Στο ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε πέντε νησιά που δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών και εκείνο που κάνει αμέσως εντύπωση είναι πως έχει ημερομηνία λήξης τις 31 Δεκεμβρίου 2018, είναι δηλαδή εξάμηνης διάρκειας.
Ομως, από τις Βρυξέλλες, όπου ανακοίνωσε αυτή την εξέλιξη, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει άνοδος στον ΦΠΑ στα νησιά «όσο διαρκεί η μεταναστευτική κρίση και όσο είμαι εγώ πρωθυπουργός, δηλαδή θα είναι για πολύ ακόμα».
Ωστόσο, τα λεγόμενά του έρχονται σε αντίθεση με το ΦΕΚ που προβλέπει την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά Λέρος, Λέσβος, Κως, Σάμος και Χίος, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018.
Αναλυτικά, το κείμενο της ΠΝΠ, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ αναφέρει:
«Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο.
Εχοντας υπόψη:
- Την παράγραφο 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος.
- Την έκτακτη περίπτωση της εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης αντιμετώπισης των συνεπειών του προσφυγικού σε νησιά του Αιγαίου με παράταση της προθεσμίας που προβλέπεται στην παρ. 4 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Α’ 248), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 74 του ν. 4509/2017 (Α΄ 201).
- Τη σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου,
αποφασίζουμε:
Αρθρο Πρώτο
Η παρ. 4 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Α’ 248), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 74 του ν. 4509/2017 (Α’ 201), αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Μέχρι 31.12.2018 για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, οι συντελεστές του φόρου μειώνονται κατά τριάντα τοις εκατό (30%), εφόσον πρόκειται για αγαθά τα οποία, κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:
α) βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά,
β) πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο, εγκατεστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκατεστημένο στα νησιά αυτά,
γ) αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά, στα πλαίσια της ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών,
δ) εισάγονται στα νησιά αυτά.
Η πιο πάνω μείωση των συντελεστών δεν ισχύει για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και τα μεταφορικά μέσα».
Αρθρο Δεύτερο
Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετικά κατά το άρθρο 44 παράγραφος 1 του Συντάγματος, αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
Μιχαηλίδης (ΣΥΡΙΖΑ): Καθαρά τυπικό θέμα το εξάμηνο
Ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, τόνισε ότι η αναφορά στην ημερομηνία 31/12/2018 στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε χθες, «γίνεται για καθαρά τυπικούς λόγους δημοσιονομικής τάξης».
Οπως διευκρίνισε ο κ. Μιχαηλίδης, «επειδή η υλοποίηση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ έχει ένα δημοσιονομικό κόστος, το οποίο δεν είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2018, ο οποίος και θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί, γι’ αυτό και αναφέρεται η συγκεκριμένη ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου».
Αλλωστε, συνέχισε ο βουλευτής Χίου, οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου έχουν εκ του Συντάγματος ισχύ για συγκεκριμένη χρονική περίοδο (λίγων μηνών), ως τη λήξη της οποίας πρέπει να εισαχθούν στη Βουλή για κύρωση, ώστε να γίνουν νόμος του κράτους.
«Η επιλογή της νομοθέτησης δια Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου έγινε εν προκειμένω, όπως έχει ήδη εξηγηθεί, λόγω της εξαιρετικά σύντομης προθεσμίας της 1ης Ιουλίου», κατέληξε ο κ. Μιχαηλίδης, σημειώνοντας πως «κατά τα λοιπά, ισχύουν οι δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι το μέτρο θα ισχύσει επ’ αόριστον»