Από την πρώτη στιγμή στη συζήτηση που ξεκίνησε σήμερα στη Βουλή για την συνθήκη των Πρεσπών σημειώθηκε ένταση.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατήγγειλε το Μέγαρο Μαξίμου για μεθοδεύσεις και σκόπιμη απόκρυψη κρίσιμων εγγράφων, προκειμένου οι βουλευτές να μην εντοπίσουν τις υποχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στα ζητήματα της γλώσσας και της εθνικότητας.
Ο Νίκος Δένδιας εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι: «Η Ν.Δ ήθελε τριήμερη συζήτηση. Αυτό που έρχεται για συζήτηση στην Ολομέλεια είναι η τελική Συμφωνία. Στην πραγματικότητα επισυνάπτεται το ψήφισμα της Βουλής της FYROM για την τροποποίηση άρθρων του Συντάγματος.
Ζήτησα από τον κ. Κατρούγκαλο να προσκομίσει και να καταθέσει το Σύνταγμα της γείτονος χώρας. Όχι όπως το κατέθεσε. Ο λόγος που το ζητώ και πάλι ως απαραίτητο στοιχείο και προϋπόθεση για να γίνει η συζήτηση είναι για να κατανοήσουμε ποια θα είναι η πραγματικότητα» και πρόσθεσε «Κινδυνεύουμε να μην ενσωματωθεί ποτέ το ψήφισμα αυτό σε τελικό κείμενο.
Έπρεπε να είχε προσυμφωνηθεί από την ελληνική πλευρά. Στο άρθρο 7 η FYROM διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιεί οπουδήποτε θέλει τον όρο «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» και απλώς να αναφέρεται ως αφορών τη δική τους ιστορία και κληρονομιά. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τον κίνδυνο ενός ψηφίσματος που θα αποτελεί ξεχωριστό κείμενο, το οποίο θα χρησιμοποιούν οι Σκοπιανοί όπως θέλουν. Τότε θα έχουν γελοιοποιήσει τη Βουλή και την Ελληνική Δημοκρατία.
Ζητώ να προσκομιστεί το Σύνταγμα των Σκοπίων όπως έχει διαπραγματευθεί η διπλωματία ότι θα είναι μετά από την ψήφιση της κύρωσης. Δεν διανοούμαι ότι δεν υπάρχει τέτοιο κείμενο Αν δεν υπάρχει δεν τολμώ να σχολιάσω σε τι επίπεδο έγινε η διαπραγμάτευση. Καλώ την κυβέρνηση να το καταθέτει. Όλη η διαπραγμάτευση έγινε εν κρυπτώ. Συνάγω ότι η κυβέρνηση έχει καταλήξει μαζί με τους Σκοπιανούς σε τελικό κείμενο αφού έχει ενσωματωθεί. Με τις υπάρχουσες διατάξεις μπορούν απλώς να κρατήσουν το Σύνταγμα ως έχει και να κολλήσουν από πίσω όπως θέλουν την τροποποίηση».
Λοβέρδος: Zητήσαμε 8 έγγραφα, δεν μας δόθηκαν, ξεκινά διαδικασία σε συνθήκες αδιαφάνειας
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος επισήμανε πως «ζητήσαμε γραπτώς οκτώ έγγραφα. Χωρίς αυτά ξεκινά μια διαδικασία με ελλιπή ενημέρωση κυρίως των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που θα πάρουν την ευθύνη κύρωσης. Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε συνθήκες αδιαφάνειας. Θα δείτε από τα έγγραφα ότι υπάρχει πρόβλημα υποχώρησης σε δύο βασικά ζητήματα γλώσσας και εθνικότητας.
Στην ρηματική διακοίνωση την οποία ο πρωθυπουργός κατέθεσε στο κοινοβούλιο διαβάζουμε ότι ετεροχρονίστηκε η διαδικασία. Δεν υπάρχουν αυτά που λέει η Συμφωνία. Προέκυψε ότι πρώτα θα τελειώσουμε εμείς εδώ, θα κυρώσουμε και πρωτόκολλο και μετά θα κάνουν τις αλλαγές στο Σύνταγμά τους. Εκ του πονηρού ήρθε η κυβέρνηση εδώ με κείμενο που κατέβασε από site. Εμείς θέλουμε το επίσημο κείμενο που διαβίβασε η γειτονική χώρα στο ελληνικό ΥΠΕΞ. ΑΝ δεν τα φέρετε δημιουργείτε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας».
Παφίλης: H συμφωνία έχει σπέρματα αλυτρωτισμού
Από το ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης είπε ότι η Συμφωνία έχει «σπέρματα αλυτρωτισμού. Υπάρχουν σπέρματα αλυτρωτισμού στο θέμα της “μακεδονικής” εθνότητας και “μακεδονικής” γλώσσας. Γιατί μπαίνουν στην Συμφωνία; Αυτά χρησιμοποιούνται σε περιόδους κρίσης και επέμβασης από τις δυνάμεις που έφτιαξαν αυτή την συμφωνία. Η ιστορική εμπειρία αυτό δείχνει. Κατασκευάζονται ακόμα αι ανύπαρκτες μειονότητες για να δημιουργήσουν τεταμένες ιστορίες στα Βαλκάνια. Ήδη αλλάζουν σύνορα. Καλό είναι να υπάρχουν εδώ τα κείμενα όλα αλλά μην κοροϊδευόμαστε κιόλας».
Η απάντηση του Κατρούγκαλου
Απαντώντας στην αντιπολίτευση ο Γιώργος Κατρούγκαλος παραδέχθηκε ότι λείπουν έγγραφα και προκάλεσε εντύπωση η ατάκα ότι αυτό έγινε σκόπιμα από τα Σκόπια:
«Οι Σκοπιανοί αυτό που προέβλεψαν ότι δεν θα ολοκληρώσουν τις διαδικασίες αν εμείς δεν τηρήσουμε δεσμεύσεις είναι λογικό. Ζήτησα από την επιτροπή το αυτονόητο. Να συζητήσουμε με νηφαλιότητα επί της ουσίας και όχι επί της διαδικασίας. Φοβάμαι ότι δεν γίνεται αυτό. Τα θέματα που τέθηκαν απαντήθηκαν όλα. Προσχηματικά τίθενται γιατί ορισμένες πολιτικές δυνάμεις δεν θέλουν να συζητήσουν επί της ουσίας.
Η ΝΔ προσπάθησε να συντονιστεί με το κομμάτι κοινωνίας που δεν θέλει τον όρο “Μακεδονία” να είναι τμήμα της Συμφωνίας. Οι βουλευτές σας ειδικά από την Μακεδονία αλλά όχι μόνο έλεγαν ότι δεν πρέπει στην ονομασία να υπάρχει ο όρος Μακεδονία. Μετά αντιληφθήκατε ότι δεν μπορείτε να φύγετε από την εθνική θέση. Η επίσημη θέση της ΝΔ ακούστηκε από τον εισηγητή στην επιτροπή και ήταν η επιβεβαίωση ότι περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία όμως περάσατε σε εθνότητα και γλώσσα. Όταν αυτά αποδείχθηκε ότι είναι έωλα βάλατε το θέμα Συντάγματος.
Η συμφωνία Πρεσπών προβλέπει ότι πρώτα θα ψηφίσουν Σύνταγμα και κύρωση και μετά θα έρθει το ζήτημα σε εμάς. Λέει ο κ. Δένδιας ότι προέβλεψαν ότι εάν εμείς δεν ψηφίσουμε την Συμφωνία ή δεν συμφωνήσουμε να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ θα επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση. Τι ήθελε να πετύχει η Συμφωνία; Πρώτα να ολοκληρώσουν αυτοί όλες τις άλλες υποχρεώσεις τους (αναθεώρηση και κύρωση) και μετά θα έρθει η Συμφωνία εδώ, Αυτό που προέβλεψαν ότι δεν θα ολοκληρώσουν τις διαδικασίες αν εμείς δεν τηρήσουμε δεσμεύσεις είναι λογικό.
Από την πρώτη στιγμή καταθέσαμε την ρηματική διακοίνωση που περιλαμβάνει πλήρες κείμενο αναθεωρήσεων σε μετάφραση. Προσκομίσαμε και το πλήρες κείμενο Συντάγματος. Ο λόγος που προσκόμισα από την επίσημη ιστοσελίδα των Σκοπίων είναι για να σας δείξω τη συνταγματική τους τάξη. Πληροφορήθηκα ότι μπορεί να γίνει ενσωμάτωση σε ύστερο χρόνο ανεπίσημα. Αυτό που ζητάτε δεν υπάρχει γιατί δεν προβλέπεται από την δική τους συνταγματική τους τάξη. Όμως, όσα λέτε έχουν ήδη απαντηθεί».
Δένδιας: Δικαιώνονται οι φόβοι μας
Ο Νίκος Δένδιας σε νέα του παρέμβαση σημείωσε ότι «αφορούσε την κατάθεση του επίσημου κωδικοποιημένου κειμένου με τις Συνταγματικές αλλαγές της γειτονικές χώρες. Αυτό που είπε τώρα ο υπουργός ειπώθηκε για πρώτη φορά. Είπε ότι δεν υπάρχει αυτό το κείμενο και δείχνει ότι είναι ανακριβές αυτό που είπε ο κ. Ξυδάκης. Το αρχικό αίτημα ήταν το Σύνταγμα που θα ισχύσει στα Σκόπια μετά την κύρωση της Συμφωνίας. Ο κ. Κατρούγκαλος επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει επιβεβαιώνοντας τους φόβους μας ότι οι αλλαγές θα μπουν ως κάποιο ψήφισμα στο Σύνταγμά τους και θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τους όρους “Μακεδονία” και “Μακεδόνες”».