17.1 C
Athens

Αίτηση αποφυλάκισης από Ριχάρδο – Σε πρωτοφανές φιάσκο εξελίσσεται η υπόθεση λαθρεμπορίας χρυσού (video)

Φόβοι ότι οι Αρχές υπέπεσαν σε γκάφα ολκής, καθώς δεν στοιχειοθετείται το βασικό αδίκημα, πάνω στο οποίο χτίστηκε η ογκώδης δικογραφία • Τι ακριβώς έχει συμβεί

Σε μία πρωτοφανή γκάφα, που σπάνια συμβαίνει στα δικαστικά χρονικά φαίνεται πως έχει υποπέσει η δικαιοσύνη -με ευθύνη των αστυνομικών αρχών, βεβαίως- με το θέμα του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι το βασικό αδίκημα πάνω στο οποίο χτίστηκε η ογκώδης δικογραφία, δεν υπάρχει!

Πριν ακόμα καταθέσει αίτημα αποφυλάκισης για λογαριασμό του πελάτη του Δημήτρη Ριχάρδου Μυλωνά ο Αλέξης Κούγιας, πατώντας ακριβώς πάνω σ’ αυτό το επιχείρημα, ήταν ένας άλλος δικηγόρος, συνήγορος ενός εκ των κατηγορουμένων, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος που επισήμανε την ανυπαρξία αδικήματος λαθρεμπορίας.

Ο λόγος είναι πως για να υπάρχει λαθρεμπορία πρέπει να υπάρχουν διαφυγόντες δασμοί, εισαγωγικοί και εξαγωγικοί και αυτοί οι δασμοί σε σχέση με την Τουρκία έχουν καταργηθεί.

Όπως είχε δηλώσει ο κ. Δημητρακόπουλος στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 «οι συνήγοροι υπεράσπισης δεν υπερασπίζονται το έγκλημα, τη λαθρεμπορία. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να συμβάλλουμε ώστε να υπάρχει ορθή εφαρμογή και ερμηνεία του νόμου. Υπάρχει από το 1995 η υπ’ αριθμόν 1 απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης που λέει ότι καταργούνται οι εισαγωγικοί και εξαγωγικοί δασμοί και φόροι σε σχέση με τις συναλλαγές που έχει η ΕΕ με την Τουρκία, εξαιρουμένων των γεωργικών ή διατροφικών προϊόντων. Όταν πλέον είναι ενιαία τελωνειακή ένωση και με την Τουρκία, τότε περί ποίας λαθρεμπορίας γίνεται λόγος;», επεσήμανε και πρόσθεσε:

«Για να έχεις λαθρεμπορία πρέπει να έχεις διαφυγόντες δασμούς εισαγωγικούς και εξαγωγικούς και έχουν καταργηθεί από το 1995 και όταν η Τουρκία πάει να προκαλέσει πρόβλημα η Ευρωπαϊκή Ένωση της λέει “πρόσεχε γιατί θα επαναφέρουμε τους δασμούς”… Για να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα πρέπει να έχουμε δασμούς εισαγωγικούς και εξαγωγικούς», υπογράμμισε.

Μετά την επισήμανση για ανυπαρξία αδικήματος λαθρεμπορίας από τον κ. Δημητρακόπουλο προς τις δικαστικές αρχές, οι οποίες δεν είχαν αντιληφθεί το όλο θέμα, η αρμόδια εισαγγελέας της υπόθεσης επικοινώνησε με το υπουργείο Οικονομικών και ενημερώθηκε ότι ο νόμος δεν επιβάλλει δασμούς, άρα δεν υπάρχει λαθρεμπορία, για εξαγωγές χρυσού στη γειτονική Τουρκία.

Αυτός ήταν και ο λόγος που η δεύτερη «φουρνιά» των κατηγορουμένων, οι 23 που απολογήθηκαν τελευταίοι, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Ακριβώς επειδή δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα της λαθρεμπορίας.

Αίτηση αποφυλάκισης από τον Ριχάρδο

Μετά ταύτα ο συνήγορος του ενεχυροδανειστή Δημήτρη Ριχάρδου Μυλωνά, Αλέξης Κούγιας, με αίτησή του ζήτησε την αποφυλάκιση του πελάτη του, καθώς όπως υποστήριξε προέκυψαν νεότερα στοιχεία που αλλάζουν άρδην το τοπίο της ποινικής αξιολόγησης.

Αναλυτικά η αίτηση του συνηγόρου του Ριχάρδου Μυλωνά:

«Πληροφορήθηκα ότι εχθές τόσο Εσείς όσο και η αρμόδια Εισαγγελέας επικοινωνήσατε με το Υπουργείο Οικονομικών και τις αρμόδιες υπηρεσίες που εφαρμόζουν τον Τελωνειακό Κώδικα και διαπιστώσατε την ανυπαρξία του βασικού εγκλήματος της λαθρεμπορίας, χωρίς το οποίο δεν υπάρχει ούτε το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης ούτε της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι κατηγορούμενοι της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης που αντιμετωπίζουν τις ίδιες με εμένα κατηγορίες.

Κατόπιν αυτού, όπως επισημαίνει, «και προς αποφυγή της ειλημμένης αποφάσεώς μου να μηνύσω τους αστυνομικούς που επελήφθησαν της υπόθεσης για τη διάπραξη του κακουργήματος της κατάχρησης εξουσίας, διότι κατά την επιεικέστερη εκδοχή παραπλανήθηκαν, Σας καλούμε όπως εφαρμόσετε την διάταξη του άρθρου 286 παρ. 1 Κ.Π.Δ., σύμφωνα με την οποία “Αν στη διάρκεια της ανάκρισης προκύψει ότι δεν υπάρχει πλέον ο λόγος για τον οποίον διατάχθηκε η προσωρινή κράτηση ή επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι, μπορεί ο ανακριτής αυτεπαγγέλτως ή με πρόταση του εισαγγελέα να άρει αυτά τα μέτρα ή να υποβάλει στο συμβούλιο αίτηση για την άρση τους. Εναντίον αυτής της απόφασης ο κατηγορούμενος μπορεί να προσφύγει στο συμβούλιο των εφετών”».

Aντιλαμβάνεται κανείς ότι με βάση όλα τα παραπάνω η πολυσυζητημένη υπόθεση εξελίσσεται σε φούσκα και όλα όσα έγιναν με ενοικιάσεις διαμερισμάτων και κινητοποιήσεις, προκειμένου να παρακολουθούνται οι εμπλεκόμενοι, καθώς και με διάθεση χρήματος, κόπου, προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. και εργατοωρών πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο, ώστε να «δεθεί» η υπόθεση, τείνει να μετατραπεί σε τραγέλαφο.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς