Δραματικές στιγμές ζει και πάλι η πολύπαθη Ινδονησία, αυτή τη φορά από το τσουνάμι που προκλήθηκε μετά από έκρηξη ηφαιστείου. Ο πρώτος απολογισμός έκανε λόγο για 20 νεκρούς, στη συνέχεια τα θύματα ανέβηκαν στα 62, με τον σημερινό πρωινό (ώρα Ελλάδος) απολογισμό να μιλά για 168 νεκρούς και τις αρχές να προειδοποιούν πως ούτε αυτός ο αριθμός είναι τελικός.
Πάνω από 684 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ενώ δεκάδες είναι και οι αγνοούμενοι.
Το τσουνάμι έπληξε τις νήσους Ιάβα και Σουμάτρα στην Ινδονησία το Σάββατο το βράδυ, έπειτα από μια υποθαλάσσια κατολίσθηση που προκάλεσε έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα.
Δεκάδες κτίρια έχουν καταστραφεί από το παλιρροϊκό κύμα, ενώ βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν πανικόβλητους κατοίκους να κρατούν φακούς και να αναζητούν καταφύγιο σε υψίπεδα.
Ένα βίντεο που κάνει το γύρο του κόσμου δείχνει ανθρώπους να παρακολουθούν μια συναυλία στην παραλία και ξαφνικά το φονικό τσουνάμι να εισβάλλει και να παρασύρει τα πάντα.
Το εγκληματικό λάθος των αρχών
Αρχικά, οι αρχές της Ινδονησίας έκαναν λόγο για πλημμυρίδα και όχι τσουνάμι και ζήτησαν από τον κόσμο να μην πανικοβληθεί. «Ήταν ένα λάθος, ζητάμε συγγνώμη», έγραψε στο Twitter o εκπρόσωπος της κυβερνητικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών, Σουτόπο Πουρουό Νουγκρόχο.
Το τσουνάμι προκλήθηκε από «υποθαλάσσια κατολίσθηση ως αποτέλεσμα της ηφαιστειακής δραστηριότητας του Ανάκ Κρακατάου» και επιδεινώθηκε από μια ασυνήθιστη πλημμυρίδα, λόγω της Πανσέληνου, είπε ο Νουγκρόχο.
«Αυτός ο συνδυασμός προκάλεσε ένα απότομο τσουνάμι που έπληξε την ακτή», τόνισε, προσθέτοντας ότι η ινδονησιακή γεωλογική υπηρεσία διεξάγει έρευνα για το τι ακριβώς συνέβη.
«Δεν σημειώθηκε σεισμική δόνηση και η έκρηξη του Ανάκ Κρακατόα επίσης δεν ήταν τόσο μεγάλη».
Όπως είπε στο Metro TV τα τσουνάμι που προκαλούνται από εκρήξεις ηφαιστείων είναι «σπάνια» και πως το τσουνάμι του Πορθμό Σούντα δεν ήταν αποτέλεσμα σεισμού.
Η υπηρεσία ανέφερε ότι εξακολουθεί να συγκεντρώνει πληροφορίες, σημειώνοντας ότι «υπάρχει πιθανότητα ο απολογισμός των θυμάτων και των καταστροφών να αυξηθεί».
Ηφαιστειακή στάχτη ύψους 500 μέτρων!
Η έκρηξη του Κρακατόα δημιούργησε μια στήλη ηφαιστειακής στάχτης που εκτιμάται ότι έφτασε έως και τα 500 μέτρα ύψος.
Ανακοίνωση της μετεωρολογικής και γεωφυσικής υπηρεσίας της Ινδονησίας (BMKG) ανέφερε ότι «το τσουνάμι έπληξε αρκετές περιοχές στον Πορθμό Σούντα, ανάμεσά τους παραλίες στην επαρχία Παντεγκλάνγκ, Σέρανγκ και Νότιο Λαμπούνγκ».
Ο Ένταν Περμάνα, επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών στο Παντεγκλάνγκ δήλωσε στο Metro TV ότι η αστυνομία παρέχει άμεση βοήθεια σε θύματα στο Τανζούνγκ Λεσούνγκ στην επαρχία Μπάντεν, δημοφιλή τουριστικό προορισμό, κοντά στην Τζακάρτα, καθώς οι εργαζόμενοι έκτακτης ανάγκης δεν έχουν φτάσει ακόμη στο σημείο.
«Πολλοί αγνοούνται», σημείωσε ο Περμάνα.
Προειδοποίηση προς κατοίκους και τουρίστες
Οι αρχές προειδοποίησαν κατοίκους και τουρίστες στις παράκτιες περιοχές γύρω από τον Πορθμό Σούνδα να παραμείνουν μακριά από τις παραλίες και πως μια προειδοποίηση πλημμυρίδας παραμένει σε ισχύ.
Το Κρακατόα είναι ηφαιστειακό νησί το οποίο βρίσκεται στον Πορθμό της Σούνδας, ανάμεσα στα νησιά Ιάβα και Σουμάτρα. Το όνομα χρησιμοποιείται για την ομάδα νησιών, η οποία αποτελεί τα κατάλοιπα ενός μεγαλύτερου νησιού που καταστράφηκε από την κατακλυσμιαία έκρηξη του 1883. Στην καλδέρα του που σχηματίστηκε το 1883 αναδύθηκε το 1927 ένα νέο νησί, το Ανάκ Κρακατόα (στα ινδονησιακά «παιδί» του Κρακατόα), το οποίο είναι ενεργό ηφαίστειο.
Είναι ένα από τα 127 ενεργά ηφαίστεια της Ινδονησίας.
Το τσουνάμι έρχεται ακριβώς σχεδόν 14 χρόνια μετά το σεισμό και το τσουνάμι της 26ης Δεκεμβρίου 2004 στον Ινδικό Ωκεανό, μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές της σύγχρονης ιστορίας, με απολογισμό θυμάτων 226.000 νεκρούς σε 13 χώρες, εκ των οποίων περισσότερους από 120.000 στην Ινδονησία.
Η έκρηξη του Κρακατόα το 1883 είχε προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 36.000 ανθρώπων από μια σειρά από τσουνάμι.
VIDEO reportedly from tsunami coming ashore in Indonesia pic.twitter.com/6oSRFcXYET
— LIVE Breaking News (@NewsBreaking) December 23, 2018
VIDEO reportedly from tsunami coming ashore in Indonesia pic.twitter.com/6oSRFcXYET
— LIVE Breaking News (@NewsBreaking) December 23, 2018
#Krakatau #volcano (Sunda Strait, Indonesia)strong eruptive phase, #tsunami hits West Coast of Java cause 20 deads ? pic.twitter.com/H931OEvocb
— Teacher From PR ???? (@MaestroDEPR) December 23, 2018