Γερμανία και Γαλλία θα προτείνουν τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup τη σύσταση ενός ξεχωριστού προϋπολογισμού, που θα είναι κοινός για τις χώρες της Ευρωζώνης.
Αν και η Κομισιόν δεν δείχνει ενθουσιασμένη με την πρόταση, ίσως γιατί έμμεσα βάλλει κατά της Ιταλίας, με την οποία είναι ήδη «στα μαχαίρια», οι Γαλλο-Γερμανοί θεωρούν ότι αυτό το κονδύλι θα βοηθήσει τις χώρες εφόσον αυτές τηρούν τα κριτήρια σταθερότητας της ΕΕ.
Χώρες που δεν τα τηρούν, όπως για παράδειγμα σήμερα η Ιταλία, θα αποκλείονται από αυτή τη χρηματοδότηση.
Παράλληλα, όμως, θα είναι και «δίκοπο μαχαίρι» για χώρες σαν την Ελλάδα που είναι οριακές στην οικονομία τους και για να «τα πάρουν» θα πρέπει να δίνουν τρόπον τινά εξετάσεις. Φαινομενικά δηλαδή είναι μια οικονομική ενίσχυση που όμως επιβεβαιώνει στην πράξη ότι το «τζάμπα αποδεικνύεται πιο ακριβό από όλα».
Από αυτό τον προϋπολογισμό θα μπορούν να χρηματοδοτούνται επενδύσεις σε υποβαθμισμένες περιοχές της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, από τη δισέλιδη συμφωνία, στην οποία κατέληξαν μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, Μπρουνό Λε Μερ και Όλαφ Σολτς αντίστοιχα, προκύπτει ότι ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης θα αφορά μεν μόνο τα κράτη-μέλη της, παράλληλα όμως θα αποτελεί τμήμα του προϋπολογισμού της ΕΕ.
Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίζεται ότι ο προϋπολογισμός θα είναι συμβατός με τα κριτήρια σταθερότητας της ΕΕ. Σε αυτόν τον κανονισμό επέμενε το Βερολίνο.
Επιφυλάξεις από την Ολλανδία
Η γαλλογερμανική πρόταση προβλέπει εκτός αυτού ότι τα κράτη-μέλη θα έχουν το δικαίωμα να προτείνουν κάθε χρόνο προγράμματα προς χρηματοδότηση στο πλαίσιο των «στρατηγικών προδιαγραφών» των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και του Eurogroup.
Η απόφαση για τη χρηματοδότηση θα λαμβάνεται και με τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν. Χρήματα θα δικαιούνται μόνο εκείνα τα κράτη που θα τηρούν τα κριτήρια σταθερότητας της ΕΕ. Χώρες που δεν τα τηρούν, όπως για παράδειγμα σήμερα η Ιταλία, θα αποκλείονται.
Βερολίνο και Παρίσι δεν έχουν ακόμη καταλήξει στο μέγεθος του προϋπολογισμού. Πριν από μερικούς μήνες ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ έκανε λόγο για 25 δις ευρώ.
Πρόκειται για ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 0,2% του ΑΕΠ των 19 κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ήδη η Κομισιόν έχει δώσει πράσινο φως στη γαλλογερμανική πρόταση. Χώρες όμως όπως η Ολλανδία διατηρούν επιφυλάξεις. Το ζητούμενο πάντως είναι ποια στάση θα τηρήσουν τη Δευτέρα στο Eurogroup.
Πηγή: DW