18.2 C
Athens

Ταραξίες ισοπέδωσαν τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ – Στα 100.000 ευρώ οι ζημιές (pics, video)

Οι κουκουλοφόροι βρήκαν τα κλειδιά από τις καθαρίστριες με αποτέλεσμα να έχουν πρόσβαση στις γραμματείες τις οποίες έσπασαν • Η σχολή θα παραμείνει κλειστή σήμερα και τη Δευτέρα

Ζημιές που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ προκλήθηκαν στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων μετά τη λήξη της πορείας για τα δέκα χρόνια από τον θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

«Έχουν καταστρέψει όλη τη Σχολή. Ενώ αρχικά πιστεύαμε ότι οι ζημιές άγγιζαν τις 50.000 ευρώ, λεπτό με το λεπτό ανακαλύπτουμε περισσότερες και πλέον είμαστε σε θέση να πούμε ότι οι ζημιές ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ», δήλωσε ο αναπληρωτής Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής και πρόεδρος του Πρόεδρος του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, Συμεών Πασχαλίδης, εκφράζοντας την αγανάκτησή του, καθώς όπως είπε «δεν γίνεται να έρχονται να τα ρημάζουν όλα κάθε δύο μήνες».

Σύμφωνα με τον κ. Πασχαλίδη, οι κουκουλοφόροι βεβήλωσαν εικόνες και τοιχογραφίες, έσπασαν θρανία, τζάμια και καρέκλες. Επιπλέον, βρήκαν τα κλειδιά από τις καθαρίστριες και απέκτησαν πρόσβαση στις γραμματείες.

Η αίθουσα συνεδριάσεων της Σχολής έχει καταστραφεί και δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει, ενώ ακόμη και 12 ώρες μετά, η μυρωδιά από τη φωτιά και τα δακρυγόνα είναι ακόμη αισθητή σε διάφορα σημεία του campus.

«Διέλυσαν και ξήλωσαν μεταλλικές πόρτες, έσπασαν τις τουαλέτες, κατέστρεψαν τους υπολογιστές στις γραμματείες και έχουν κλέψει σκληρούς δίσκους με σημαντικά αρχεία. Είναι πρωτοφανή πράγματα αυτά, οι γραμματείες αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να λειτουργήσουν».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Κοσμήτορα, η Σχολή θα παραμείνει κλειστή σήμερα και τουλάχιστον έως τη Δευτέρα, προκειμένου να επιδιορθωθούν οι ζημιές, ενώ εντός της ημέρας ενδέχεται να πραγματοποιηθεί και συνέντευξη Τύπου.

«Όταν καταλύεται ο ναός της γνώσης, τότε η κοινωνία δεν είναι ασφαλής», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Θεόδωρος Γιάγκου τόνισε: «Εδώ είναι μια καταστροφή άνευ προηγουμένου. Δηλώνει το επίπεδο της απόλυτης παρακμής. Δυστυχώς αυτό δεν είναι πανεπιστήμιο και δυστυχώς αναδεικνύουν αυτή τη θεωρούμενη επέτειο ως επέτειο καταστροφής».

Ο ίδιος τόνισε πως χθες το πρωί είχε έρθει στη σχολή που τελούσε υπό κατάληψη και είχε λάβει την υπόσχεση από τους καταληψίες ότι δεν θα προκαλέσουν ζημιές. Πρόσθεσε ακόμα πως είχε ειδοποιήσει την σύγκλητο για την κατάσταση διευκρινίζοντας ότι μόνο η σύγκλητος μπορεί να καλέσει τις αστυνομικές αρχές εντός πανεπιστημίου.

«Μπαίνει το θέμα του ασύλου. Εξέρχεται από τα όρια της ευθύνης των κοσμητόρων και πάει στα όρια της κυβερνητικής επιλογής», τόνισε ακόμα.

Μάλιστα, ερωτηθείς αν θα κλείσει οριστικά η Θεολογική, ο κ. Γιάγκου δεν απέρριψε το ενδεχόμενο, επισημαίνοντας πως είναι ζήτημα πανεπιστημιακής επιλογής.

Σοβαρές ζημιές και στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Σοβαρά και εκτεταμένα επεισόδια έγιναν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, με τις αρχές να προχωρούν σε 15 συλλήψεις. Όπως έγινε γνωστό, προσήχθησαν συνολικά 52 ύποπτοι για συμμετοχή στα επεισόδια, από τους οποίους οι 37 αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς δεν προέκυψε κάτι εις βάρος τους, ενώ για τους υπόλοιπους σχηματίστηκε δικογραφία με την οποία οδηγούνται στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Από τις μολότοφ ξέσπασε φωτιά στο εργοτάξιο του Μετρό στο Συντριβάνι, προκαλώντας ζημιές σε ένα προκάτ κουβούκλιο με το φυλάκιο, τα γραφεία διοίκησης, ενώ στο σημείο επιχείρησε η Πυροσβεστική. Από τη φωτιά κινδύνευσε και το γειτονικό κτίριο του Ασύλου του Παιδιού, όπου κάηκαν δύο δένδρα και μέρος της εξωτερικής τοιχοποιίας.

Το παρήγορο είναι ότι η φωτιά στο εργοτάξιο δεν επεκτάθηκε στην υπόγεια υποδομή του Σταθμού, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό Α.Ε.», Γιάννης Μυλόπουλος. «Ευτυχώς έμεινε άθικτος ο υπόγειος σταθμός στην Εγνατία. Δεν έχει υποστεί την παραμικρή ζημιά η υπόγεια υποδομή. Αναμένεται τις επόμενες ώρες μία ακριβής καταγραφή των καταστροφών στα γραφεία και στον εξοπλισμό του εργοταξίου που βρίσκονται στην επιφάνεια», ανέφερε ο ίδιος.

Δημοσιογράφος που κάλυπτε τα γεγονότα τραυματίστηκε από πέτρα στο κεφάλι και χρειάστηκε να μεταφερθεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο της πόλης. Η κατάσταση εκτονώθηκε αργά τα βράδυ και αμέσως ανέλαβαν δράση συνεργεία του Δήμου Θεσσαλονίκης για να καθαρίσουν τους δρόμους. Η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της πόλης αποκαταστάθηκε πλήρως μετά τα μεσάνυχτα.

Πηγή: voria.gr, seleo.gr, Ράδιο Θεσσαλονίκη

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς