«Για να θεωρηθεί επιτυχημένη μια Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, πρέπει να πληροί δύο προϋποθέσεις. Να ολοκληρώνεται τα ξημερώματα και τα συμπεράσματά της να μην είναι ιδιαίτερα σαφή».
Αυτά τα λόγια ενός παλαιού συμβούλου του πρώην Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ταιριάζουν απόλυτα και στη συμφωνία για το προσφυγικό, στην οποία κατέληξαν οι «28» στις Βρυξέλλες.
Είχε μαραθώνια διάρκεια, παρ’ oλίγο να οδηγηθεί σε ναυάγιο, αλλά οι πολύωρες διαπραγματεύσεις έφεραν τελικά αποτέλεσμα και το Κείμενο Συμπερασμάτων της ήταν… «τόσο όσο»: Σαφές το περίγραμμα, αλλά ασαφή τα μέτρα.
Αυτό το δεύτερο στοιχείο, δίνει τη δυνατότητα στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να προσπαθήσουν να περάσουν στο εθνικό τους ακροατήριο με μεγαλύτερη ευκολία μια επώδυνη για αυτούς συμφωνία. Ο,τι ακριβώς κάνει δηλαδή και ο Αλέξης Τσίπρας για το προσφυγικό.
Μία εβδομάδα μετά τον εντοπισμό τους θα επιστρέφουν οι πρόσφυγες από τη Γερμανία στην Ελλάδα
Ενώ όμως οι πληροφορίες από τον Πρωθυπουργό προς τους Ελληνες πολίτες είναι μετρημένες, οι ειδήσεις έρχονται από τη Γερμανία και σύμφωνα με αυτές, οι επιστροφές των προσφύγων από το γερμανικό έδαφος στο ελληνικό θα γίνονται με διαδικασίες… fast track.
Η Ανγκελα Μέρκελ πήρε αυτά που ήθελε από τη Σύνοδο Κορυφής, αφού οι λεπτομέρειες που έρχονται στο φως αναφέρουν ότι κατάφερε να εξασφαλίσει τη συνεργασία όχι μόνο της Ισπανίας και της Ελλάδας, αλλά όσο το δυνατόν περισσότερων χωρών, με συγκεκριμένα ανταλλάγματα, για να αποφορτίσει την ένταση από το εσωτερικό της χώρας της και τη μίνι κρίση στην κυβέρνησή της.
Οι πληροφορίες από το Βερολίνο αναφέρουν ότι η Γερμανία σκοπεύει να επιταχύνει τον «επαναπατρισμό» προσφύγων και μεταναστών που θα εντοπίζονται από τούδε και στο εξής στο έδαφος της χώρας σε Ελλάδα και Ισπανία, μετά τη συμφωνία που έγινε στη Σύνοδο Κορυφής.
Μέσα σε επτά μόλις ημέρες μετά τον εντοπισμό τους σε γερμανικό έδαφος ή στα γερμανικά σύνορα με την Αυστρία, όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν ταυτοποιηθεί στο σύστημα Eurodac, το πανευρωπαϊκό σύστημα σύγκρισης των δακτυλικών αποτυπωμάτων των αιτούντων άσυλο και των παράνομων μεταναστών άνω των 14 ετών, το οποίο δημιουργήθηκε το 2013, θα παίρνουν το δρόμο της επιστροφής στην Ελλάδα ή την Ισπανία (και σε άλλες χώρες με τις οποίες συμφώνησε η Μέρκελ).
Μέχρι σήμερα μόλις το 15% των προσφύγων και μεταναστών που εντοπίζονται στη Γερμανία επιστρέφουν στις πρώτες χώρες που καταγράφηκαν και η Ανγκελα Μέρκελ με τις συμφωνίες της σκοπεύει να ανεβάσει κατά πολύ το συγκεκριμένο ποσοστό. Από την επιτυχία αυτού του σχεδίου θα εξαρτηθεί το πολιτικό της μέλλον, καθώς το αδελφό κόμμα των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών απειλεί ακόμα και με αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό σε περίπτωση που δεν μειωθούν οι δευτερογενείς μετακινήσεις στον χώρο Σένγκεν. Με πιθανό σενάριο την προκήρυξη νέων εκλογών και ακόμα πιθανότερο το πολιτικό τέλος της Καγκελάριου Μέρκελ.
Tα ανταλλάγματα
Οσο για τα ανταλλάγματα που δίνει η Μέρκελ; Η Ελλάδα έλαβε την αναστολή του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου που σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης. Αν είναι όντως τυπικό το γεγονός ότι το ΦΕΚ κάνει λόγο για 6μηνη μόνο διάρκεια ή ουσιαστικό, θα το δείξει μόνο ο χρόνος.
Η Ισπανία θα λάβει επιπλέον χρηματοδότηση. Η Βουλγαρία άνδρες και γυναίκες της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Γερμανίας που θα συμβάλλουν στην προστασία των συνόρων. Η Κροατία και η Σλοβακία έναν συνδυασμό χρηματοδότησης και παροχής ανθρωπίνου δυναμικού.
Η Ιταλία αρνήθηκε να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία με τη Γερμανία για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών και το ίδιο υποστηρίζουν οι κυβερνήσεις της Τσεχίας και της Ουγγαρίας.