Η Συμφωνία των Πρεσπών έρχεται την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, ωστόσο ξαφνικά απειλείται με εμπλοκή πριν καν φτάσει προς ψήφιση στην Ολομέλεια. Για να φτάσει στη Βουλή θα πρέπει πρώτα να περάσει από την επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, αλλά το πρόβλημα είναι πως μετά την αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛ. η κυβέρνηση δεν διαθέτει πια στη συγκεκριμένη επιτροπή την πλειοψηφία.
Η επιτροπή απαρτίζεται από 55 βουλευτές. Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι πως η αναλογία 28 βουλευτών που «μετρούσαν» μαζί οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. έναντι των 27 που διέθεταν οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης και των ανεξαρτήτων βουλευτών έχει ανατραπεί. Τώρα, μετά την αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛ. από τον κυβερνητικό συνασπισμό, η αριθμητική ισορροπία είναι 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έναντι 28 που πλέον είναι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Πιο αναλυτικά:
Οι 27 βουλευτές είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ, 14 από τη ΝΔ, 4 από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, 3 από τη Χρυσή Αυγή, 3 από το ΚΚΕ, 1 από τους ΑΝ.ΕΛ., 1 από την Ένωση Κεντρώων και 1 από το Ποτάμι και ένας από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων. Για να εγκριθεί η Συμφωνία και να σταλεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει 28 ψήφους.
Με δεδομένο, ότι οι 14 της ΝΔ, οι 4 της ΔΗΣΥ, οι 3 της Χ.Α. και οι 3 του ΚΚΕ δεν θα ψηφίσουν τη Συμφωνία, τα φώτα στρέφονται στους υπόλοιπους 4 βουλευτές. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση.
Τους ΑΝ.ΕΛ. στην Επιτροπή εκπροσωπεί ο Kώστας Κατσίκης, που έχει χαρακτηρίσει ήδη «προδότες» και «αποστάτες» όσους συναδέλφους του από την Κ.Ο. παραμένουν στην κυβέρνηση, και την Ένωση Κεντρώων ο Γιάννης Σαρίδης που επίσης έχει ταχθεί κατά της κύρωσης της Συμφωνίας, ο κ. Τσίπρας μπορεί να ελπίζει μόνο στον 1 του Ποταμιού και στον 1 ανεξάρτητο.
Από τη δεξαμενή των Ανεξάρτητων είναι ο Δημήτρης Καμμένος που θα καταψηφίσει, ενώ από το Ποτάμι ήταν ο Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος όμως ανεξαρτητοποιήθηκε και το Ποτάμι τον αντικατέστησε με τον Γρηγόρη Ψαριανό που είναι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ακόμα κι αν το Ποτάμι αποφασίσει να δηλώσει ο εκπρόσωπός του στην Επιτροπή «παρών», τότε οι υπέρ και οι κατά ψήφοι θα είναι 27 και 27 και πάλι η συμφωνία μπλοκάρει.
Βέβαια, σε περίπτωση που το Ποτάμι αποφασίσει την αποχή και δεν θέλει να την εκφράσει ο κ. Ψαριανός, ο πρόεδρος του κόμματος έχει τη δυνατότητα να τον αντικαταστήσει στην επίμαχη συνεδρίαση με άλλο βουλευτή που θα μπορεί να εκφράσει την άποψη του κόμματος.
Πώς μπορεί να αλλάξει η πλειοψηφία
Μια λύση που χθες ακουγόταν στους διαδρόμους της Βουλής ήταν να ειπωθεί ότι είναι πλέον πολλοί οι ανεξάρτητοι βουλευτές, μετά τις νέες διαγραφές, άρα θα πρέπει να έχουν όχι ένα μέλος αλλά δύο μέλη στην εν λόγω επιτροπή.
Όμως και εδώ πάλι υπάρχουν δύο ζητήματα. Πρώτον, οι ανεξάρτητοι δεν έχουν σύμπτυξη ως Κοινοβουλευτική Ομάδα, άρα υπάρχει ένα θέμα για την αυξημένη τους παρουσία στις επιτροπές. Δεύτερον, οι δύο μόνο βουλευτές (Κουντουρά και Δανέλλης) από τους δέκα είναι αυτοί που έχουν εκφράσει θετική άποψη για την ψήφιση της συμφωνίας. Συνεπώς πώς θα διοριστεί βουλευτής που ανήκει στη μειοψηφική θέση των 10 ανεξαρτήτων;
Το εναλλακτικό «σενάριο» που κυκλοφορούσε χθες στους διαδρόμους της Βουλής ήταν να «εφευρεθεί» αιτιολογικό που να μπορεί να προωθήσει την λύση της αύξησης του αριθμού των βουλευτών της πλειοψηφίας. Εδώ η ένσταση από τη Ν.Δ. ήταν ότι και τώρα η πλειοψηφία στην επιτροπή διαμορφωνόταν για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. όχι από τη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ μόνο αλλά από τη συμμετοχή ως κυβερνητικού εταίρου, των ΑΝ.ΕΛ. Άρα, πώς θα γίνει τώρα;
Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα καταγγέλλει η ΝΔ
Ο Πρόεδρος της Βουλής, όταν ρωτήθηκε χθες σχετικά με το τι θα γίνει, ουσιαστικά απόφυγε να απαντήσει λέγοντας πως σήμερα δεν είναι αυτό το θέμα.
Η Ν.Δ. πάντως, από νωρίς χθες, έθεσε το ζήτημα και σε υψηλούς τόνους έκανε λόγο για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα σε περίπτωση που υπάρξουν αναλογικές αλλαγές στη σύνθεση για να ικανοποιηθεί η ψήφιση της συμφωνίας στην επιτροπή.
Από την Πειραιώς σημείωναν ότι «η κυβέρνηση προετοιμάζει κάτι που δεν έχει προηγούμενο στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας, να μετατρέψει αυθαιρέτως τη μειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής, σε πλειοψηφία σε όλες τις κοινοβουλευτικές επιτροπές προκειμένου να τις ελέγχει ο κ. Τσίπρας» και προειδοποιούσαν εκ προοιμίου την κυβέρνηση και το προεδρείο της Βουλής να μην διανοηθούν να επιχειρήσουν κάτι τέτοιο.
Η ΝΔ εξηγεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 68 παράγραφος 3 του Συντάγματος, και το άρθρο 31 του Κανονισμού της Βουλής, οι κοινοβουλευτικές επιτροπές συνιστώνται ανάλογα με την δύναμη των κοινοβουλευτικών ομάδων και των ανεξάρτητων βουλευτών. Με απλά λόγια -συνεχίζει- το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, δεν προβλέπουν ως κριτήριο συγκρότησης των επιτροπών την όποια συγκυριακή και ετερόκλητη πλειοψηφία μπορεί να προκύψει από μια ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση.
«Πόσω μάλλον, όταν αυτή, όπως όλα δείχνουν, αν προκύψει, θα διαμορφωθεί τελικά από 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 4 ανεξάρτητους βουλευτές και 2 βουλευτές που εξακολουθούν να ανήκουν στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝ.ΕΛ.», συμπληρώνει η ΝΔ αναφέροντας ότι βάσει του Συντάγματος, η αναλογία των κομμάτων στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές είναι απαραίτητο να αντιστοιχούν ακριβώς στη δύναμη των κομμάτων στην Ολομέλεια, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την πλειοψηφία.