Χρειάστηκαν μόλις 38 λεπτά για να εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση τη συμφωνία για το «διαζύγιό» της με τη Βρετανία και να δώσει το «πράσινο φως» για το Brexit.
Όλα τελείωσαν πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς, αφού οι 27 ηγέτες της ΕΕ χρειάστηκαν λιγότερη από μία ώρα για να εγκρίνουν το προσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρώπης.
Την ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με ανάρτησή του στο Twitter.
EU27 has endorsed the Withdrawal Agreement and Political Declaration on the future EU-UK relations.
— Donald Tusk (@eucopresident) November 25, 2018
«Αυτή είναι η συμφωνία, το βρετανικό κοινοβούλιο να την εγκρίνει», ήταν το μήνυμα από πλευράς του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Το… μπαλάκι στα χέρια της Μέι
Αυτό σημαίνει πως πλέον όλα είναι στα χέρια της Τερέζα Μέι. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα πρέπει να καταφέρει να «περάσει» την συμφωνία για το Brexit από το βρετανικό κοινοβούλιο. Αποστολή κάθε άλλο παρά εύκολη, ειδικά αν σκεφτεί κανείς το τσουνάμι παραιτήσεων στην κυβέρνησή της και τις σφοδρές αντιδράσεις στην χώρα της μετά την δημοσιοποίηση της συμφωνίας που πέτυχε η Μέι με την ΕΕ για το Brexit.
Γιούνκερ: Είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία
Αυτή η συμφωνία είναι όσο καλύτερη γίνεται, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι το βρετανικό Κοινοβούλιο θα την επικυρώσει.
«Εγώ θα ψήφιζα ναι, γιατί αυτή είναι η καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία. Είμαι λυπημένος που βλέπω το Ηνωμένο Βασίλειο να φεύγει, γιατί δεν είναι αμελητέα χώρα για την ΕΕ. Είναι μια στιγμή βαθιάς λύπης. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να είναι ένα ομαλό διαζύγιο. Αλλά δεν υπάρχουν ομαλά διαζύγια», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
«Αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία και η ΕΕ δεν πρόκειται να αλλάξει τις θεμελιώδεις θέσεις της. Πιστεύω ότι το βρετανικό κοινοβούλιο, επειδή είναι σοφό, θα επικυρώσει αυτή τη συμφωνία», κατέληξε ο Γιούνκερ.
Στην έκτακτη Σύνοδο της ΕΕ ο Αλέξης Τσίπρας
Στις εργασίες της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για το Brexit συμμετέχει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα πέτυχε να συμπεριληφθεί στη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου η πλήρης προστασία των υφιστάμενων γεωγραφικών ενδείξεων και διεκδικεί, τουλάχιστον το ίδιο επίπεδο προστασίας, και στη συμφωνία για τη μελλοντική σχέση. Πέτυχε, επίσης, η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής για την άμυνα και την ασφάλεια και την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, να εγγυάται την αυτονομία της ΕΕ στη λήψη αποφάσεων και να είναι μοναδική με το Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς, δηλαδή, να δημιουργεί προηγούμενο για οποιαδήποτε άλλη τρίτη χώρα.
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν, ακόμα, ότι σε όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη συμφωνία αποχώρησης και μέχρι σήμερα, η Ελλάδα τήρησε απαρέγκλιτα την αρχή της αλληλεγγύης προς την Ιρλανδία και την Ισπανία για τη μη εγκατάσταση ευρωπαϊκών συνόρων στην Ιρλανδία και για το Γιβραλτάρ, αντίστοιχα.