Επικίνδυνα ανέβηκε το θερμόμετρο στην Κριμαία με την Ουκρανία να ζητά τη βοήθεια του ΝΑΤΟ για την επίλυση της νέας στρατιωτικής κρίσης με τη Ρωσία.
Ο Πέτρο Ποροσένκο υπέγραψε διάταγμα για την επιβολή στρατιωτικού νόμου, ο οποίος θα έχει ισχύ 60 ημερών, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Ουκρανού προέδρου. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, το διάταγμα θα πρέπει να περάσει από το Κοινοβούλιο για να τεθεί σε ισχύ.
Νωρίτερα, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν δήλωσε πως η Ουκρανία διατηρεί το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι στη Ρωσία και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Μόσχα να προβεί και σε άλλες επιθετικές ενέργειες στην ξηρά ή στη θάλασσα.
ΝΑΤΟ προς Μόσχα: Αφήστε άμεσα ελεύθερους τους Ουκρανούς ναύτες και πλοία
«Αφήστε άμεσα ελεύθερους τους Ουκρανούς ναύτες και τα πλοία» είναι το μήνυμα του ΓΓ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προς το Κρεμλίνο.
«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας και παροτρύνουν τη Ρωσία να απελευθερώσουν άμεσα ουκρανικά πλοία και ναύτες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στόλτενμπεργκ.
Σύμφωνα με τον ΓΓ. του ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει δικαιολογία για την πράξη της ρωσικής κυβέρνησης. «Δεν υπάρχει δικαιολογία για τη χρήση στρατιωτικής δύναμης ενάντια στα ουκρανικά πλοία και το ναυτικό προσωπικό, οπότε καλούμε τη Ρωσία να απελευθερώσει άμεσα τους Ουκρανούς ναυτικούς και τα πλοία που κατέλαβε την Κυριακή» αναφέρει χαρακτηριστικά ο νατοϊκός αξιωματούχος.
Η Ρωσία συνέλαβε 24 Ουκρανούς ναύτες κατά το περιστατικό στον Πορθμό Κερτς
Η Ρωσία έχει συλλάβει 24 Ουκρανούς ναύτες που βρίσκονταν χθες πάνω σε τρία πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού στον Πορθμό Κερτς, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τη Ρωσίδα επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Τατιάνα Μοσκάλκοβα.
Η επίτροπος είπε πως τρεις από τους ναύτες τραυματίστηκαν κατά το συμβάν και αναρρώνουν στο νοσοκομείο, αλλά πως η κατάστασή τους δεν είναι κρίσιμη.
Η Ρωσία συνέλαβε δύο μικρά πλοία και ένα ρυμουλκό του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού, τα οποία, σύμφωνα με τη Μόσχα, είχαν εισέλθει παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα.
Το Κίεβο υποστήριξε πως τα πλοία του δεν έκαναν τίποτε επιλήψιμο και κατηγόρησε τη Ρωσία για στρατιωτική επιθετικότητα.
ΝΑΤΟ προς Μόσχα: Αφήστε άμεσα ελεύθερους τους Ουκρανούς ναύτες και πλοία
«Αφήστε άμεσα ελεύθερους τους Ουκρανούς ναύτες και τα πλοία» είναι το μήνυμα του ΓΓ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προς το Κρεμλίνο.
«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας και παροτρύνουν τη Ρωσία να απελευθερώσουν άμεσα ουκρανικά πλοία και ναύτες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στόλτενμπεργκ.
Σύμφωνα με τον ΓΓ. του ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει δικαιολογία για την πράξη της ρωσικής κυβέρνησης: «Δεν υπάρχει δικαιολογία για τη χρήση στρατιωτικής δύναμης ενάντια στα ουκρανικά πλοία και το ναυτικό προσωπικό, οπότε καλούμε τη Ρωσία να απελευθερώσει άμεσα τους Ουκρανούς ναυτικούς και τα πλοία που κατέλαβε την Κυριακή» αναφέρει χαρακτηριστικά ο νατοϊκός αξιωματούχος.
Παγκόσμια ανησυχία
Εκτάκτως συνεδρίασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η συνεδρίαση άρχισε στις έξι το απόγευμα και έληξε λίγο πριν τις οκτώ.
Εκτός ημερήσιας διάταξης τέθηκε το ρωσικό αίτημα για αποφάσεις σχετικά με το περιστατικό. Αυτό έγινε μετά από σχετική ψηφοφορία στην έναρξη της συνεδρίασης. Παρόλα αυτά οι δύο πλευρές τοποθετήθηκαν επί του θέματος. Θα έρθει εκ νέου ενώπιον του σώματος, αφού τα κράτη μέλη μελετήσουν τις θέσεις των δύο πλευρών.
Στην ομιλία του ο Ρώσος μόνιμος Αντιπρόσωπος υπερτόνισε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να υπερασπιστεί την εθνική της ακεραιότητα, πως το σκηνικό έντασης δημιούργησαν εκείνοι που με πολιτική τους απόφαση έδωσαν εντολή στα oυκρανικά πλοία να προχωρήσουν, υποστηρίζοντας πως ο Ποροσένκο λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο για να δικαιολογήσει την επιβολή στρατιωτικού νόμου καθαρά για προεκλογικά οφέλη.
Από την άλλη, ο εκπρόσωπος των Ουκρανών στο Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε τη ρωσική στάση και υπεραμύνθηκε της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, στην οποία είπε ανήκει και η Κριμαία, την οποία με πόλεμο άρπαξε, όπως είπε, η Ρωσία το 2014.
Αυτή τη στιγμή στην περιοχή της Αζοφικής η ρωσική στρατιωτική παρουσία είναι ασφυκτικά έντονη. Γίνονται συνεχείς περιπολίες.
Είναι γεγονός ότι τα στενά του Κερτς είναι η μοναδική θαλάσσια οδός που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική Θάλασσα, αποτελεί πόρο τεράστιας στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία όσο και για την Ουκρανία.
Δεν αναμένεται να καταλαγιάσει τόσο εύκολα η ένταση, ωστόσο ούτε η Ρωσία και πολύ περισσότερο η Ουκρανία, που έχει εύθραυστες ισορροπίες στο εσωτερικό της, μπορούν να σηκώσουν έναν ενδεχόμενο πόλεμο. Ο ισχυρός είναι η Μόσχα στην συγκεκριμένη περίπτωση.
Γι’ αυτό και η διεθνής κοινότητα, παρά το γεγονός ότι καταδικάζει τη ρωσική στάση, καλεί την Ουκρανία να μην προβεί σε κινήσεις που ενδεχομένως να προκαλέσουν τη ρωσική πλευρά, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε ανυπολόγιστες συνέπειες.
Επιθέσεις σε ρωσικά κτίρια στην Ουκρανία
Στο μεταξύ, την προχθεσινή ένταση ακολούθησαν χθες διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της Ουκρανίας. Πυρκαγιά ξέσπασε στο ρωσικό προξενείο της βορειοανατολικής πόλης του Χάρκοβο στην Ουκρανία, καθώς διαδηλωτές πέταξαν φωτοβολίδες και έκαψαν ελαστικά μπροστά από το κτίριο.