Σε φιάσκο του αιώνα εξελίχθηκε η περίφημη υπόθεση των στημένων αγώνων στο ποδόσφαιρο, γνωστή και ως «Koriopolis». Σήμερα η δικαιοσύνη αποφάνθηκε τελεσίδικα και δικαίωσε σχεδόν στο σύνολό τους όλους τους εμπλεκόμενους από τον χώρο του ποδοσφαίρου.
Άνθρωποι φυλακίστηκαν, διασύρθηκαν, συκοφαντήθηκαν, οικογένειες ήλθαν στα όριά τους, ομάδες ταλανίστηκαν και όλα αυτά απ’ ότι αποδείχθηκε με τη βούλα της δικαιοσύνης, για κάποια καπρίτσια και πολιτικά παιχνιδάκια.
Το απόλυτο φιάσκο επισημοποιήθηκε σήμερα, καθώς από το σύνολο των 26 κατηγορούμενων που είχαν απομείνει, οι μόνοι που κρίθηκαν ένοχοι ήταν οι «στοιχηματζήδες» και οι παράνομοι μπουκ.
Βάσει της τελεσίδικης απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, κηρύχθηκαν αθώοι οι Αχιλλέας Μπέος, Γιάννης Κομπότης, Γιώργος Μποροβήλος και Δημήτρης Μπάκος, ο τεχνικός Νίκος Παντέλης και ο πρώην ποδοσφαιριστής Νικολόπουλος.
Αντίθετα, το δικαστήριο κήρυξε ενόχους 11 συνολικά πρόσωπα (ανάμεσα στα οποία ο Γιώργος Τσακογιάννης), για τις κατηγορίες της διεξαγωγής παράνομου στοιχήματος και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Η εφετειακή δίκη για το σκάνδαλο των στημένων αγώνων του 2011, έφθασε μετά από οκτώ χρόνια στο τέλος της με την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για τους 26 συνολικά κατηγορούμενους, που είχαν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό.
Η εισαγγελέας έδρας Ευδοκία Πούλου είχε προτείνει την ενοχή 25 κατηγορουμένων και την αθώωση του πρώην προέδρου της Ηλιούπολης, Ν. Χάλκου, ωστόσο η απόφαση του Δικαστηρίου δεν ήταν δεσμευτική.
Συνολικά 15 εκ των 26 κατηγορούμενων απαλλάχθηκαν οριστικά των κατηγοριών που αντιμετώπιζαν.
Αντίθετα το Δικαστήριο κήρυξε 11 άτομα της υπόθεσης ένοχους για τη διεξαγωγή παράνομου στοιχήματος και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων και ο Γ. Τσακογιάννης.
Η εισαγγελέας δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά στους 11 ενόχους σε αντίθεση με το Δικαστήριο και ως εκ τούτου οι ποινές που επιβλήθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών είναι μικρότερες συγκριτικά με την πρόταση της κ. Πούλου.
Αναλυτικά οι ποινές που επιβλήθηκαν:
ΤΣΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: 27 μήνες
ΚΑΡΑΚΟΥΛΙΑΣ: 18 μήνες
ΒΥΘΟΠΟΥΛΟΥ: 18 μήνες
ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: 20 μήνες
ΖΑΒΑΝΤΙΑΣ: 12 μήνες
ΓΕΩΡΤΣΙΑΚΟΣ: 18 μήνες
ΝΤΟΤΣΗΣ: 18 μήνες
ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: 15 μήνες
ΤΣΕΚΕΡΙΔΗΣ: 12 μήνες
ΓΑΛΑΙΟΣ: 12 μήνες
ΔΙΓΩΝΗΣ: 12 μήνες
Η ποινή για τον Γιώργο Τσακογιάννη είναι εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ την ημέρα. Για τους υπόλοιπους 10 ενόχους η ποινή είναι με τριετή αναστολή.
Το σκάνδαλο Koriopolis, χτίστηκε πάνω σε όσα κατέθεσε ο Αλέξης Κούγιας. Ο ισχυρός άνδρας της Λάρισας ήταν ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας.
«Τις δύο πολύκροτες υποθέσεις στο ποδόσφαιρο, τη σημερινή και την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, τις δημιούργησε ένας άνθρωπος, ο Νικόλας Πατέρας, ο οποίος αρχικά ενεργοποίησε τους οργανωμένους του Παναθηναϊκού να βρίζουν τον Βαρδινογιάννη κι έτσι μαζί με τον Βγενόπουλο κατάφεραν να εξοντώσουν την οικογένεια Βαρδινογιάννη και να πάρουν τον Παναθηναϊκό. Έγινε και πρόεδρος της Superleague κι έτσι μετατράπηκε σε ισχυρό άνθρωπο του ελληνικού ποδοσφαίρου».
Ο Αλέξης Κούγιας αναφέρθηκε στις τρεις κασέτες με συνομιλίες παραγόντων του ποδοσφαίρου που είχαν κυκλοφόρησαν το 2011 και αποκάλυψε ποιος μιλάει στην τρίτη κασέτα που δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας σε αντίθεση με τις άλλες δύο.
«Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2011 μου τηλεφώνησε ο Πατέρας και μ’ έβαλε ν’ ακούσω τρεις συνομιλίες. Του Μαρινάκη με τον Μπέο για ένα παιχνίδι Μακάμπι-Ολυμπιακός, στην άλλη μιλάει ο Μπέος για το Άρης – Παναθηναϊκός με τον Δαλούκα και η τρίτη κασέτα μιλάει ο Μαρινάκης με τον Σοφοκλή Πιλάβιο, με τον οποίο συζητούσαν για τον Δαλούκα και για το Μακάμπι – Ολυμπιακός, όπου ο Δαλούκας θα επηρέαζε τον διαιτητή, γιατί έμεναν μαζί στο δωμάτιο, στα διεθνή σεμινάρια».
Σύμφωνα με τον Αλέξη Κούγια, ο Νίκος Πατέρας δεν έδωσε στην δημοσιότητα την τρίτη κασέτα για να μπορεί να εκβιάζει τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιο.
«Ο Πατέρας με τον Μαρινάκη, κι άλλους εφοπλιστές, ήταν σαν αδέρφια. Ο Πατέρας εξόντωσε τον Κόκκαλη και το περιβάλλον του, που βοήθησαν τον Ολυμπιακό να παίρνει τα πρωταθλήματα. Ο ίδιος ο Πατέρας λέει ότι έφερε και τον Μαρινάκη στον Ολυμπιακό. Αμέσως μετά η σχέση τους άλλαξε και δεν ξέρω το γιατί. Θεωρώ ότι την τρίτη κασέτα που μιλάει ο Μαρινάκης με τον Πιλάβιο, δεν την έδωσε ποτέ ο Πατέρας, για να μπορεί να εκβιάζει τον Πιλάβιο. Εγώ είχα τις άλλες δύο κασέτες. Τότε έδωσα συνέντευξη Τύπου στην Πάτρα και τις πήγα και στην κυρία Ράικου, την εισαγγελέα».
“Χρησιμοποιήθηκα σε αυτή την υπόθεση”
Ο Αλέξης Κούγιας υποστήριξε ότι «χρησιμοποιήθηκε» στην συγκεκριμένη υπόθεση, δεν κατονόμασε όμως, από ποιον.
«Δεν δημιούργησα εγώ αυτή την υπόθεση, στην πραγματικότητα χρησιμοποιήθηκα. Δεν υπάρχει στο ποδόσφαιρο καθεστώς Κόκαλη, μετά καθεστώς Πατέρα και μετά καθεστώς Μαρινάκη. Στην πραγματικότητα υπάρχει μόνο το καθεστώς ΕΠΟ. Αυτοί απλά προστάτευαν τις ομάδες τους και χρησιμοποιούσαν το καθεστώς ΕΠΟ. Τα τελευταία χρόνια όλοι οι πρόεδροι των ΕΠΣ, είναι δωροδοκούμενοι. Τις έχουν κάνει σούπερ μάρκετ τις Ενώσεις.
Στη ζωή μου μισώ δύο ανθρώπους, έναν πρώην δικαστή και τον Γιώργο Τσακογιάννη γιατί με εξευτέλισε σαν άνθρωπο με όσα έλεγε για μένα, τη γυναίκα μου και την οικογένειά μου. Τον έχω αδικήσει όμως τον Τσακογιάννη, λόγω αυτών των συμπεριφορών του. Για τον Τσακογιάννη ισχύει ό,τι έχω πει και στις καταθέσεις μου.
Δεν μπορώ να ξέρω όμως αν τα παιχνίδια τα έπαιζε και στο στοίχημα. Ο Τσακογιάννης έχει μία ευθύτητα, είναι ο πιο άντρας απ’ όλους εδώ μέσα. Το τι έχει κάνει στη ζωή του δεν το ξέρω. Οι κρίσεις μου στις καταθέσεις για το κύκλωμα Μπέου, Τσακογιάννη, Παπαδόπουλου κτλ. βασίζεται στις συνομιλίες, έτσι έβγαλα τα συμπεράσματά μου. Και φυσικά από τις κασέτες του Πατέρα…», είπε ο Αλέξης Κούγιας.
Κατηγορούμενος ήταν και ο Αχιλλέας Μπέος.
“Εκτός από τους χαρακτηρισμούς που έχει κάνει για μένα, δεν έχω κάτι άλλο εναντίον του σε προσωπικό επίπεδο. Υποπτεύομαι, αλλά συγκεκριμένα περιστατικά δεν έχω. Μόνο την κασέτα που μου έδωσε ο Πατέρας”, κατέθεσε ο Αλέξης Κούγιας για τον πρώην ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού Βόλου.
Ο γνωστός ποινικολόγος αναφέρθηκε στο περιβόητο Ηλιούπολη-Λεβαδειακός 2-4 του 2011, λέγοντας πως είναι το πιο στημένο ματς που έχει δει, απάντησε σε ερωτήσεις της έδρας για συγκεκριμένα πρόσωπα και έκανε ξανά αναδρομή στα κέντρα ελέγχου του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Εν συνεχεία αναφέρθηκε στις περιβόητες κασέτες:
«Τον Μάρτιο του 2011 με φώναξε ο Πατέρας και μου έβαλε να ακούσω μια συνομιλία του Μπέου με τον Μαρινάκη. Μίλαγαν για το πώς θα επηρεαστεί ο διαιτητής του αγώνα του Ολυμπιακού με την Μακάμπι και πώς θα χρησιμοποιηθεί ο διαιτητής Δαλούκας, τον οποίο θα δωροδοκούσαν με 300.000 ευρώ για να μιλήσει με τον Ιταλό διαιτητή που θα σφύριζε το ματς, τον οποίο ο Δαλούκας τον γνώριζε.
Μου βάζει και μια δεύτερη κασέτα που μίλαγαν ο Μπέος με τον Δαλούκα. Ήταν για ένα ματς Άρης-Παναθηναϊκός, για να σφυρίξει ο Δαλούκας υπέρ του Άρη. Είπα στον Πατέρα να στείλει τα cd στο γραφείο μου με ανώνυμη επιστολή και υποσχέθηκα να μην αποκαλύψω ποτέ ποιος μου τα έδωσε.
Από τότε οργανώθηκε μια ιστορία ώστε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα στο ποδόσφαιρο. Εγώ πήγα τα cd στην εισαγγελέα Ράικου. Ένιωθα πλέον ότι δεν είμαι μόνος.
Υπήρχε και μια τρίτη κασέτα στην οποία μίλαγε ο Πιλάβιος, την οποία άκουσα αλλά δεν την είχα. Στο επίμαχο χρονικό διάστημα το ποδόσφαιρο το ήλεγχαν ο Πατέρας και ο Σοφοκλής Πιλάβιος και πιστεύω ότι υπήρχε συμφωνία ώστε να μην αναδειχθεί ο ρόλος τους σε όλο αυτό. Ο Πατέρας ήθελε απλά να εκδικηθεί τον Μαρινάκη. Και κατά την κρίση μου, η ενεργοποίηση της ΕΥΠ τότε, έγινε με παρέμβαση Πατέρα.
Αργότερα το κλίμα γύρισε εναντίον μου, με επιθέσεις που δεχόμουν από τον ΣΚΑΪ και τον Θωμαΐδη, όταν πούλησα έναν παίκτη στον Ολυμπιακό και αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις μου με τον Μαρινάκη.
Ναι, στον πρώτο βαθμό είχα καταθέσει ότι μισούσα δύο ανθρώπους, τον Μαρινάκη και τον Τσακογιάννη. Για την κόντρα που είχαμε, λόγω της συμπεριφοράς τους απέναντί μου. Αλλά αυτοί που κυρίως έπρεπε να είναι κατηγορούμενοι σε αυτή την υπόθεση, δεν είναι».
Έτσι πέρασε το Μεσοπρόθεσμο
Ήταν 29 Ιουνίου 2011. Στη Βουλή των Ελλήνων περνούσε το νομοσχέδιο για το Μεσοπρόθεσμο που έβαζε για τα καλά τη χώρα στα Μνημόνια. Ουδείς μπορούσε να φανταστεί όταν την Παρασκευή 23 Απριλίου 2010, ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου με φόντο το ακριτικό Καστελόριζο, ανακοινώνει την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης βάζοντας τη χώρα στον μνημονιακό δρόμο των μέτρων λιτότητας τι θ’ ακολουθούσε….
Η ζωή των Ελλήνων άλλαξε βίαια. Έξω από τη Βουλή τα επεισόδια μαίνονταν μεταξύ διαδηλωτών που αντιδρούσαν στα μέτρα εξοντωτικής λιτότητας και αστυνομικών. Εκείνες τις δύσκολες και σκληρές ώρες, η ελληνική κοινή γνώμη έστρεφε το βλέμμα της και κάπου αλλού. Στην… «εξυγίανση» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μια βδομάδα πριν την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου τεράστια αστυνομική επιχείρηση οδηγούσε σε δεκάδες συλλήψεις ανθρώπων που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονταν στο ποδόσφαιρο.
Όλοι μιλούσαν χωρίς να έχουν δει την δικογραφία, για μια υπόθεση δεμένη από παντού, που θα οδηγούσε για τα καλά σε εξοντωτικές ποινές και στη φυλακή τους πρωτεργάτες της. Βασικός μάρτυρας κατηγορίας, ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας και πρωταγωνίστρια στην άσκηση διώξεων η Εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου.
Το πόρισμά της προκάλεσε “σεισμό” στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η επιχείρηση της Αστυνομίας ήταν κινηματογραφική. Δεκάδες οι συλλήψεις με θόρυβο που κάλυπτε οτιδήποτε άλλο συνέβαινε στην χώρα. Το περιεχόμενο που έβγαινε με χαρακτηριστική άνεση από καταθέσεις, συνομιλίες, ταινίες αναδείκνυε μια πρωτοφανή μπόχα που δημιουργούσε την εικόνα ότι όλα στο ποδόσφαιρο είναι στημένα. Ποιο… Μεσοπρόθεσμο; Ο Μπέος, ο Τσακογιάννης, ο Ψωμιάδης, ο Κομπότης, οι μεγαλοπαράγοντες, οι διαιτητές, το στοίχημα, αυτά είχαν μπει σε πρώτη μοίρα ενδιαφέροντος.
Στο παιχνίδι μπήκαν δίχως να το γνωρίζουν και οι διεθνείς ποδοσφαιρικοί οργανισμοί. Η FIFA και ηUEFA. Τι κι αν ανέφεραν ότι οι όποιες επισημάνσεις τους αφορούσαν υπέρμετρο στοιχηματισμό σε συγκεκριμένα παιχνίδια και όχι διαπίστωση στημένων αγώνων; Προσφέρθηκε το άλλοθι ο Αλέξης Κούγιας να γίνει ο εθνικός εξυγιαντής και η Πόπη Παπανδρέου η εθνική εισαγγελέας.
Όταν η υπόθεση έφθασε στον ανακριτή Γιώργο Κασίμη, τότε άρχισε το καράβι να… μπάζει. Υπήρξαν διαφωνίες για τις προφυλακίσεις. Η Πόπη Παπανδρέου ενοχλήθηκε κι έστειλε μήνυμα: «Πρόσεξε γιατί θα έχεις θέμα».
Τι να προσέξει όμως; Πώς ήταν δυνατό να μπει στην λογική του Συριζαϊκού δόγματος, ότι… κάνε τη δίωξη και ας τα βρουν στην ανάκριση και τα δικαστήρια;
Στις 28 Νοεμβρίου 2011 ο 9ος τακτικός ανακριτής του Πρωτοδικείου Αθηνών Γιώργος Κασίμης, ο οποίος διενέργησε την κύρια ανάκριση της υπόθεσης των στημένων αγώνων, απέστειλε επιστολή στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και ζητούσε απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα, καθώς έβλεπε πολλά… κενά:
«1. Στη δικογραφία υπάρχουν 82 cd που φέρουν επί του σώματός τους την ανυπόγραφη φράση “legal copy” (νόμιμο αντίγραφο). Υπάρχει κάποιο πρωτότυπο;
2. Τα cd αυτά εισήχθηκαν στη δικογραφία χωρίς διαβιβαστικό έγγραφο. Ποιος είναι ο αποστολέας τους;
3. Πώς διακινήθηκαν τα cd; Ταχυδρομικώς ή χέρι με χέρι;
4. Σε ποια υπηρεσία παραδόθηκαν;
5. Στη δικογραφία υπάρχουν κλασέρ με άγνωστο ακριβώς αριθμό φύλλων χάρτου που περιέχουν δακτυλογραφημένες απομαγνητοφωνήσεις. Πώς εισήχθησαν στη δικογραφία οι απομαγνητοφωνήσεις αυτές (μνεία διαβιβαστικού εγγράφου);
6. Από ποιο φορέα έγιναν οι απομαγνητοφωνήσεις;
7. Πώς καθορίστηκε ποια σημεία των συνομιλιών θα απομαγνητοφωνηθούν (α) συνολικώς, β) εν περιλήψει και γ) καθόλου;
8. Με ποια κριτήρια αναγράφηκε για κάποιες συνομιλίες ότι είναι άνευ ενδιαφέροντος; Γιατί δεν επισυνάφθηκαν και αυτές στη δικογραφία, αφού, ούτως ή άλλως, έγινε η επεξεργασία τους (κάποιο φυσικό πρόσωπο τις άκουσε, ώστε να αποφανθεί ότι δεν χρειάζεται να απομαγνητοφωνηθούν);
9. Για ποιο λόγο οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, α) δεν φέρουν υπογραφές αυτών που τις απομαγνητοφώνησαν, β) δεν φέρουν (ενιαία ή μη) αρίθμηση και γ) είναι γραμμένες με διαφορετικές γραμματοσειρές και δεν έχουν ενιαία μορφή;
10. Ποιο φυσικό πρόσωπο παρέλαβε τις επίμαχες απομαγνητοφωνήσεις;».
Ήταν αυτά τα κενά και τα στοιχεία που… δεν υπήρχαν στα οποία πάτησε ο Αχιλλέας Μπέος για να καταγγείλει την πολιτική δολοπλοκία. Ο πρώην πρόεδρος του Πανιώνιου και του Ολυμπιακού Βόλου που όχι μόνο στερήθηκε το δημαρχιακό θώκο του Βόλου για μεγάλο διάστημα, αλλά οδηγήθηκε στις φυλακές για έναν χρόνο χαρακτήρισε χειρότερο Πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου.
«Με απήγαγαν ως όμηρο στις φυλακές Ναυπλίου, τουλάχιστον αυτό βίωσα εγώ. Είναι άρρωστο το πολιτικό κατεστημένο και ψάχνουν εξιλαστήρια θύματα. Ένα από αυτά είμαι εγώ. Αυτό γιατί ήμουν πάντα απέναντί τους. Ο Γιώργος Παπανδρεόυ ήταν ο πιο αποτυχημένος Πρωθυπουργός της χώρας. Διαμορφώθηκε η κατάλληλη περιρρέουσα ατμόσφαιρα και χωρίς στοιχεία με προφυλάκισαν. Επιστράτευσαν ψευδομάρτυρες και δικαστές και η δικαιοσύνη συμμετείχε σε αυτό το βρώμικο παιχνίδι. Μπορεί και εν γνώση της».
Όσο για τις κασέτες, είπε: «Αναφέρθηκε κλήση μου σε άγνωστο πρόσωπο που τον φωνάζω Φιλιππίδη. Είπαν πως είναι ο Μαρινάκης. Δε μπορείτε να φυλακίζετε άτομα επειδή μίλησα με κάποιον. Βρείτε στοιχεία που να αναφέρουν ποιον εκβίασα, ποιον «λάδωσα», σε ποια εγκληματική οργάνωση συμμετείχα. Η αποτυχημένη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει πως έχει η υπόθεση. Όταν βγήκαν οι αγανακτισμένοι τότε ξέσπασε το «σκάνδαλο» του Ολ. Βόλου και πήγα φυλακή. Με τη δήθεν κάθαρση του ποδοσφαίρου. Ο Δαλούκας με τον Πατέρα ξεκίνησαν την όλη υπόθεση. Τιμώρησαν εμάς και την ομάδα μας χωρίς αποδείξεις γιατί έτσι έπρεπε. Η ΕΠΟ είναι ανήμπορη να αντιδράσει. Καταργήθηκε το αυτοδιοίκητο και πέρασε το ποδόσφαιρο στην Κυβέρνηση. Πρέπει να παραιτηθεί ο Πιλάβιος».
Η Πόπη Παπανδρέου θεωρούσε ως “διευθυντές ορχήστρας” των στημένων αγώνων τον Αχιλλέα Μπέο και τον Γιώργο Τσακογιάννη, ενώ απέδιδε “κυρίαρχο ρόλο” στον Μάκη Ψωμιάδη. Η έρευνά της, σε συνδυασμό με τις τηλεφωνικές υποκλοπές την οδήγησαν και σε άλλα πρόσωπα, για τα οποία ζήτησε την άσκηση ποινικής δίωξης, καθώς υπέπεσαν στην αντίληψή της “παράνομες δραστηριότητες” για αγώνες της Superleague.
Στις 21 Φεβρουαρίου 2011 η Πόπη Παπανδρέου είχε συναντηθεί με αξιωματούχους της UEFA στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και πήρε όλα τα απαραίτητα στοιχεία που είχε στα χέρια της έτσι ώστε να «τρέξει» ακόμα πιο διεξοδικά την υπόθεση στον… κατάλληλο χρόνο. Οι καταθέσεις του ειδικού περί στοιχημάτων στην UEFA, Dhont Karl Astere και του συντονιστή του πειθαρχικού τμήματος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας Graham Leslie Peaker, ήταν αποκαλυπτικές. Οι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, χαρακτηρίζοντας τους αγώνες των ελληνικών πρωταθλημάτων διεφθαρμένους, ή ελαφρά ύποπτους. Τα στοιχεία τους όμως αφορούσαν υπέρμετρο στοιχηματισμό και μόνο.
Πώς έπαιξαν με τις ζωές ανθρώπων
Το περίφημο σκάνδαλο Koriopolis που εξελίχθηκε σε μέγα φιάσκο, στιγμάτισε τις ζωές δεκάδων ανθρώπων. Ο Αχ. Μπέος προφυλακίστηκε στις 21 Ιουνίου 2011 όταν η αστυνομία έκανε εφόδους και συνέλαβε 14 άτομα που κατηγορούνταν για την υπόθεση των στημένων αγώνων του ποδοσφαίρου. Έμεινε έναν χρόνο στη φυλακή.
Σε αυτό το διάστημα έκανε αλλεπάλληλες αιτήσεις αποφυλάκισης η οποίες απορρίπτονταν. Επίσης τον Δεκέμβριο του 2011 είχε απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τον Ιανουάριο προσέφυγε στην Υπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γενεύης και τον περασμένο Μάρτιο προσέφυγε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, αιτούμενος την απελευθέρωσή του από το Ανώτατο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου θεωρώντας ότι η προσωρινή κράτησή του ήταν καταχρηστική «αφού δεν αποδεικνύεται η ενοχή του».
Σύμφωνα με το πόρισμα της εισαγγελέως Πρωτοδικών, Π. Παπανδρέου, ο πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού Βόλου ήταν επικεφαλής ομάδας με σκοπό τη χειραγώγηση αγώνων για στοιχηματικούς λόγους. Οι κατηγορίες που αντιμετώπιζε ήταν συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, ηθική αυτουργία σε κακουργηματική απάτη, εκβιασμό, δωροδοκία και ηθική αυτουργία σε συμμετοχή σε παράνομο στοίχημα.
Για την ίδια υπόθεση είχαν προφυλακιστεί ο ιδιοκτήτης της Ηλιούπολης, Γιώργος Τσακογιάννης, ο μπουκμέικερ, Βασίλης Καρακούλιας και πρώην «ισχυρός άνδρας» της Καβάλας, Μάκης Ψωμιάδης, που για ένα διάστημα παρέμεινε προφυλακισμένος στις φυλακές των Σκοπίων. Επίσης κατηγορίες έχουν απαγγελθεί σε ακόμη 68 φυσικά πρόσωπα (προέδρους ομάδων, προπονητές, ποδοσφαιριστές, μπουκμέικερς και άλλους εμπλεκόμενους).
Όπως αποδείχθηκε από την Ελληνική δικαιοσύνη το παιχνίδι ήταν… στημένο αλλά σε άλλο επίπεδο. Ποιος ξεχνάει την «ενοχή» δεκάδων προσώπων του ποδοσφαίρου που έβγαινε από τις κασέτες της ΕΥΠ. Κάθε λίγο και λιγάκι οι διαρροές «σκέπαζαν» τα μνημονιακά μέτρα.