Κατατέθηκε στη Βουλή το πρωί του Σαββάτου η Συμφωνία των Πρεσπών, ώστε να κυρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, όπως αποφασίστηκε κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Η συμφωνία των Πρεσπών κατατέθηκε με τον τίτλο: «Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 (1993) και 845 (1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόθεση του προέδρου της Βουλής είναι η διαδικασία να προχωρήσει άνετα και όχι με τη στενή ερμηνεία του κανονισμού της Βουλής, αναφορικά με την κύρωση των συμβάσεων.
Για τον λόγο αυτόν, οι λεπτομέρειες της διαδικασίας θα συζητούν στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής τη Δευτέρα στις 12.00. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο νόμου εισάγεται στην αρμόδια επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών, στις 17:00 της Δευτέρας. Η συμφωνία αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου.
Η Συμφωνία κατατέθηκε στην Βουλή μόλις μία ημέρα πριν από το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, στο οποίο αναμένονται εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να διαδηλώσουν την αντίδραση τους στην Συμφωνία.
Πάντως, από χθες, κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν ότι κατά τη διαδικασία στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και στην Ολομέλεια, «θα υπάρξει άπλετος χρόνος ώστε όλοι να έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε».
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο πρόεδρος της Νίκος Βούτσης ανέφερε σε δημοσιογράφους πως μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα έχει ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών.
Τι αναφέρει η αιτιολογική έκθεση
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η Συμφωνία των Πρεσπών τερματίζει την διαφορά μεταξύ Ελλάδος και πρώην γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας σχετικά με το όνομα της τελευταίας. Προβλέπει επίσης τον τερματισμό, την αποχή και τη λήψη μέτρων για οιαδήποτε συμπεριφορά αλυτρωτισμού, αναθεωρητισμού αμφισβήτησης συνόρων και εχθρικής προπαγάνδας και διασφαλίζει τον σεβασμό των ιστορικών και πολιτιστικών συμβόλων της χώρας μας, καθώς και τον σεβασμό της ελληνικής ιστορίας, πολιτισμού και κληρονομιάς της ελληνικής Μακεδονίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Ακόμη αναφέρεται ότι η Συμφωνία ανταποκρίνεται πλήρως στην εθνική θέση, όπως διαμορφώθηκε μετά την ενδιάμεση συμφωνία για λύση ERGA ONMES, με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και οριστικό τερματισμό κάθε αλυτρωτισμού. Με την συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα χώρα, τα συμφωνηθέντα είναι πλέον οριστικά και μη αναστρέψιμα. Συνεπώς με τη Συμφωνία εγκαθιδρύεται μια περίοδος φιλίας, καλής γειτονίας, συνεργασίας και αναβάθμισης σε επίπεδο στρατηγικής εταιρικής σχέσης των διμερών σχέσεων μεταξύ των μερών. Ακόμα, όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, η Συμφωνία σταθεροποιεί την όλη περιοχή των Βαλκανίων και αναδεικνύει τη χώρα μας ως πρωταγωνιστική δύναμη ειρήνης και ασφάλειας σε αυτήν αναβαθμίζονται σημαντικά το διεθνές της κύρος.
Πανηγυρίζουν τα Σκόπια
Αυτή η εξέλιξη χαροποίησε την πλευρά των Σκοπίων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος των οποίων δήλωσε χαρούμενος που η Συμφωνία θα κυρωθεί άμεσα και έτσι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα υποδεχθεί στο ΝΑΤΟ την «Βόρεια Μακεδονία».
Δείτε ΕΔΩ το σχέδιο νόμου