17.2 C
Athens

Εκοψες το κάπνισμα; Μπορείς και το πλαστικό!

Τέσσερις απλές αλλαγές για να μειώσουμε το πλαστικό – Πες «ναι» στην πρόκληση #plasticfreejuly

Η σχέση των Ελλήνων με το περιβάλλον δεν είναι σχέση μίσους και πάθους. Είναι σκέτο μίσους. Στις περισσότερες διακριτικές προτροπές για πράξεις που ωφελούν το περιβάλλον η απάντηση ξεκινάει με το «Ελα μωρέ τώρα» και καταλήγει στο «εγώ θα σώσω τον πλανήτη;». Το ουσιαστικό νόημα της απάντησης συνοψίζεται στο «βαριέμαι να ασχοληθώ, μη με σκοτίζεις». Η αλήθεια είναι πως, όχι, δεν πρόκειται ΕΣΥ να σώσεις τον πλανήτη. Αν όμως συνεχίζεις να τον γράφεις στα παλιότερα των υποδημάτων σου τότε, ναι, ΚΑΙ εσύ θα έχεις βάλει το χεράκι σου στην καταστροφή του. Θες να σε βοηθήσουμε να το δεις αλλιώς; Δες το ως πρόκληση. Έκοψες το κάπνισμα, αλλά δεν μπορείς χωρίς πλαστική σακούλα; Κάνεις διατροφή, αλλά δεν αντέχεις να αποχωριστείς το πλαστικό μπουκάλι; Ο φετινός Ιούλιος έρχεται μαζί με την πρόκληση #plasticfreejuly και να είσαι σίγουρος ότι αν μπορείς χωρίς τσιγάρο και σουβλάκι, αντέχεις και χωρίς πλαστικό. Οι αλλαγές που έκανα εγώ –και σίγουρα μπορείς κι εσύ.

Κατάργησε την πλαστική σακούλα: αυτό το βήμα το έχεις ήδη κάνει ως ένα βαθμό γιατί πια σου τη χρεώνουν. Δεν υπάρχει λόγος να αγανακτείς. Οι υφασμάτινες τσάντες είναι πιο ανθεκτικές (ξέχνα τις σακούλες που σκίζονται από το βάρος) και τις χρησιμοποιείς όσες φορές θες. Αρκεί να θυμάσαι να τις έχεις πάντα μαζί σου, είτε στο αυτοκίνητο είτε στην τσάντα σου. Και τώρα θα ρωτήσεις: πού θα βάζω τα σκουπίδια; Οι πλαστικές τσάντες που έχουν μαζευτεί στο σπίτι σου από τις προηγούμενες επισκέψεις στο σούπερ μάρκετ, είναι ήδη αρκετές για να διαρκέσουν πολλούς ακόμα μήνες. Δεν είναι υπερβολή, το εννοώ. Πλαστική τσάντα σ/μ έχει να μπει στο σπίτι μου από πέρυσι και με κάποιον μαγικό τρόπο (κάποιος θα στείλει/φέρει κάτι σε πλαστική σακούλα, παραγγελίες μέσω delivery κλπ) ποτέ δεν τελειώνουν.

Πάρε επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι για τον καφέ: αν δε ενοχλεί η στατιστική (300 εκατομμύρια πλαστικά ποτήρια μόνο για καφέ και αναψυκτικά πετιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, που μεταφράζεται σε 11 ποτήρια το δευτερόλεπτο), δε γίνεται να μη σε ενοχλεί η πλαστικούρα που κυκλοφορεί καθημερινά στον δρόμο, στις πλατείες, στις παραλίες. Το ποτήρι που άφησες στον ξεχειλισμένο κάδο στη στάση του λεωφορείου, αυτό που παράτησες στο παγκάκι, δε θα μαζευτεί ούτε θα ανακυκλωθεί από μόνο του. Όταν φυσήξει αέρας άνω των τριών μποφόρ, θα καταλήξει μπροστά στα πόδια σου όταν περπατάς, δίπλα σου όταν κολυμπάς. Η λύση απλή και για τους λάτρεις του καφέ ιδιαίτερα βολική. Αγοράζεις επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι, όπου πλέον θα ζητάς να σου φτιάχνουν τον καφέ. Κυκλοφορούν σε ποικιλία στην αγορά, σε αρκετά οικονομικές τιμές και μάλιστα σε θερμός, που κρατάει τον φρέντο κρύο και όχι νερομπούρμπουλο και τον καπουτσίνο όσο ζεστό χρειάζεται για να μη βιαστείς να τον πιείς πριν κρυώσει στο πρώτο τέταρτο. Τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα υπάρχουν καφετέριες που ακολουθούν το παράδειγμα του εξωτερικού με την προτροπή #bringyourowncup, κάνοντας μια μικρή έκπτωση στην τιμή του καφέ που παίρνεις στο δικό σου ποτήρι. Επίσης μπορείς να επενδύσεις σε μια καλή καφετιέρα στο σπίτι ή το γραφείο (ιδανικά με επαναχρησιμοποιούμενες κάψουλες), και να φτιάχνεις τον καφέ στο δικό σου ποτήρι. Οικονομία και οικολογία, 2 σε 1!

Πάρε το δικό σου παγούρι: δεν έχεις βαρεθεί όπου κι αν πας να αγοράζεις πλαστικό μπουκάλι; Το οποίο μόλις αδειάσει θα πεταχτεί στον πρώτο κάδο, άρα καμία ανακύκλωση, άρα σκουπίδια και πάλι σκουπίδια; Την επόμενη φορά που θα πάρεις παγουρίνο στο παιδί σου, πάρε ένα και για σένα. Ανοξείδωτο κατά προτίμηση, άρα πιο φιλικό στο περιβάλλον και πιο ανθεκτικό στις εξωτερικές θερμοκρασίες. Την πρώτη εβδομάδα θα έχεις κάνεις ήδη απόσβεση στα 50 λεπτά που πετάς δεξιά και αριστερά για τα μισόλιτρα από το περίπτερο.

Ξεφορτώσου τα πλαστικά καλαμάκια: αν ζεις στον πλανήτη γη και έχεις συναισθήματα, αποκλείεται να μην έχεις πονέσει έστω και λίγο με την εικόνα της  χελώνας η οποία αιμορραγεί στην επιχείρηση των διασωστών να της αφαιρέσουν ένα καλαμάκι από το ρουθούνι. Ρουφάς, πετάς, γιατί; Υπάρχει εναλλακτική και λέγεται ανοξείδωτο καλαμάκι. Τα μεταλλικά καλαμάκια συνοδεύονται από το αντίστοιχο λεπτό βουρτσάκι καθαρισμού (μπαίνουν και στο πλυντήριο πιάτων) και, σας διαβεβαιώ, δεν αφήνουν καμία περίεργη αίσθηση στο στόμα. Σαν κανονικά, αλλά καλύτερα!

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς