Αρχίζει σε λίγη ώρα στην Βουλή η «μάχη των μαχών», η συζήτηση δηλαδή για την Συμφωνία των Πρεσπών, που θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης με την ψηφοφορία.
Η επεισοδιακή και γεμάτη εντάσεις συνεδρίαση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, προαναγγέλλει σκληρό ροκ για τις επόμενες δύο ημέρες, μέχρι την ψήφιση το βράδυ της Πέμπτης.
Αν όλα εξελιχθούν όπως τα σχεδιάζει η κυβέρνηση, η Συμφωνία θα εγκριθεί το βράδυ της Πέμπτης με μια σαφή πλειοψηφία, αφού στους 151 βουλευτές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση- οι γνωστοί 6 «πρόθυμοι» συν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- θα προστεθούν και οι 3 βουλευτές του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Λυκούδης και Γιώργος Μαυρωτάς και ο διαγραφείς από το ΚΙΝΑΛ πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλο.
Ακόμα κι αν ο Κώστας Ζουράρις ή ο Βασίλης Κόκκινος των ΑΝ.ΕΛ. που στήριξαν την κυβέρνηση στην ψήφο εμπιστοσύνης δεν της δώσουν ψήφο για τις Πρέσπες και πάλι η Συμφωνία θα εγκριθεί χωρίς κανένα πρόβλημα με 153 ή 154 ψήφους.
Σκέφτεται πρόταση μομφής η ΝΔ
Η ΝΔ αναμένεται να προσέλθει στη συζήτηση έχοντας όλα τα κοινοβουλευτικά όπλα στο τραπέζι, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε χθες το βράδυ από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην περάσει η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο» δήλωσε, σε μια συγκυρία που φουντώνουν τα σενάρια για ενδεχόμενη κατάθεση μομφής εναντίον της κυβέρνησης λόγω του Μακεδονικού.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή, η αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση με δύο κυρίως αιχμές: Το αίτημα για δημοσιοποίηση της επιστολής παραίτησης Κοτζιά και το αίτημα για κατάθεση του επίσημου συντάγματος της πΓΔΜ με τις τελικές τροποποιήσεις.
«Η συζήτηση στη Βουλή είναι κρίσιμη. Όλοι οι βουλευτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη συνείδησή τους και με την ιστορία. Η συμφωνία είναι κακή, εκχωρεί μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. Η ΝΔ θα προσέλθει συντεταγμένα με νηφαλιότητα και θα εξηγήσει γιατί είναι κακή συμφωνία, ενώ θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την κύρωση της συνθήκης», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
ΣΥΡΙΖΑ: Χορηγός της κυβέρνησης ο Μητσοτάκης, καλοδεχούμενη η πρόταση μομφής
Από τη μεριά της η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη για την έκβαση τόσο της συζήτησης όσο και της ψηφοφορίας. Σχολιάζοντας δε το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής από τη ΝΔ, κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε την Τρίτη:
«Είναι γνωστό πως ο κ. Μητσοτάκης είναι χορηγός της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο, αλλά ότι θα έκανε τέτοιο δώρο δε μπορούσαμε να το φανταστούμε. Μία εβδομάδα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, μία δεύτερη νίκη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και αυτή τη φορά με τους εναντίον ψηφίσαντες να είναι πολύ λιγότεροι από 148, είναι ότι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί. Ανυπομονούμε».
Σε αντίθεση με σκληρή ρητορική απέναντι στη ΝΔ, το Μέγαρο Μαξίμου τηρεί στάση αναμονής στο άλλο μεγάλο μέτωπο που αναμένεται να αναζωπυρωθεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή και ακούει στο όνομα «Πάνος Καμμένος».
Στηρίζει ενδεχόμενη πρόταση μομφής της ΝΔ για τις Πρέσπες ο Καμμένος
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, για πρώτη φορά την Τρίτη, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και να στηρίξει πρόταση μομφής της ΝΔ εφόσον αφορά το Μακεδονικό. «Έχω καλέσει τον κ. Μητσοτάκη να καταθέσουμε από κοινού πρόταση δυσπιστίας με την προϋπόθεση ότι ο ίδιος θα δεσμευτεί να μην υπάρχει ο όρος Μακεδονία σε μελλοντική λύση. Αν αυτό δεν γίνει, θα πρέπει να δω το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας και τι αφορά ακριβώς. Αν η πρόταση δυσπιστίας αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα την ψηφίσουμε. Θα κάνουμε τα πάντα ώστε να μπλοκάρουμε τη Συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά ο Πάνος Καμμένος.
Επίθεση Καμμένου κατά Τσίπρα, Κουντουρά
Είχε προηγηθεί μπαράζ επιθέσεων του κ. Καμμένου απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, στην κυβέρνηση αλλά και σε στελέχη της. Την Κυριακή, σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ, ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι θα υπάρξει casus belli εάν ο κ. Τσίπρας δεν αποσύρει τα πρώην στελέχη των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, ενώ τη Δευτέρα έκανε λόγο για κυβέρνηση αποστασίας («Από κυβέρνηση της εθνικής συμφιλίωσης, γίνατε κυβέρνηση αποστασίας»).
Εν συνεχεία, την Τρίτη κατάθεσε ερώτηση στην υπουργό Τουρισμού και πρώην βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. κ. Κουντουρά ζητώντας τη διαβίβαση στη Βουλή των στοιχείων που αφορούν στις δαπάνες που έχει κάνει το υπουργείο για την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό, ενώ είχαν προηγηθεί τα δύο υπαινικτικά tweet προς τον πρώην υπουργό Εξωτερικών αλλά και η προαναγγελία προσφυγής στη δικαιοσύνη από την Νίκο Κοτζιά. Ο κ. Καμμένος τείνει πλέον να εξελιχθεί σε μια μόνιμη «ωρολογιακή βόμβα» για την κυβέρνηση, καθώς δείχνει πως είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να ανεβάζει τους τόνους, με το μυαλό φυσικά στις δημοσκοπήσεις και τις εκλογές.
Η στάση του ΚΙΝ.ΑΛ.
Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η παρουσία του Κινήματος Αλλαγής, μετά και την διαγραφή του κ. Θεοχαρόπουλου αλλά και τον ακήρυχτο πόλεμο που φαίνεται να έχει ξεσπάσει με τον ΣΥΡΙΖΑ για την ηγεμονία στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς.