«Κλειδώνει», όπως φαίνεται για την κυβέρνηση ο αριθμός των 151 βουλευτών που θα επιτρέψει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την παρούσα Βουλή, καθώς όπως όλα δείχνουν το Ποτάμι τάσσεται -τουλάχιστον στην πλειοψηφία του- υπέρ αυτής.
Με ανακοίνωσή του το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη έκανε γνωστό πως ότι είναι υπέρ της συμφωνίας.
Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
«Τις τελευταίες ώρες πολλαπλασιάζονται τα σενάρια -κάποια από αυτά ευφάνταστα- σχετικά με τη στάση του Ποταμιού στις εξελίξεις. Η αποσύνθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και το «Μακεδονικό» δημιουργούν όντως πρόσφορο έδαφος για κάθε είδους υποθέσεις.
Καλό θα είναι όμως οι υποθέσεις αυτές να εδράζονται και σε πραγματικά δεδομένα. Θεωρούμε χρήσιμο, λοιπόν, να θυμίσουμε τις δύο κύριες απαντήσεις του Κινήματός μας στα ερωτήματα των ημερών. Τα υπόλοιπα, μετά τις συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος που είναι προγραμματισμένες για τις επόμενες ώρες.
«Οι μέρες είναι γκαστρωμένες» θα λέγαμε, παραφράζοντας τον Χαρίλαο Φλωράκη. Το Ποτάμι στηρίζει την κυβέρνηση; Όχι. Το Ποτάμι έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Είμαστε στην αντιπολίτευση και αυτό δεν αλλάζει. Η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα αρχή, χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς ιδεοληψίες, χωρίς κομματικό κράτος. Το Ποτάμι ήδη έχει ψηφίσει την πρόταση μομφής που είχε κατατεθεί τον Ιούνιο του 2018 και θα ξανακάνει το ίδιο αν κατατεθεί ανάλογη πρόταση.
Η θέση μας όπως διατυπώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 στη Θεσσαλονίκη από τον επικεφαλής, είναι ξεκάθαρη: Αν οι ΑΝ.ΕΛ. αποχωρήσουν από την κυβερνητική πλειοψηφία τότε η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές. Το Ποτάμι στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών; Ναι. Το Ποτάμι από την ίδρυσή του -το 2014- έχει ταχθεί υπέρ της σύνθετης ονομασίας της πΓΔΜ με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.
Η διαιώνιση του προβλήματος για δεκαετίες είναι επιζήμια για την Ελλάδα όπως μαρτυρά και η αναγνώριση της γειτονικής χώρας με το όνομα “Μακεδονία” από 140 και πλέον κράτη. Ειδικά στη σημερινή συγκυρία υποστηρίζουμε την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, καθότι αυτό θα συμβάλει στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα της περιοχής.
Για τους ίδιους λόγους είμαστε θετικοί στην είσοδο της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Πρέπει λοιπόν να κλείσουμε άμεσα τα μέτωπα στα βόρεια σύνορά μας και με την συμπαράσταση των συμμάχων μας να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους εξ ανατολών. Αυτό είναι το συμφέρον της πατρίδας μας».
Η διαιώνιση του Μακεδονικού για δεκαετίες είναι επιζήμια για την Ελλάδα. Πρέπει να κλείσουμε άμεσα τα μέτωπα στα βόρεια σύνορά μας & με τη συμπαράσταση των συμμάχων μας να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους εξ ανατολών. Αυτό είναι το συμφέρον της πατρίδας μας. https://t.co/u7P49N5HFu
— Stavros Theodorakis (@St_Theodorakis) January 8, 2019
Ποιοι είναι οι «151»
Με αυτά τα δεδομένα, υπέρ τάσσονται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (145), ο Επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο βουλευτής Αττικής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, ο βουλευτής Ηρακλείου, Σπύρος Δανέλλης, ο βουλευτής Α’ Αθηνών, Σπύρος Λυκούδης, η ανεξάρτητη βουλευτής και υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ενώ ψήφο κατά συνείδηση έχει προαναγγείλλει η Έλενα Κουντουρά.
Παράλληλα άγνωστο παραμένει τι θα πράξει ο βουλευτής Λάρισας των ΑΝ.ΕΛ. Βασίλης Κόκκαλης, ενώ τόσο ο Κώστας Κατσίκης όσο και η Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά φαίνεται ότι βρίσκονται στη γραμμή του Πάνου Καμμένου. Επίσης, ο Κώστας Ζουράρις έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ψηφίζει τη Συμφωνία. Τέλος, Γ. Αμυράς και Γρ. Ψαριανός έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα την καταψηφίσουν.