Για τις σχολές στις οποίες θα ισχύσουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις και για εκείνες που δεν θα απαιτούνται εξετάσεις, μίλησε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Γαβρόγλου, οι Πανελλαδικές θα καταργηθούν για την εισαγωγή στις λεγόμενες «πράσινες» σχολές, δηλαδή σε αυτές με την λιγότερη ζήτηση. Κριτήριο για την εισαγωγή σε αυτές τις σχολές θα είναι ο βαθμός του Εθνικού απολυτηρίου.
Αντιθέτως για την εισαγωγή στις σχολές με μεγάλη ζήτηση, τις λεγόμενες «κόκκινες», οι Πανελλαδικές θα εξακολουθήσουν να ισχύουν.
«Παγίδα» για τους υποψηφίους μπορεί να αποτελέσει το γεγονός ότι η κατάταξη των σχολών σε «πράσινες» και «κόκκινες» δεν είναι μόνιμη, αλλά θα αλλάζει ανάλογα με την ζήτηση, μετά την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων.
Οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής θα αφορούν όσους δώσουν Πανελλαδικές το 2020, καθώς το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί και να έλθει προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, οπότε θα τεθεί σε εφαρμογή τη σχολική χρονιά 2019-20120.
«Κλείδωσε» το σύστημα μοριοδότησης για πρόσληψη εκπαιδευτικών
Όσον αφορά στον επερχόμενο διαγωνισμό για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών -σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός- «κλείδωσε» το σύστημα μοριοδότησης για την προϋπηρεσία. Ειδικότερα η μοριοδότηση θα γίνεται έως και για 120 μήνες προϋπηρεσίας. Επίσης θα λαμβάνονται υπόψη επιστημονικά προσόντα (πτυχία, μεταπτυχιακά κ.α.) και κοινωνικά κριτήρια (πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία κ.α.).
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας για τις 4.500 μόνιμες θέσεις στην εκπαίδευση το 2019 αναμένεται να υπάρξει ενδιαφέρον από 35.000 έως 38. 000 άτομα. Για τις επόμενες 10.500 θέσεις, οι υποψήφιοι θα είναι 100.000 με 105.000.
Στόχος είναι με βάση το σύστημα μοριοδότησης να καταρτιστεί ένας ενιαίος πίνακας, ώστε να γνωρίζουν οι υποψήφιοι τη σειρά κατάταξης τους. Ο πίνακας θα αναπροσαρμόζεται (για παράδειγμα ένας υποψήφιος μπορεί στην πορεία να αποκτήσει μεταπτυχιακό και να πάρει επιπλέον μόρια).