Ιδιαίτερη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σήμερα το μεσημέρι, καθώς ήταν η πρώτη μετά την απόφαση του Εurogroup της 21ης Ιουνίου «που έκλεισε αμετάκλητα τον κύκλο των αξιολογήσεων και των Μνημονίων και έδωσε οριστική λύση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».
Εκείνο, ωστόσο, που προκάλεσε εντύπωση ήταν η απουσία από την «ιστορική συνεδρίαση» του κυβερνητικού εταίρου και υπουργού Αμυνας, Πάνου Καμμένου, που την ίδια ώρα βρισκόταν στο γραφείο του Βουλή, λίγα μέτρα πιο μακριά, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συνεδρίαση «ιστορική».
Ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε διεθνείς αναλυτές, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους οίκους αξιολόγησης, προκειμένου να στηρίξει το αφήγημα της κυβέρνησης.
«Το σύνολο των διεθνών αναλυτών, των οίκων αξιολόγησης που αναβαθμίζουν ξανά την Ελλάδα ο ένας μετά το άλλο, των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά και των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και των πολιτικών τους ηγεσιών, αναγνωρίζουν τον ιστορικό χαρακτήρα της απόφασης αυτής», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
«Εχουμε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, χωρίς πιστωτικές γραμμές, χωρίς νέα προαπαιτούμενα έναντι μέτρων για το χρέος, χωρίς ασφυκτική επιτροπεία έναντι χρηματοδότησης», είπε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της ξανά».
Επισήμανε τα λάθη, τις υπερβολές και τις αστοχίες των μνημονιακών προγραμμάτων, για τις οποίες «ευθύνη έχουν οι ελληνικές κυβερνήσεις του παρελθόντος», αλλά και «οι θεσμοί που τα σχεδίασαν και πολλές φορές επέβαλαν την εφαρμογή τους».
Ο Πρωθυπουργός είπε ότι «δεν είναι η στιγμή να κοιτάμε στο παρελθόν, αν και πάντα πρέπει να το υπενθυμίζουμε στο λαό και στους εαυτούς μας. Είναι η στιγμή να κοιτάξουμε στο μέλλον. Στην επόμενη μέρα», είπε και υποστήριξε ότι η επόμενη μέρα είναι ελπιδοφόρα.
Διότι, όπως είπε, εξασφαλίσαμε συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, που η εφαρμογή τους δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να ανακτήσει την σταθερή και αυτοδύναμη πρόσβαση στις αγορές χρήματος.
«Με την επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων, αλλά και την περίοδο χάριτος αποπληρωμών κεφαλαίου και τόκων, για τα δάνεια του EFSF, ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, γίνεται το αποφασιστικό βήμα, ώστε μεσοπρόθεσμα οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου να μην υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ», είπε χαρακτηριστικά.
Υποστήριξε ότι η μεταμνημονιακή παρακολούθηση της Ελλάδας θα γίνεται στο γνωστό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, που εξέρχονται από πρόγραμμα. Σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει την ισχυρή εποπτεία είπε ότι η μόνη διαφορά είναι πως οι εκθέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών θα είναι κατά δύο περισσότερες, με τον πρωταρχικό ρόλο στη Κομισιόν. Και βάσει της παρακολούθησης δεν είναι κάποια νέα ή επιπλέον προαπαιτούμενα αλλά τα κριτήρια που τέθηκαν στην απόφαση του Eurogroup.
Προσπάθησε να εξηγήσει τι σημαίνει η καθαρή έξοδος στη καθημερινότητα των πολιτών. Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τη χώρα και τους πολίτες. Είπε ότι αυτό «καλούμαστε τώρα να σχεδιάσουμε και να συγκεκριμενοποιήσουμε και να υλοποιήσουμε. Αυτός είναι ο πολιτικός στόχος στη νέα περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας, για τη χώρα, για τους πολίτες και για τα κοινωνικά στρώματα που δέχτηκαν τις αβάσταχτες, πολλές φορές, πιέσεις των μνημονιακών προγραμμάτων».
Επίθεση σε Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίσης επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Οπως είπε ο Πρωθυπουργός, με αφορμή το θέμα της ΠΓΔΜ, «ο κ. Μητσοτάκης έβγαλε οριστικά και αμετάκλητα την μάσκα του φιλελεύθερου κεντροδεξιού μεταρρυθμιστή και αποφάσισε να ακολουθήσει τον κ. Σαμαρά στο εμπόριο του δήθεν πατριωτισμού».
Πρόσθεσε δε ότι «με το λόγο και τις πρακτικές που πριμοδοτεί, στην πραγματικότητα καταφέρνει ένα και μόνο πράγμα: να νομιμοποιήσει έναν ακροδεξιό ακτιβισμό και έναν εθνικιστικό πολιτικό λόγο, που φλερτάρει πλέον ανοιχτά με τον φασισμό».
Είπε ακόμη ότι με την πολιτική επιλογή που ακολουθεί η ΝΔ «εκτρέφει τη φανατική ρητορική, το διχασμό, αλλά και ακραίους φασιστικούς πολιτικούς σχηματισμούς που, αν και περιθωριακοί, νιώθουν τώρα πιο ασφαλείς να βγουν ξανά από τις κρυψώνες τους».
Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η νέα πολιτική οικογένεια του κ. Μητσοτάκη είναι ο Ορμπάν και ο Κουρτς, μια πολιτική συμμαχία μιας ακραίας δεξιάς, που θέλει να αφήσει την Ελλάδα μόνη της να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση και να επιβάλλει στην Ευρώπη την πιο αντικοινωνική ατζέντα.
Η επόμενη ημέρα
Αναφερόμενος στις κατευθυντήριες γραμμές που θα ακολουθήσει στην δημοσιονομική πολιτική είπε ότι αυτές αφορούν:
- Την επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων
- Την αύξηση του κατώτατου μισθού
- Τις στοχευμένες μόνιμες φοροελαφρύνσεις ύψους 700-750 εκ. ευρώ από το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται από το 2019 και μετά και για πρώτη φορά θα αποτυπωθούν στον επόμενο προϋπολογισμό
- Την περαιτέρω στήριξη του κοινωνικού κράτους και ειδικά της υγείας, αλλά και της πρόνοιας
- Την επανάληψη του μερίσματος κοινωνικής αλληλεγγύης στοχευμένα σε κοινωνικές κατηγορίες που το έχουν ανάγκη
- Την προσέλκυση επενδύσεων με τη δημιουργία φιλικού κλίματος στους για τους επενδυτές
- Την διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά της προσφυγικής κρίσης, με ταυτόχρονη υιοθέτηση του μεταφορικού ισοδύναμου για όλα τα νησιά και τον διπλασιασμό των κονδυλίων από ευρωπαϊκούς πόρους για έργα ανάπτυξης στα νησιά του Αιγαίου, τα επόμενα χρόνια.