Τα σχέδια της Κίνας για τη δημιουργία ενός κοινωνικού πιστωτικού συστήματος είναι ήδη γνωστά. Οι πολίτες επρόκειτο να βαθμολογούνται βάσει της ζωής τους. Μπορεί να μοιάζει με επεισόδιο «Black Mirror» αλλά είναι αλήθεια και επρόκειτο να συμβεί στην Κίνα το επόμενο έτος.
Οι πολίτες θα χάνουν πόντους στη βαθμολογία τους όταν κάνουν παρανομίες, διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις κλπ. Συμφωνούν με αυτήν την κατεύθυνση και τα δικαστήρια της Κίνας. Μάλιστα πρόσφατα ένα δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ μιας εφαρμογής, η οποία θα αποκαλύπτει τους οφειλέτες σε απόσταση 500 μέτρων από την τοποθεσία του χρήστη, βάσει WeChat, της δημοφιλέστερης κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα.
Εκτός από τους οφειλέτες θα αποκαλύπτει και τα προσωπικά στοιχεία τους. Για παράδειγμα θα μπορεί κανείς να μάθει τα ονόματά τους, τον αριθμό της ταυτότητάς τους και το λόγο για τον οποίο βρίσκονται στη λίστα της εφαρμογής. Στόχος είναι να ντροπιάσει τους οφειλέτες, έτσι ώστε να τους ωθήσει να πληρώσουν τα χρέη τους, για να μην αποκλειστούν κοινωνικά.
Ωστόσο εγκυμονεί ο φόβος πως η εφαρμογή μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογία όχλου, ωθώντας τους ανθρώπους να «κυνηγούν» άλλους συνανθρώπους τους, οι οποίοι οφείλουν χρήματα.
Σύμφωνα με την «China Daily», η νέα εφαρμογή θα οδηγήσει και τους νομοταγείς πολίτες να ενημερώσουν τις αρχές για τους οφειλέτες, οι οποίοι είναι ικανοί να πληρώσουν τα χρέη τους αλλά δεν το κάνουν.
Το σύστημα κοινωνικού σκορ στην Κίνα θα εφαρμοστεί από την επόμενη χρονιά. Οι πολίτες με χαμηλά σκορ δεν θα έχουν πρόσβαση σε ορισμένες υπηρεσίες όπως τα αεροπορικά ταξίδια.