Σφοδρή αντιπαράθεση είχαν Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου, που περιλαμβάνει και τη ρύθμιση της κατάργησης των περικοπών στις συντάξεις. Στο επίκεντρο της πολιτικής κόντρας βρέθηκε η οικονομία, οι συντάξεις, αλλά και η Συμφωνία των Πρεσπών και τα fake news.
Κατά τη συζήτηση επικράτησαν πολύ υψηλοί τόνοι με τους κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη να ανταλλάσσουν βαρύτατους χαρακτηρισμούς, με αιχμή τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε το αίτημά του για άμεση προσφυγή στις κάλπες, με τον Πρωθυπουργό να τον καλεί να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.
Τσίπρας: Προσβλητικός για τους πολίτες ο όρος παροχολογία
Στην πρόσληψη 3.000 εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», αλλά και στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους κάτω των 25 ετών, αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός κατά την πρώτη τοποθέτησή του. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε επαίσχυντο το καθεστώς του υποκατώτατου μισθού, κάνοντας λόγο για εκμετάλλευση των νέων κάτω των 25 ετών, ενώ διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την ανταγωνιστικότητα. Στάθηκε επίσης στην επιδότηση κατά 50% των εργοδοτικών εισφορών για νέους έως 25 ετών.
Ο Πρωθυπουργός είπε πως είναι προσβλητικός για τους πολίτες, οι οποίοι υπέστησαν θυσίες ο όρος «παροχολογία» που χρησιμοποιεί η αντιπολίτευση, ενώ τόνισε πως «δεν είναι δώρα, αλλά αναγκαίες ανάσες».
«Κάποιοι σε αυτή την αίθουσα πόνταραν τα πάντα στο μαύρο, σε σχέση με το θέμα της περικοπής των συντάξεων, και τους βγήκε κόκκινο», σχολίασε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση και τόνισε: «Ήρθε η ώρα να πείτε ναι σε όλα και σε ένα θετικό μέτρο».
Καταλόγισε, δε, σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ πως αν κυβερνούσαν σήμερα, δεν υπήρχε η παραμικρή πιθανότητα να πετύχουν τη μη περικοπή των συντάξεων. Κατηγόρησε επίσης την αντιπολίτευση ότι παρέδωσε τα ασφαλιστικά ταμεία με ένα θηριώδες έλλειμμα, σημειώνοντας πως η κατάσταση έχει πλέον αντιστραφεί. Επανέλαβε εξάλλου ότι 620.000 συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις από την 1η Ιανουαρίου, για πρώτα φορά μετά από πολλά χρόνια.
Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Ν.Δ. πως επενδύει στο ψέμα, ενώ επέμεινε ότι αποκαθίστανται οι αδικίες που γέννησε η λιτότητα. Καταλόγισε επιπλέον στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «τη νέα γενιά την αναγκάσατε να δουλεύει για χαρτζιλίκια και είπατε μέσω tweet ότι επιλέγουν να εργάζονται χωρίς ασφάλιση, Κανένας νέος στον τόπο μας δεν επιλέγει, αλλά αναγκάζεται να δουλεύει ανασφάλιστος». Είπε επίσης πως η πρόταση της Ν.Δ. είναι «ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα στο πρότυπο Πινοσέτ».
Συνεχίζοντας να εξαπολύει «πυρά» κατά του κ. Μητσοτάκη, τον κατηγόρησε ότι θέλει να φέρει πίσω τα μνημόνια και να τα εφαρμόσει οικειοθελώς. Ευχήθηκε, δε, «καλό κουράγιο στους βουλευτές της Ν.Δ. που θα ψηφίσουν μαζί μας ναι στα θετικά μέτρα για τον ελληνικό λαό».
Εμφανίστηκε επιπλέον βέβαιος πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση το 2020, το 2021, το 2022. Καταλήγοντας, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι το πρόβλημα του ασφαλιστικού λύθηκε προς όφελος των συνταξιούχων. «Έχουμε βιώσιμο και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα», διαμήνυσε.
Μητσοτάκης: Ανταλλάξατε το Σκοπιανό με τις συντάξεις
Στη δική του πρώτη τοποθέτηση, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε άμεση προσφυγή στις κάλπες. «Όλη η πολιτική σας είναι απάτη», δήλωσε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε στον κ. Τσίπρα ότι «πάσχει από γενική αφωνία», τόσο για Σκοπιανό όσο και την υπόθεση της ΔΕΠΑ. Τον κατηγόρησε επίσης ότι παραπλανά την κοινωνία, σημειώνοντας ωστόσο πως οι πολίτες θα απαντήσουν στις εκλογές. «Μετά από τέσσερα χρόνια η κοινωνία ξέρει, το τέλος της διαδρομής σας θα είναι οι κάλπες», τόνισε.
Μιλώντας για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, είπε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό πως «έχετε καταπιεί τη φωνή σας, σε αντίθεση με τον κ. Καμμένο». Ανέφερε επίσης ότι ο κ. Ζάεφ πανηγυρίζει «γιατί πολύ απλά κέρδισε αυτό που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν είχε εκχωρήσει στο παρελθόν: “Μακεδονική” γλώσσα και εθνότητα».
«Εκεί που επί 27 χρόνια έξι Πρωθυπουργοί -Κων. Μητσοτάκης, Ανδρ. Παπανδρέου, Κ. Σημίτης, Κ. Καραμανλής, Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαμαράς-, έλεγαν όχι, εσείς είπατε ναι», συνέχισε ο κ. πρόεδρος της Ν.Δ. και τόνισε: «Ανταλλάξατε το Σκοπιανό με τη διάσωση των συντάξεων. Με αυτό το εισιτήριο ταξιδέψατε από τις Πρέσπες στην “Ιθάκη”».
Αναφερόμενος στην οικονομία, είπε πως η Ελλάδα παραμένει ακόμα εκτός αγορών, ενώ ανέφερε πως «στις Βρυξέλλες λένε ότι κανένας Έλληνας πρωθυπουργός δεν ήταν τόσο εύκολος στη διαπραγμάτευση» όσο ο κ. Τσίπρας.
Παράλληλα, καταλόγισε στον Πρωθυπουργό ότι δεν αναφέρεται στις προβλέψεις του «νόμου Κατρούγκαλου» για τους νέους συνταξιούχους. Επανέλαβε εξάλλου ότι είναι ένας νόμος άδικος και η Ν.Δ. θα τον καταργήσει.
Κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό για ψέματα, είπε πως «η αλήθεια για τις συντάξεις είναι μία και πικρή: Εσείς καταργήσατε πλήρως το ΕΚΑΣ και τις συντάξεις χηρείας, μειώσατε τις νέες κύριες και επικουρικές συντάξεις μέχρι και 40% ακόμη και στις συντάξεις αναπηρίας, αυξήσατε όλα τα όρια ηλικίας και τις εισφορές, ενώ πετσοκόψατε και τα εφάπαξ».
Διερωτήθηκε, δε, αν οι συνταξιούχοι που θα δουν μικρές αυξήσεις, είναι εκείνοι οι οποίοι είδαν το ΕΚΑΣ να καταργείται. «Δεν ντρέπεστε να έρχεστε και να το παίζετε Άι Βασίλης;», συμπλήρωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε επίσης λόγο για «μαύρη» λίστα των φόρων της κυβέρνησης, την οποία και κατέθεσε στα πρακτικά. «Η πολιτική σας δεν ήταν υπέρ κάποιων και εναντίον άλλων, ήταν εναντίον όλων», τόνισε και συμπλήρωσε: «Φορολογείτε όποιον βρείτε, για να τους κρατάτε ομήρους επιδομάτων. Τα υπερπλεονάσματα σας κ. Τσίπρα είναι τα ελλείμματα στην τσέπη του κάθε Έλληνα. Κάνετε τον κουβαρντά με τα λεφτά των άλλων».
Αναφερόμενος στη ρύθμιση για τη διάσωση της περικοπής στις συντάξεις, είπε πως «λέμε ναι σε ό,τι ανακουφίζει έστω και έναν συμπολίτη μας από την καταστροφική σας πολιτική». Ωστόσο υπενθύμισε πως η κυβέρνηση ήταν εκείνη που είχε νομοθετήσει την περικοπή. Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «από αυτό το βήμα σας επιστρέφω τη χυδαιολογία της προπαγάνδας σας».
Τσίπρας: Μην ψηφίσετε το μέτρο των συντάξεων αν νομίζετε πως είναι προϊόν συναλλαγής
«Τα αρνητικά μέτρα που έφεραν οι κυβερνήσεις σας έφτασαν τα 65 δισ. σε μια πενταετία. Εμείς φέραμε αρνητικά μέτρα κόστους εννέα δισ. Τι έρχεστε να συγκρίνετε;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη δευτερολογία του. Κάλεσε επίσης τη Ν.Δ. να μην ψηφίσει τη μη περικοπή των συντάξεων αν νομίζει πως είναι προϊόν συναλλαγής. «Ντροπή σας, δεν σας επιτρέπω να μας ονομάζετε προδότες και μειοδότες», συμπλήρωσε ανεβάζοντας τους τόνους.
Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «fake news» από φίλους και υποστηρικτές του προέδρου της Ν.Δ. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, καταλόγισε στον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι «άνοιξε ζήτημα μειονότητας», και είπε: «Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη και ήταν σαν να ακούω τον κ. Γεωργιάδη για το Μακεδονικό».
Κάλεσε εξάλλου την ΠΓΔΜ να τηρεί το πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας των Πρεσπών, διαμηνύοντας πως αν αυτό δεν γίνει δεν θα προχωρήσει η συμφωνία.
Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωρίζει κανένα έθνος και καμία εθνότητα. Ως προς το ζήτημα της ιθαγένειας, είπε ότι «αν παίρναμε τις συμβουλές σας σοβαρά, τα διαβατήρια της ΠΓΔΜ θα συνέχιζαν να αναγράφουν “Μακεδονία”». Για τη γλώσσα, ανέφερε πως η Συμφωνία διαχωρίζει τη γλώσσα της ΠΓΔΜ από την αρχαία Μακεδονία. «Εσείς πώς την αποκαλείτε κ. Μητσοτάκη την γλώσσα τους;», διερωτήθηκε και επικαλέστηκε αναφορά του Ευ. Αβέρωφ, λέγοντας πως ως υπουργός Εξωτερικών το 1959 είχε αναφερθεί σε «μακεδονική γλώσσα» που ομιλείται στα Σκόπια και έχει γραμματική και συντακτικό. Όπως είπε, η ουσία είναι ότι αν υπάρχει μια συμφωνία η οποία προστατεύει πλήρως τη χώρα από το ενδεχόμενο στο μέλλον να εγερθεί ζήτημα, είναι η Συμφωνία των Πρεσπών.
Μητσοτάκης: Είστε ο αρχιερέας των fake news
«Αρχιερέα των fake news» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. τον Πρωθυπουργό στη δευτερολογία του, καταλογίζοντας του πως κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής δηλώσεις που ο ίδιος δεν είχε κάνει. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε πως «πράγματι οι Έλληνες πολίτες θυμούνται πολύ καλά, όταν λέγατε ότι θα σκίσετε τα μνημόνια και θα τα καταργήσετε με ένα νόμο». Είπε, δε, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, ότι ενώ βρισκόταν στις πλατείες με τους αγανακτισμένους, «τώρα θεωρείτε φασίστα και εθνικιστή όποιον διαμαρτύρεται».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε εκ νέου αχρείαστο το τρίτο μνημόνιο, ενώ επικαλούμενος τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, είπε ότι κόστισε 100 δισ. το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ανέφερε εξάλλου ότι επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οι τράπεζες έχασαν το 99,7% της αξίας τους. Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, είπε πως «την τελευταία φορά που θα μιλήσετε για το παλιό και το νέο, για κοιτάξτε στα βουλευτικά σας έδρανα». Κατηγόρησε επίσης τον Πρωθυπουργό ότι δεν απαντά επί της ουσίας για τη ΔΕΠΑ.
Σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, επανέλαβε πως «εκεί που όλοι οι άλλοι είπαν όχι, εσείς είπατε ναι». Κατηγόρησε επίσης τον κ. Τσίπρα ότι ποτέ δεν καταδίκασε τη βία από όπου κι αν προέρχεται. «Για εσάς υπάρχουν καλές και κακές καταλήψεις», συμπλήρωσε και κάλεσε τον Πρωθυπουργό σε υψηλούς τόνους να μην ταυτίσει ξανά τη Ν.Δ. με την ακροδεξιά, προσθέτοντας πως «εσείς κυβερνάτε με τον κ. Καμμένο».
Νέα κόντρα στην τριτολογία
Η κόντρα συνεχίστηκε για έναν ακόμη γύρο, με τον Πρωθυπουργό στην τριτολογία του να κατηγορεί τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι το μεγαλύτερό του ατόπημα είναι πως «ήρθατε να πείτε ότι πουλήσαμε την Μακεδονία για να κερδίσουμε τις συντάξεις. Και σε αυτό το ζήτημα τη γραμμή σας την δίνει ο φίλος σας ο επιχειρηματίας».
Για τη ΔΕΠΑ είπε πως «τα χρέη δημιουργήθηκαν επί δικών σας κυβερνήσεων», ενώ στα σχόλια του κ. Μητσοτάκη πως πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διετέλεσαν υπουργοί σε παλαιότερες κυβερνήσεις, απάντησε πως «το νέο δεν έχει να κάνει με την ηλικία, αλλά με την πολιτική διαδρομή του καθενός. Κάποιοι αγωνίζονται, άλλοι βρέθηκαν στην πολιτική σκηνή ως κληρονόμοι».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το νέο ΠΑΣΟΚ, το παραδεχτήκατε», ανταπάντησε ο κ. Μητσοτάκης ενώ τόνισε πως «η οικογενειακή μας ιστορία είναι γνωστή σε αυτήν την αίθουσα. Και η δική μου και η δική σας. Εγώ δεν κληρονόμησα την προεδρία του κόμματος, με ψήφισαν. Εσείς πήρατε δαχτυλίδι από τον Αλαβάνο».