Μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. για την εξάρθρωση κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού και τη σύλληψη κακοποιών που εισέβαλαν σε σπίτια, καθώς και συνεργούς κλεπταποδόχους ξεκίνησε χθες στις 6:00 το πρωί και ολοκληρώθηκε τρεις ώρες αργότερα.
Περισσότερα από 59 άτομα οδηγήθηκαν την Τρίτη στην υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής ως μέλη και συνεργάτες δύο γιγαντιαίων κυκλωμάτων λαθρεμπορίας χρυσού που μάζευε μεγάλες ποσότητες πολύτιμων μετάλλων από τα ενεχυροδανειστήρια της χώρας και στη συνέχεια τα διοχέτευε στην αγορά της Τουρκίας.
Ανάμεσα στους προσαχθέντες φέρεται να είναι και ο 51χρονος Δημήτρης Ριχάρδος Μυλωνάς ιδιοκτήτης δικτύου ενεχυροδανειστηρίων σε Αθήνα και επαρχία, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι όσοι οδηγηθούν στον εισαγγελέα θα αντιμετωπίσουν τις κατηγορίες της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της κακουργηματικής λαθρεμπορίας.
Για την εξάρθρωση του κυκλώματος χρειάστηκε κινητοποίηση της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, αλλά και αρκετών υπηρεσιών της ΓΑΔΑ, μεταξύ των οποίων και ανδρών των ΕΚΑΜ.
Η έρευνα για τους κλεπταποδόχους της γιγαντιαίας συμμορίας Ρομά άνοιξε το δρόμο
Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται όταν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αμαρουσίου ερευνούσαν τους κλεπταποδόχους της γιγαντιαίας συμμορίας των Ρομά που είχαν εξαρθρώσει πριν από δύο χρόνια και έπεσαν πάνω σε μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης.
Στη συνέχεια, με εντολή εισαγγελέα άρχισαν να παρακολουθούν τα τηλέφωνα και έτσι κατάφεραν να μάθουν λεπτομέρειες για την υπόθεση που η ακτινογραφία της θυμίζει Μέδουσα.
Με ένα μεγάλο αφεντικό που έχει το γενικό πρόσταγμα και γύρω του δεκάδες άτομα του κοινού ποινικού δικαίου, χρυσοχόοι και ενεχυροδανειστές.
Δίπλα στον αρχηγό, κομβικό ρόλο έπαιζε ως δεξί του χέρι ένας Τουρκοαρμένιος, ενώ ένας Σύρος φέρεται να είναι και ο σύνδεσμος που είχε αναλάβει να μαζεύει τις παρτίδες του χρυσού για να τις «σπρώχνει» στην Τουρκία.
Οι αστυνομικοί άρχισαν σιγά, σιγά να καταλαβαίνουν τη δομή του κυκλώματος. Η μια ομάδα, αποτελούμενη από ποινικούς, αναλάμβανε ληστείες και κλοπές σε σπίτια και καταστήματα.
Έλιωναν τον χρυσό σε χυτήριο και τον «έσπρωχναν» στην Τουρκία
Στη συνέχεια τα κλοπιμαία παραδίδονταν στους κλεπταποδόχους, άτομα υπεράνω υποψίας, όπως ο γνωστός ενεχυροδανειστής, οι οποίοι αναλάμβαναν να τα εξαφανίσουν λιώνοντάς τα σε χυτήριο. Οι πλάκες χρυσού ύστερα παραδίδονταν σε άλλα άτομα που αναλάμβαναν τη μεταφορά τους στην Τουρκία. Ενδιάμεσοι για τη μεταφορά και πώληση των πολύτιμων μετάλλων στην Τουρκία ήταν ένας Τουρκοαρμένιος και ένας Σύρος.
Τα κυκλώματα είχαν καταφέρει να θησαυρίσουν. Είναι ενδεικτικό ότι στα σπίτια και σε «καβάντζες» των μελών του κυκλώματος βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες από πλάκες χρυσού, αλλά και κούτες με χρυσαφικά που είχαν κλαπεί από σπίτια και χρυσοχοΐα.
Είναι χαρακτηριστικές οι φωτογραφίες που παρουσιάζει η ιστοσελίδα protothema.gr όπου φαίνονται αστυνομικοί να κουβαλούν αργά το βράδυ κατασχεθέντα κιβώτια με χρυσό.
Αντικείμενα κλεπταποδοχής στη βίλα του Ριχάρδου
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αντικείμενα που έχουν μπει στο μικροσκόπιο των αρχών βρέθηκαν και στη βίλα του λεγόμενου «βασιλιά του χρυσού» Ριχάρδου στη βίλα του στη Σαρωνίδα ενώ αξίζει να τονιστεί ότι ο 51χρονος είχε βρεθεί στο παρελθόν αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη για οικονομικής φύσεως αδικήματα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες στην «έπαυλή» του στη Σαρωνίδα, έχουν εντοπιστεί και αντικείμενα κλεπταποδοχής, χωρίς ακόμα από την αστυνομία να έχει ανακοινωθεί τίποτα. Μάλιστα ανώνυμη πηγή κάνει λόγο και για «κλεπταποδοχή από σκηνή εγκληματικής ενέργειας», κάτι που μπλέκει πολύ την υπόθεση, εάν αληθεύει κάτι τέτοιο.
Ωστόσο, αυτές οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί και αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. για να ξεκαθαριστεί το συγκεκριμένο ζήτημα.
Είχε συλληφθεί και στο παρελθόν, αλλά για φορολογικές παραβάσεις
Ο 51χρονος Δημήτρης-Ριχάρδος Μυλωνάς είχε συλληφθεί και στο παρελθόν έπειτα από επιτόπιο φορολογικό έλεγχο που διενήργησε κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δύο πελάτες, οι οποίοι είχαν προβεί σε συναλλαγή με το κατάστημα (πώληση τιμαλφών έναντι χρηματικού ποσού), δεν έλαβαν τα προβλεπόμενα από το νόμο φορολογικά στοιχεία, αξίας ύψους άνω των 500 ευρώ, κατά την αγορά αγαθών, με αποτέλεσμα την απόκρυψη των συναλλαγών.
Ακολούθησε λεπτομερής φορολογικός έλεγχος και συλλέχθηκαν φορολογικά και λοιπά στοιχεία προς περαιτέρω έλεγχο και επεξεργασία. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι στο κατάστημα απασχολούνταν δύο εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν αναγράφονταν στους επιδειχθέντες πίνακες προσωπικού, κατά παράβαση της ασφαλιστικής νομοθεσίας.
Ο Δημήτρης-Ριχάρδος Μυλωνάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Είναι παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών. Εγινε γνωστός από τις διαφημίσεις των καταστημάτων του, όπου εμφανίζεται ο ίδιος ως παρουσιαστής και στα οποία υπόσχεται πως στα καταστήματά του αγοράζουν νόμιμα τα κοσμήματα σε τιμές χρυσού. Εν τούτοις καταγγελίες γι’ αυτόν και την επιχειρηματική του δραστηριότητα είχαν φτάσει έως και το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Σε μία από αυτές αναφερόταν ότι μεγάλος αριθμός των αντικειμένων είναι προϊόν ληστειών και κλοπών και ότι στις επιχειρήσεις του έλιωναν τα κοσμήματα, τα οποία στη συνέχεια τα έκαναν πλάκες χρυσού και τα έστελναν στη Γερμανία.
Ωστόσο, έρευνες που έγιναν στη βίλα του τότε δεν είχαν αποδώσει κάτι το αξιόλογο. Φαίνεται πως αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά…