Σφοδρή επίθεση στους παράγοντες του ποδοσφαίρου εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην διαιτητής, Πέτρος Κωνσταντινέας, ο οποίος φιλοξενήθηκε στην εκπομπή της ΕΡΤ, «Πρώτη Είδηση» και αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της ελληνικής διαιτησίας.
Όπως ήταν εύλογο ο Π. Κωνσταντινέας στήριξε τους Έλληνες διαιτητές:
«Πέρα από τις παθογένειες που μπορεί να υπάρχει στη διαιτησία, δεν υπάρχει ποδοσφαιρική παιδεία στο κομμάτι που αφορά την αντιμετώπιση των διαιτητών. Όλα αυτά προέρχονται από τους ποδοσφαιρικούς παράγοντες, οι οποίοι δεν ποντάρανε ποτέ στην ελληνική διαιτησία. Λάθη γίνονται, γίνονται και θα γίνονται.
Η Πολιτεία προσπαθεί να αξιοποιήσει τους διαιτητές και τα εργασιακά τους δικαιώματα, φέρνοντας τροπολογία για το εργόσημο των διαιτητών. Έχουμε ένα επαγγελματικό πρωτάθλημα, με επαγγελματίες παίκτες, επαγγελματίες προπονητές, επαγγελματίες… νερουλάδες και είναι ερασιτέχνες οι διαιτητές με συνέπεια να βγαίνουν κάθε μέρα στα πρωτοσέλιδα. Δεν έχουν ποντάρει ηθελημένα οι παράγοντες στη διαιτησία. Μπορεί πολλές φορές να έχουν δίκιο σε κάποιες φάσεις, δεν τους παρεξηγώ, αλλά όπως θα κάνει ο ποδοσφαιριστής λάθος θα κάνει και ο διαιτητής λάθος».
Για τη διαφορετική αντιμετώπιση σε Έλληνες και ξένους διαιτητές:
«Γίνεται ένας διαχωρισμός μεταξύ ξένων και Ελλήνων διαιτητών. Εγώ είμαι υπέρ της ελληνικής διαιτησίας με τις όποιες παθογένειες της. Στα ίδια λάθη, στις ίδιες φάσεις βλέπουμε ότι η συμπεριφορά και η αντιμετώπιση των παικτών και των παραγόντων μέσα στον αγώνα είναι διαφορετική απέναντι στους Έλληνες συγκριτικά με τους ξένους, γιατί υπάρχει ανασφάλεια και καχυποψία στην ελληνική διαιτησία, την οποία έχουν δημιουργήσει οι παράγοντες».
Ο φορολογούμενος πληρώνει το VAR
O Πέτρος Κωνσταντινέας στάθηκε ιδιαίτερα στις μεγάλες προκλήσεις στις οποίες συμμετέχει η Πολιτεία, καθώς ανέδειξε το γεγονός ότι αυτή είναι αυτή που πληρώνει με εκατομμύρια ευρώ το VAR, αντί για τις ΠΑΕ.
«Με αυτά που γίνονταν στην ΕΠΟ, η Πολιτεία απευθύνθηκε στην UEFA και τη FIFA που έφεραν μία ελεγχόμενη αρχή. Από εκεί και πέρα το κράτος προσπαθεί να φέρει το VAR, που το πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος. Αντί να το πληρώσει η Super League, ο συνεταιρισμός, οι ομάδες και η ΕΠΟ, το βάζει η ελληνική πολιτεία για να βοηθήσει αυτό το θεσμό και οι παράγοντες να νιώθουν πιο ασφαλείς με το προϊόν τους.
Για τις καταγγελίες περί ύπαρξης παράγκας:
«Καμιά φορά οι ενδείξεις δεν είναι αποδείξεις. Πολλές φορές οι μεγαλοπαράγοντες κάνουν δηλώσεις, όμως όταν πάνε στο δικαστήριο να καταθέσουν φεύγουν από την πίσω πόρτα».
Για την απόφαση του κ. Κούγια να παραδώσει τα δελτία της ΑΕΛ και τις καταγγελίες που έκανε για ύπαρξη παράγκας:
«Ο κ. Κούγιας το ίδιο έκανε και με την Παναχαϊκή αλλά τελικά δεν απέσυρε την ομάδα. Για τις καταγγελίες που έκανε δεν διαφωνώ σε τίποτα μαζί του σε ό,τι αφορά στο σύστημα. Οι ίδιοι οι παράγοντες ανάλογα με τις φιλίες και τις επαγγελματικές τους σχέσεις διαχειρίζονται τις παράγκες και το ελληνικό πρωτάθλημα. Είναι συγκεκριμένοι άνθρωποι οι περισσότεροι από τη δεκαετία του 90’ και μετά, που είναι και κοινοί φίλοι, ή χωρίζονται σε τρεις παρέες ή σε δύο. Οι παράγοντες είναι διαχρονικά αναξιόπιστοι. Άνοιξαν έναν συνεταιρισμό, τον περιβόητο της Super League. Αν το υπουργείο Αθλητισμού δεν έδινε τα λεφτά για τις ΠΑΕ που δεν είχαν τηλεοπτικό συμβόλαιο, ώστε να στεγάζονταν στην ΕΡΤ, σχέδιο για το οποίο στην αρχή φάγαμε το βρισίδι του αιώνος, αυτές οι ομάδες, που είναι επαγγελματικές δεν θα μπορούσαν να κατέβουν. Αυτό ας το αναλογιστούν οι επαγγελματίες παράγοντες, δεν μπορούν να σώσουν το μαγαζί τους, έφτασαν το ποδόσφαιρο εδώ που φτάσανε, μην ζητάνε λοιπόν και τα ρέστα».
Για τους παράγοντες εξαιρέσεις:
«Δυστυχώς μεγάλοι παράγοντες έδιωξαν καλούς παράγοντες που έκαναν φιλότιμες προσπάθειες χωρίς τυμπανοκρουσίες. Φωτεινό παράδειγμα ο κ. Κωστούλας του Παναιτωλικού, που ενώ έχει περάσει αρκετά, δεν έχει βγει ποτέ με τυμπανοκρουσίες για τη διαιτησία. Όμως αυτούς τους παράγοντες τους κάνουν να φεύγουν στο τέλος».