Αισθητή φαίνεται να έκανε την παρουσία της η γρίπη με την είσοδο του νέου έτους. Η πιο συνήθης χειμερινή ίωση δεν λείπει ούτε από το 2019, όπως τονίζουν οι επιδημιολόγοι.
Ο αριθμός των ασθενών σε σοβαρή μορφή γρίπης που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) έχει ξεπεράσει πλέον τους 11 και κινείται ανοδικά. Οι περισσότεροι μάλιστα από αυτόν τον αριθμό εισήχθησαν σε ΜΕΘ τις τελευταίες δέκα μέρες.
Ανοδική τάση παρουσιάζει και ο αριθμός των περιστατικών που δεν χρειάστηκαν νοσηλεία σε Εντατική. Οι καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με το συνωστισμό της εορταστικής περιόδου έδωσαν μια δυνατή ώθηση στο κύμα της γρίπης.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα μέχρι τώρα στοιχεία το θετικό σημείο της κατάστασης είναι ότι έχει καταγραφεί ένα μόνο θανατηφόρο κρούσμα γρίπης. Το μοναδικό θύμα της γρίπης, μέχρι τώρα, ήταν ένας 49χρονος με επιβαρυμένο ιστορικό και χωρίς αντιγριπική θωράκιση.
Υπάρχει βέβαια και αρνητικό σημείο, το οποίο είναι ότι σχεδόν σε όλα τα περιστατικά, πλην ενός, δεν είχε γίνει το αντιγριπικό εμβόλιο, ενώ επρόκειτο για άτομα ομάδων υψηλού κινδύνου.
Οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχοντας στη διάθεσή τους τα δεδομένα των τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας, με έτος αναφοράς το 2009 και την πανδημία της γρίπης που καταγράφηκε τότε, τονίζουν πως η γρίπη έχει αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης. Αυτό σημαίνει πως η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης αρχίζει να αυξάνεται τον Ιανουάριο, όπως συνέβη και φέτος, ενώ η κορύφωση της δραστηριότητας της γρίπης σημειώνεται τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο κάθε έτους.
Επισημαίνουν οι ειδικοί ότι ακόμα και σε αυτή τη χρονική στιγμή προλαβαίνουν οι ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν και να θωρακιστούν από το κύμα της γρίπης.
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, την τελευταία βδομάδα του προηγούμενου έτους, καταγράφηκαν τρία σοβαρά κρούσματα γρίπης. Αυτά προστίθενται στα άλλα τρία που έχουν καταγραφεί από την αρχή της φετινής περιόδου, δηλαδή από τον περασμένο Οκτώβριο.
Κυρίαρχο στέλεχος, σύμφωνα με τις εργαστηριακές αναλύσεις, είναι το Α(Η1Ν1), γνωστό ως πανδημικό στέλεχος από την πανδημία 2009-2010. Την αντίστοιχη περσινή περίοδο ο ιός της γρίπης που κυριαρχούσε ήταν το Α(Η3Ν2).