H Ισπανία έκανε παγκόσμιο ρεκόρ πάσας, ξεπέρασε τις χίλιες (μαζί με την παράταση – κατοχή 75%) και αποκλείστηκε στα πέναλτι από τη Ρωσία και το FWS.GR μπαίνει στην «καρδιά» του ισπανικού ολέθρου, αποκωδικοποιεί το σύστημα «κατοχή της μπάλας» κι επισημαίνει το «εγκληματικό» λάθος του «προπονητή της μιας στιγμής» Φερνάντο Ιέρο.
Τι σημαίνει κατοχή της μπάλας; Το λέει κι η λέξη. Είναι οι συνεχείς πάσες, παράλληλες τις περισσότερες φορές. Η Ισπανία έπαιξε με παράλληλες πάσες.
Κανόνας Νο1: Τα κιτάπια, ωστόσο, του coaching αναφέρουν ότι σε κάθε πάσα, η ομάδα που επιτίθεται, κερδίζει μέτρα στην αντίπαλη περιοχή. Η Ισπανία δεν κέρδισε ποτέ μέτρα σε νορμάλ συνθήκες ανάπτυξης, παρά μόνο σε κόντρες.
Κανόνας Νο2: Η ομάδα που κάνει κατοχή, έχει δυο τρόπους να πλησιάσει στην περιοχή. Με κάθετη ή διαγώνια πάσα από το χορτάρι ή από αέρος. Κάποιος, ωστόσο, πρέπει να κάνει κίνηση να πάρει τη μπάλα και κάποιος πρέπει να την περάσει, είτε συρτά, που είναι πιο δύσκολο ή από αέρος στην πλάτη της αμυντικής γραμμής. Τέτοιος παίκτης, δεν υπήρχε στην Ισπανία.
Ο Ινιέστα στην Μπαρτελόνα πέρασε αμέτρητες τέτοιες πάσες. Στο ματς με τη Ρωσία, ούτε μία. Ο Ντιέγκο Κόστα δεν έκανε ποτέ κίνηση στο όριο του οφ σάιντ για να πάρει τη μπάλα. Προφανώς δεν είχε τέτοιες εντολές. Συνεπώς, ούτε παίκτης υπήρχε να κάνει τη μπαλιά, ούτε υποδοχέας. Γι’ αυτό κι η Ισπανία δεν μπήκε ποτέ στην περιοχή.
Όταν ο σέντερ φορ παίζει με πλάτη, όπως ο Ντιέγκο Κόστα, υποδέχεται τη μπάλα και την πασάρει μπροστά του σ’ αυτόν που του την έδωσε για να κάνει το σουτ. Αυτό έγινε δυο φορές, αλλά και τις δυο, απέτυχε, γιατί πολύ απλά, οι Ρώσοι ήξεραν τι θα συμβεί, οπότε έκλεισαν τον άξονα.
Κανόνας Νο3: όταν υπάρχει συνωστισμός στον άξονα, οι επιθέσεις διοχετεύονται στην πλάγια γραμμή. Η μπάλα δεν πέρασε ποτέ, ούτε από τον Ασένσιο, ούτε από τον Ίσκο, ούτε από τον Νταβίντ Σίλβα. Όταν, όμως, η ομάδα που κάνει κατοχή, δεν μπορεί να περάσει τη μπάλα ούτε από τον άξονα, ούτε από την πλάγια γραμμή, τότε που καταφεύγει; Στη διαγώνια πάσα ή τη σέντρα.
Ξέρετε πότε έκανε την πρώτη σέντρα η Ισπανία; Στην παράταση, όταν ο Ιέρο έβαλε και δεύτερο φορ τον Ροντρίγκο της Βαλένθια, πλάι στον Άσπας. Τότε, όμως, οι πανύψηλοι Ρώσοι αμυντικοί έκοβαν εύκολα. Στο όλο σκηνικό, δεν συμπεριλαμβάνουμε τις στημένες φάσεις, αυτό είναι ένα άλλο, ξεχωριστό κεφάλαιο του ποδοσφαίρου.
Που καταλήγουμε; Ότι η Ισπανία έπαιξε σαν την Μπαρτσελόνα, δίχως να έχει το Μέσι και το Σουάρες.