Τι έγινε Κωστάκη, σε γουστάρει η Μπασκόνια;

Με δύο τρίποντα μαχαιριές στο κορμί των Ισπανών, ο Κώστας Παπανικολάου υπέγραψε τη νίκη του Ολυμπιακού (91-85 παρ). Πρώτα για να στείλει το ματς στην παράταση (80-80 κ.δ) και μετά για να το πάρει

Με δύο τρίποντα μαχαιριές στο κορμί των Ισπανών, ο Κώστας Παπανικολάου υπέγραψε τη νίκη του Ολυμπιακού (91-85 παρ). Πρώτα για να στείλει το ματς στην παράταση (80-80 κ.δ) και μετά για να το πάρει.

Ο Ολυμπιακός εκτός από τον εμπύρετο Μιλουτίνοφ δεν είχε το καθαρό μυαλό και τις σωστές επιλογές κατά τη διάρκεια του ματς, αλλά είχε ενέργεια στο τέλος και έναν εκπληκτικό Παπανικολάου που έκανε τα πάντα για μία άκρως αγχωτική αλλά και υπερπολύτιμη νίκη έτσι όπως εξελίχθηκε το ματς.

Οταν χάνεις τον καλύτερο ψηλό της Ευρώπης την τελευταία στιγμή, σε ένα έτσι κι αλλιώς ύπουλο ματς, είναι λογικό να κλονίζεσαι. Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ αντί για το παρκέ του ΣΕΦ βρέθηκε στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό κι ο Ολυμπιακός σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ο Μπλατ έστειλε τον Μπόγρη στο πρώτο τζάμπολ ενώ συνέχισε με το δίδυμο Στρέλνιεκς-Μάντζαρης starters στα γκαρντ. Το πρώτο δεκάλεπτο ήταν αρκετά ισορροπημένο με τον Ολυμπιακό να μην επιβάλλει παιχνίδι του και την Μπασκόνια να προσπαθεί να βαδίσει στα σίγουρα στέλνοντας την μπάλα στο ποστ με κύριους εκφραστή τους Χουέρτας – Πουαριέ που συνεργάζονταν άψογα.

Το 20-22 του πρώτου δεκαλέπτου έστειλε μήνυμα ότι η βραδιά θα ήταν δύσκολη. Κι έγινε ακόμα δυσκολότερη στη δεύτερη περίοδο. λάθος του Λεντέι τιμώρησε με τρίποντο στο τρανζίσιον ο Τζάνινγκ, η Μπασκόνια προηγήθηκε με τέσσερις αναγκάζοντας τον Μπλατ να καλέσει τάιμ άουτ. Οι κακή άμυνα στο ζωγραφιστό και οι αργές επιστροφές είχαν προκαλέσει ουκ ολίγα ρήγματα στον Ολυμπιακού που είχε δεχτεί ήδη 30 πόντους σε 13 λεπτά παιχνιδιού.

Οι ερυθρόλευκοι με μπροστάρη τον Γκος άρχισαν να λειτουργούν εξαιρετικά στην επίθεση, αλλά το πρόβλημα στην καρδιά της ρακέτας τους παρέμενε. Οι Βάσκοι άρχισαν να βρίσκουν αυτοπεποίθηση και να βλέπουν το καλάθι σαν βαρέλι, την ώρα που για τους γηπεδούχους η μπάλα άρχισε να βαραίνει. Το +7 της Μπασκόνια στο 17′ έστειλε για ακόμη μια φορά τους παίκτες του Μπλατ στον πάγκο για οδηγίες και απέφερε ένα γρήγορο 4-0, αλλά η ομάδα του Περάσοβιτς είχε βρει πια ρυθμό με το ημίχρονο να λήγει 43-47 υπέρ της.

Ο Ολυμπιακός ήταν δεδομένο ότι έμοιαζε με αφύλακτη διάβαση. Δεν ήταν μόνο η έλλειψη του Μιλουτίνοφ που έδινε την ευκαιρία στους φιλοξενούμενους να πλησιάζουν με μεγαλύτερη άνεση κοντά στο καλάθι αλλά και η κακή περιφερειακής άμυνας, που έφερνε σε πολλές περιπτώσεις τον Λεντέι με τον Μπόγρη σε καταστάσεις 2 vs.1.

Το καλό για τους ερυθρόλευκους ήταν ότι σούταραν με καλά ποσοστά, είχαν σε καλή μέρα τους Γκος – Παπανικολάου και τους Πρίντεζη-Λέντεϊ αποτελεσματικούς στα τελειώματα. Χρειαζόταν όμως περισσότερα πράγματα για να ελέγξει το παιχνίδι και κυρίως αποτελεσματικότερη άμυνα.

Με το ξεκίνημα της επανάληψης η Μπασκόνια έφτασε στο +8, αλλά ο Ολυμπιακός είχε επιστρέψει στο παρκέ να παλέψει. Την αρχή έκανε ο Μπόγρης βγάζοντας κάποιες σημαντικές άμυνες και τελειώνοντας ένα άστοχο λέει απ του Πρίντεζη και στη συνέχεια ανέλαβε δράση ο “Παπ”. Με δύο σερί τρίποντα και δύο διαδοχικές τάπες έφερε το παιχνίδι στα ίσα και ζεσταίνοντας το υποτονικό ΣΕΦ.

Το κακό τελευταίο λεπτό έφερε τους ερυθρόλευκους στο -7 με τη λήξη της τρίτης περιόδου κι ένα…βουνό να ανέβουν στην τελευταία καθώς το παιχνίδι δεν έλεγε να αλλάξει momentum. H Μπασκόνια έστειλε τη διαφορά στο υψηλότερο σημείο της (+9) επτά λεπτά πριν το τέλος κι όλα έδειχναν ότι ο Ολυμπιακός δεν θα είχε απάντηση.

Κάπου εκεί ο…διακόπτης γύρισε, ο Ολυμπιακός έβγαλε ενέργεια και μείωσε γρήγορα στον πόντο με Γκος και Λεντέι (67-68), αλλά ο Βιλντόζα έδωσε και πάλι καθαρό προβάδισμα στους Βάσκους (67-74) στο 36′. Oι ερυθρόλευκοι όμως δεν είχαν σκοπό να παραδοθούν. Ξαναμείωσαν στο πόντο, αλλά έχασαν και πάλι την ευκαιρία να προηγηθούν σε δυο απανωτές προσπάθειες του Γκος, την ώρα που ο Σπανούλης ήταν καθηλωμένος στον πάγκο.. Ο Βιλντόζα απάντησε με ένα ακόμα μεγάλο τρίποντο ένα λεπτό πριν το τέλος.

Από την κλεψύδρα έπεφταν οι τελευταίοι κόκκοι. Ο Ολυμπιακός έχανε με τρεις και είχε 13” δευτερόλεπτα στη διάθεσή του. Τι μπορούσε να γίνει; Ο Γκος κλείστηκε, βρήκε τον Παπανικολάου. Ηταν η βραδιά του, είχε γυρίσει 5-6 χρόνια πίσω. Σηκώθηκε από τα 8 μέτρα και έστειλε το ματς στην παράταση (80-80) με το πέμπτο του τρίποντο. Και με το έκτο του έβαλε τον Ολυμπιακό μπροστά με την έναρξη του extra χρόνου. Πώς να σωθεί η Μπασκόνια μετά από αυτό. Ο Κώστας όταν είναι καλά δεν χάνει. Δεν έχανε στα 18 από τον Κιριλένκο, θα χάσει από τον Χίλιαρντ;

Το τελικό 91-87 ήρθε φυσιολογικά μέσα σε αποθέωση για τον Ελληνα φόργουορντ και τον Ολυμπιακό να ταξιδεύει χωρίς άγχος για την Μαδρίτης έχοντας ήδη φτάσει τις 11 νίκες και συνεχίζοντας να μοιράζεται την 4η θέση με την Εφές.

BEST OF SPORTS VIDEOS

ΑΘΛΟΣ HEADLINES

Μπαρτζώκας: Δεν επιτρέπεται να σουτάρουμε με 22% στο τρίποντο, ο Φαλ δίνει δυναμική σε κάθε είδους άμυνα

Ο Ολυμπιακός τα βρήκε σκούρα απέναντι στο μαχητικό Περιστέρι...

Ολυμπιακός – Περιστέρι 79-74: Ο Πετρούσεφ βγήκε μπροστά και έστειλε τους Ερυθρόλευκους στον τελικό

Το αξιόμαχο Περιστέρι έβαλε δύσκολα στον Ολυμπιακό, όμως οι Ερυθρόλευκοι με πρώτο σκόρερ τον Βεζένκοφ και τον Πετρούσεφ να βγαίνει μπροστά στα κρίσιμα, πήραν τη νίκη και προκρίθηκαν στον τελικό του Super Cup

Γιαζίτζι: Έκανε σπουδαία πράγματα ο Ολυμπιακός, ήδη νιώθω σαν στο σπίτι μου

Ο Γιουσούφ Γιαζίτζι ανακοινώθηκε από τον Ολυμπιακό και τίθεται...

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε τον Γιαζίτζι

Ο Ολυμπιακός επισημοποίησε τη συμφωνία με τον Τούρκο επιτελικό μέσο, Γιουσούφ Γιαζίτζι, ο οποίος τίθεται στη διάθεση του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ

Παναθηναϊκός – Άρης 81-68: Εύκολη πρόκριση κόντρα στους ελλιπέστατους Κίτρινους

Η διαφορά ποιότητας μεταξύ Παναθηναϊκού και Άρη είναι έτσι...

Κονελιάνο – Μιλάνο 3-2: Βασίλισσα στη Ρώμη με 7ο σερί Super Cup, έζησε μοναδική εμπειρία η Κωνσταντινίδου

Μοναδικά παράσταση μπροστά σε 10.300 (ρεκόρ προσέλευσης) φίλους του...

Μπαρτζώκας: Δεν επιτρέπεται να σουτάρουμε με 22% στο τρίποντο, ο Φαλ δίνει δυναμική σε κάθε είδους άμυνα

Ο Ολυμπιακός τα βρήκε σκούρα απέναντι στο μαχητικό Περιστέρι...