Σε ομόφωνη απόφαση κατέληξε η θυελλώδης Ιερά Σύνοδος αναφορικά με το σχέδιο συμφωνίας του Αλέξη Τσίπρα και του Ιερώνυμου κατά την οποία η Εκκλησία δεν δέχεται αλλαγή του καθεστώτος σε ό,τι αφορά του κληρικούς και μεταφορά τους εκτός Δημοσίου.
Η Εκκλησία τονίζει πως δεν δέχεται καμία αλλαγή στο καθεστώς μισθοδοσία του Κλήρου, τονίζοντας ότι το θέμα τίθεται εκτός διαλόγου οριστικά.
Κατά τα λοιπά, δεκτή έγινε η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου για έγκριση της «συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου».
Επίσης, η Ιεραρχία αποφάσισε να συσταθεί ειδική επιτροπή, οι οποία θα συζητήσει τις λεπτομέρειες για την Συμφωνία Εκκλησίας-Κράτους.
Η Σύνοδος της Ιεραρχίας που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο σημαδεύτηκε και από δύο αποχωρήσεις κληρικών, του Μητροπολίτη Μεσσηνίας και του Καισαριανής.
Τριγμούς στους κόλπους της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ωστόσο, έχουν προκαλέσεις οι διαδοχικές αποχωρήσεις των Μητροπολιτών Μεσσηνίας Χρυσοστόμου και Καισαριανής Δανιήλ από τη συνεδρίαση της Συνόδου της Ιεραρχίας.
Πρώτος αποχώρησε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ζήτησε το λόγο, δεν του επετράπη να μιλήσει και έτσι αποφάσισε να αποχωρήσει στο διάλειμμα της συνεδρίασης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος είχε εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή του στη συμφωνία Εκκλησίας-Πολιτείας.
Σημειώνεται πως ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας είναι ο ένας πόλος, ο οποίος αμέσως μετά τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, όταν και ανακοινώθηκε η συμφωνία στο Μέγαρο Μαξίμου, ανέβασε τους τόνους κατά του περιεχομένου της συμφωνίας και κυρίως κατά της ρύθμισης που αλλάζει τον τρόπο μισθοδοσίας και το εργασιακό καθεστώς των κληρικών.
Ακολούθησε ο Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ, ο οποίος έφυγε πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης χωρίς να κάνει δηλώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος τάχθηκε κατά της προωθούμενης συμφωνίας Τσίπρα-Ιερωνύμου.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», εξερχόμενος των εργασιών της Συνόδου, ο ίδιος επέπληξε δημοσιογράφο όταν τον ρωτούσε για τους λόγους της αποχώρησης λέγοντας: «Σας παρακαλώ, ανάκριση θα μου κάνετε;».
Η ανακοίνωση της Ιεραρχίας
«Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της Ιεραρχίας μετά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου.
Αναλυτικά όσα αναφέρει η ανακοίνωση της Ιεραρχίας:
«Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018, στην Συνεδρία της εκτάκτου Συγκλήσεώς της, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.
Προ της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου.
Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, ετελέσθη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη απαρτία.
Η Επιτροπή επί του Τύπου συγκροτήθηκε από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.
Ακολούθως, συμφώνως προς την Ημερησία Διάταξη, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος ανέγνωσε την Ενημέρωσή του με θέμα: «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας».
Μετά από την Ενημέρωση ακολούθησε συζήτηση επ’ αυτής, κατά την οποία έλαβαν τον λόγο πολλοί Αρχιερείς.
Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ομοφώνως αποφάσισε:
- Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.
- Να αναθέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από Ιεράρχες, Νομικούς, Εμπειρογνώμονες και Εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση.
- Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος».