«Η κυβέρνηση θα τηρήσει κατά γράμμα όσα ακριβώς προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών», τονίζει, μεταξύ άλλων, το Μέγαρο Μαξίμου, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε σήμερα για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό.
Σε ό,τι αφορά τη δήλωση που έκανε το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, ότι η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εγκριθεί από 180 βουλευτές ή αλλιώς να περάσει από δημοψήφισμα ή να γίνουν πρόωρες εκλογές, το Μέγαρο Μαξίμου δίνει μια αμφίσημη απάντηση που επιδέχεται ερμηνειών.
«Η ελληνική κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συνασπισμού δυο κομμάτων και λειτουργεί συλλογικά πάντοτε στα πλαίσια που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Επιθυμία της κυβέρνησης είναι η Συμφωνία για την επίλυση ενός προβλήματος που για χρόνια βαραίνει την εξωτερική μας πολιτική να έχει τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή. Οταν με το καλό η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία, η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις σε ό,τι αφορά τη διαδικασία κύρωσης συλλογικά, πάντοτε σεβόμενη τις διεθνείς δεσμεύσεις αλλά και το Σύνταγμα της χώρας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.
Τι σημαίνει, όμως, η φράση «μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή»; Αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας -που προφανώς βρίσκεται σε συνεννόηση με τον κ. Καμμένο- να αποδεχτεί το αίτημα των ΑΝΕΛ για έγκριση της μετονομασίας της FYROM σε Δημοκρατία της Μακεδονίας από 180 βουλευτές; ′Η μήπως αναφέρει απλώς ότι η θετική ψήφος περισσότερων των 151 βουλευτών είναι καλοδεχούμενη;
Η ασάφεια στο συγκεκριμένο σημείο, είναι προφανώς σκόπιμη και μέρος της τακτικής που αρέσκεται να ακολουθεί το επιτελείο του Πρωθυπουργού.
Οσοι πάντως θεωρούν ότι το Μέγαρο Μαξίμου προαναγγέλλει αποδοχή της απαίτησης του Πάνου Καμμένου για έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών από 180 βουλευτές, μάλλον βιάζονται καθώς σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, είπε σήμερα το πρωί ότι δεν υπάρχει λόγος για 180 ψήφους, αφού η χώρα δεν παραχωρεί εθνική κυριαρχία.
«Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ για το όνομα Βόρεια Μακεδονία είναι πολύ καλή, δεν παραχωρεί εθνική κυριαρχία για να τίθενται ως προϋπόθεση οι 180 ψήφοι στη Βουλή. Ο κ. Καμμένος τα ξέρει αυτά, κάνει τις πολιτικές του επιλογές», τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς.
«Ας θυμίσει κάποιος στον Μητσοτάκη την παροιμία με το βοσκό και το λύκο»
Επίσης δύσκολο είναι να διασαφηνιστεί και η τοποθέτηση του πρωθυπουργικού γραφείου σχετικά με την παρότρυνση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Αλέξη Τσίπρα να ορίσει ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών, δήλωση που έγινε μετά τη συνέντευξη Τύπου, με την οποία ο Πάνος Καμμένος αξίωσε δημοψήφισμα ή εκλογές.
«Ο κ. Μητσοτάκης που έχει ήδη καταγραφεί στην ιστορία ως ο πρώτος στην ιστορία αρχηγός της αντιπολίτευσης που ζητάει και προβλέπει εκλογές από την αρχή της θητείας της Κυβέρνησης, ενώ αυτές θα γίνουν στο τέλος της θητείας, καλό είναι να σταματήσει να εκτίθεται τόσο», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου.
«Ας του θυμίσει κάποιος την παροιμία με το βοσκό και το λύκο. Στο τέλος θα έρθει ο λύκος μα δεν θα πιστεύει κανείς το βοσκό…», καταλήγουν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα απευθυνόμενοι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ούτε εδώ όμως είναι σαφές τι εννοεί το δελτίο Τύπου. Θα μπορούσε να εννοεί πως οι πολίτες δεν θα πιστεύουν όσα λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώσει πρόωρες εκλογές, επειδή ο πρόεδρος της ΝΔ έχει «απειλήσει» περισσότερες από δύο φορές ότι έρχονται κάλπες. Αλλά θα μπορούσε επίσης να σημαίνει πως και αυτή η αξίωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία θα πέσει στο κενό κι ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
Το πλήρες κείμενο του δελτίου Τύπου που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού:
«Η κυβέρνηση θα τηρήσει κατά γράμμα όσα ακριβώς προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών.
Μετά την ολοκλήρωση της κύρωσης από το κοινοβούλιο της FYROM η ελληνική πλευρά έδωσε τη συγκατάθεσή της να εκκινήσουν διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα καταλήξουν σε πρωτόκολλο ένταξης, αν και μόνο αν, ολοκληρωθούν επιτυχώς η Συνταγματική μεταρρύθμιση και το δημοψήφισμα στη γείτονα χώρα. Οι διαδικασίες αυτές προβλέπεται να ολοκληρωθούν το νωρίτερο στο τέλος του έτους.
Ακολούθως, η ελληνική κυβέρνηση θα φέρει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή, τόσο τη συμφωνία, η οποία μόνο μετά από τη κύρωσή της και από τις δυο πλευρές τίθεται σε ισχύ, όσο και το πρωτόκολλο ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ, που θα συνταχθεί μόνο εφόσον η γείτονα εκπληρώσει τους παραπάνω όρους.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συνασπισμού δυο κομμάτων και λειτουργεί συλλογικά πάντοτε στα πλαίσια που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.
Επιθυμία της κυβέρνησης είναι η Συμφωνία για την επίλυση ενός προβλήματος που για χρόνια βαραίνει την εξωτερική μας πολιτική να έχει τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή.
Οταν με το καλό η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία, η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις σε ό,τι αφορά τη διαδικασία κύρωσης συλλογικά, πάντοτε σεβόμενη τις διεθνείς δεσμεύσεις αλλά και το Σύνταγμα της χώρας.
Ο κ. Μητσοτάκης που έχει ήδη καταγραφεί στην ιστορία ως ο πρώτος στην ιστορία αρχηγός της αντιπολίτευσης που ζητάει και προβλέπει εκλογές από την αρχή της θητείας της Κυβέρνησης, ενώ αυτές θα γίνουν στο τέλος της θητείας, καλό είναι να σταματήσει να εκτίθεται τόσο.
Ας του θυμίσει κάποιος την παροιμία με το βοσκό και το λύκο. Στο τέλος θα έρθει ο λύκος μα δεν θα πιστεύει κανείς το βοσκό…».