Την έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου ανακοίνωσε πριν από λίγο το υπουργείο Οικονομικών. Για πολλούς είναι πλέον θέμα χρόνου, ακόμη και μερικών ωρών για να βγει η Ελλάδα στις αγορές.
Το πρώτο επίσημο βήμα έγινε με την εντολή που δόθηκε στους αναδόχους για μια νέα έκδοση ομολόγου με ωρίμανση τον Απρίλιο του 2024.
Ανάδοχοι είναι οι εξής έξι επενδυτικές τράπεζες: Bank of America Merrill Lynch (BofA), Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan, Morgan Stanley, Société Générale Corporate Investment Bank (SG CIB).
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία -το επιτόκιο του 10ετούς έχει υποχωρήσει κοντά στο 4% από 4,7% που ήταν στο τέλος Νοεμβρίου- και να αντλήσει περίπου 2,5 δις. ευρώ.
Το ζητούμενο είναι το επιτόκιο να διαμορφωθεί χαμηλότερα από το 3,75% ώστε να είναι περίπου μια μονάδα χαμηλότερο από το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί προ τετραετίας. Ο ΟΔΔΗΧ έχει εκπονήσει σχέδιο άντλησης 7 δισ. ευρώ μέσα στο 2019 και στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου εντάσσεται και η έκδοση του 5ετούς ομολόγου. Στόχος είναι επίσης να γίνουν τουλάχιστον 2-3 εκδόσεις ακόμη μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να καταστεί εφικτή η διαμόρφωση της λεγόμενης «καμπύλης επιτοκίων».
Βασικό «επιχείρημα» της ελληνικής πλευράς, η οποία θα επιζητήσει και την σημαντική υπερκάλυψη της έκδοσης ώστε να σταλεί θετικό μήνυμα στις αγορές είναι ότι η αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας είναι εξασφαλισμένη για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, μεγαλύτερο ακόμη και των δύο ετών που αναφέρει στις αναλύσεις του ο ESM.
Εκτός από το αποθεματικό ασφαλείας, η κυβέρνηση προχωρεί και στη συγκέντρωση των αποθεματικών όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης οι διοικήσεις των οποίων υποχρεούνται να μεταφέρουν τα αποθεματικά σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας μέχρι και τις 25 Φεβρουαρίου, όπως προβλέπει και σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη.