29.4 C
Athens

Ελλάδα 2018

Χθες πέρασα την μισή μέρα σε γνωστό νοσοκομείο της Αθήνας που εφημέρευε. Έπρεπε να κάνει επειγόντως εξετάσεις ένας δικός μου άνθρωπος. Στο τέλος της ημέρας αποφασίστηκε να γίνει εισαγωγή. Η όλη ιστορία κράτησε οκτώ ώρες! Πήγαμε στις 16:30 και ξάπλωσε στο ράντζο στις 00:30. Δεν υπήρχε κρεβάτι στα δωμάτια!

Τι συνέβη όλο αυτό το διάστημα; Έδωσε ούρα, αίμα, τον εξέτασαν περίπου δέκα λεπτά και στο τέλος έκανε ακτινογραφία. Μία διαδικασία, που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να διαρκεί παραπάνω από μία ώρα, εξελίσσεται καθημερινά σε Οδύσσεια για χιλιάδες Έλληνες.

Έβλεπα τον κόσμο να ταλαιπωρείται. Τους γιατρούς να μην παίρνουν ανάσα. Ήταν και κάποιοι συνάδελφοι τους από το εξωτερικό που ήρθαν για εκπαίδευση. Ούτε σε πόλεμο δεν υπάρχουν αυτές οι συνθήκες.

Η ώρα περνούσε και μου έκανε εντύπωση που δεν είχε ακόμα μαλώσει κάποιος συνοδός ασθενή με γιατρό ή νοσηλευτή. Έγινε όμως και αυτό. Η απάντηση του γιατρού ήταν αφοπλιστική: «Να πάτε στους 300 της Βουλής να κάνετε τα παράπονα σας. Στον διοικητή του νοσοκομείου πάνω. Είμαστε τρεις γιατροί για εκατό άτομα κάθε φορά. Δίνουμε μάχη κάθε μέρα. Σας παρακαλώ». Ο συνοδός ζήτησε συγνώμη. Ήξερε ότι ο γιατρός είχε δίκιο γιατί έβλεπε τον πανικό που επικρατούσε. Ο ίδιος γιατρός έσωσε μετά από λίγα λεπτά ένα άτομο που του «έμεινε» στο φορείο.

Α, ξέχασα. Στην αρχή, έξω από το γραφείο διαλογής, ένα παλικάρι, όχι παραπάνω από 30 χρόνων, λιποθύμησε και έσκασε με το κεφάλι στο έδαφος. Περίμενε ώρες να μπει στα εξωτερικά ιατρεία. Δεν άντεξε και κατέρρευσε. Προς το τέλος, κάποιοι, όταν κατάλαβαν ότι θα πρέπει να περιμένουν πάλι αρκετή ώρα για την ακτινογραφία άρχισαν να ρίχνουν μπουνιές στις πόρτες!

Δημόσια νοσοκομεία με ελλιπή εξοπλισμό, που μπαίνεις μέσα υγιής και βγαίνεις άρρωστος. Μόνο οι γιατροί και οι νοσηλευτές στέκονται στο ύψος των περιστάσεων. Πρόσφατα είχα περάσει ακριβώς τα ίδια σε άλλο κεντρικό νοσοκομείο. Δεν γίνεται να παρακρατούν από το μισθό σου ποσοστό για την περίθαλψη και να σε βάζουν σε ράντζο. Αυτά πάντα γίνονταν αλλά μετά από τόσα χρόνια θα έπρεπε να έχουν σταματήσει. Διορθωθεί. Δεν γίνεται για δύο ή τρεις απλές εξετάσεις να περιμένεις έξι, επτά, δέκα ώρες γιατί χαλάνε συνεχώς τα μηχανήματα στο ακτινολογικό ή ο αξονικός τομογράφος.

Δεν φταίνε όμως αυτοί. Οι εκάστοτε 300. Μην ξεχάσετε να τους ψηφίσετε ξανά. Όλους.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς