Για διήμερη κακοκαιρία αρκετά ισχυρή την παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, έκανε λόγο στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6» ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.
Ο γνωστός μετεωρολόγος, τόνισε, επίσης, ότι από 3 Ιανουαρίου θα εισέλθουν πολικές αέριες μάζες από την Ευρώπη που θα ρίξουν κατακόρυφα τον υδράργυρο στην Ελλάδα με χιονοπτώσεις σε πεδινές παραθαλάσσιες περιοχές.
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από τον Γιάννη Καλλιάνο:
«Μέχρι και την Κυριακή ο καιρός θα είναι γενικά καλός για τις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Την Κυριακή θα έχουμε κάποιες παροδικές νεφώσεις που θα αφήσουν κυρίως στα ηπειρωτικά λίγες τοπικές βροχοπτώσεις εξασθενημένες κατά βάση, θα εναλλάσσονται αυτά τα διαστήματα με ανοίγματα στον ουρανό.
Από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αλλά και ανήμερα, θα έχουμε μια διήμερη κακοκαιρία αρκετά ισχυρή για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Θα εξαιρέσω μόνο τμήματα της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και ενδεχομένως του Βορειοανατολικού Αιγαίου που φαίνεται ότι δεν θα επηρεαστούν από αυτές τις βροχοπτώσεις
Στην υπόλοιπη Ελλάδα (Β Ηπειρωτικά και Νοτιότερες περιοχές Θεσσαλία Ήπειρο Στερεά Πελοπόννησος Επτάνησα Εύβοια Σποράδες και κεντρικό Αιγαίο το υπόλοιπο) θα είναι άστατος κατά διαστήματα με κύρια χαρακτηριστικά μπόρες βροχές τις κατά τόπους ενδεχομένως ισχυρές καταιγίδες αλλά και τις πυκνότατες χιονοπτώσεις οι οποίες θα απασχολήσουν και τις ημιορεινές περιοχές πάνω από 400μ με 500 μ. στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα οι άνεμοι θα ενισχυθούν και κυρίως τη πρωτοχρονιά οι Βοριάδες θα φτάνουν μέχρι και τα 7 με 8 τοπικά ίσως και 9 μποφόρ βορειότερα τμήματα του Αιγαίου που ενδεχομένως να προκαλέσει προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες
Θα έχουμε μια διήμερη κακοκαιρία που θα επηρεάσει σχεδόν τις περισσότερες περιοχές της χώρας από άκρη σε άκρη από Φλώρινα ως Γαύδο και από Κέρκυρα μέχρι Καστελόριζο
Εξαιρούνται η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και οι περισσότερες περιοχές του ΒΑ Αιγαίου.
Αθήνα: Οι χιονοπτώσεις θα κατεβούν χαμηλά
Στην Αττική θα έχουμε βροχές και πιθανές καταιγίδες. Θα έχουμε, επίσης, χιονοπτώσεις που θα κατέβουν χαμηλά πάνω από τα 500-550 μέτρα.
Η μισή Πάρνηθα από τα μέσα και υψηλότερα θα είναι καλυμμένη από χιόνι (θα είναι πυκνές οι χιονοπτώσεις).
Θα καλυφθούν όλα τα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδος και μάλιστα περιοχές της Θεσσαλίας της Κεντρικής Στερεάς σε πολύ χαμηλά υψόμετρα πάνω από τα 200-300 μ. τοπικά μέχρι και την Πελοπόννησο πάνω από τα 800 – 900 μ. θα χιονίζει αρκετά πυκνά.
Βελτιώνεται ο καιρός πολύ πρόσκαιρα όμως από τις 2 Ιανουαρίου και στη συνέχεια για ένα-δύο 24ωρα εάν τελικά επαληθευτούν τα προγνωστικά στοιχεία πρόκειται για μια σημαντικότατη ψυχρή εισβολή, η οποία φαίνεται προ των πυλών να μας επηρεάζει άμεσα από τις 3 μέχρι τις 6 του Γενάρη.
Νοτιοανατολικά έχουμε στη χώρα μας από 3 Γενάρη πολικές αέριες μάζες που θα απασχολήσουν γενικά τις περισσότερες περιοχές της Ανατολικής και ΒΒΑ Ευρώπης θα εισέλθουν στον ελλαδικό χώρο θα ρίξουν κατακόρυφα τον υδράργυρο και θα έχουμε χιονοπτώσεις σε πεδινές παραθαλάσσιες περιοχές.
Εάν έρθει, ενδεχομένως να θυμίζει και μέρες του ’87».
Ο χειμώνας του ’87
Ο χειμώνας του ’87 στον οποίο αναφέρεται ο γνωστός μετεωρολόγος έχει μείνει στην ιστορία ως ένας πολύ βαρύς χειμώνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το είχε στρώσει ακόμα και στην Αθήνα αμέτρητες φορές και τα σχολεία είχαν κλείσει. Ακόμα και τον μήνα Μάρτιο χιόνιζε ασταμάτητα για μία εβδομάδα. Τα πεζοδρόμια είχαν γίνει πίστα για πατινάζ και οι δρόμοι έμοιαζαν με χιονοπλαγιές.