Ως συμφωνία-συναλλαγή φαντάζει πλέον η χθεσινή συμφωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Αρχιεπίσκοπο για το διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, μετά τη σημερινή εξαγγελία του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι μόλις οι ιερείς θα πάψουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι θα ανοίξει ο δρόμος για 10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγγειλε μάλιστα και προσλήψεις με προεκλογικό άρωμα για θέσεις γιατρών και δασκάλων, αποσιωπώντας όμως το γεγονός ότι αυτές οι θέσεις μπορεί να απελευθερώνονται οργανικά, αλλά μισθολογικά θα εξακολουθούν να επιβαρύνουν το δημόσιο, αφού οι ιερείς θα πληρώνονται με επιχορήγηση της Πολιτείας.
Αναρωτιέται λοιπόν εύλογα κανείς σε τι ακριβώς αποσκοπούσε το χθεσινό επικοινωνιακό «πυροτέχνημα», πώς ακριβώς το… γενναιόδωρο δημόσιο θα βρει χρήματα για να πληρώνει τους κληρικούς και παράλληλα τα 10.000 άτομα που θα προσλάβει στη θέση τους στον δημόσιο τομέα «για να ενισχύσει το κοινωνικό κράτος», όπως υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσαν χθες την πρόθεση τους να προτείνουν μια ιστορική Συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας η οποία θα οδηγήσει στον εξορθολογισμό των σχέσεων μεταξύ τους», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Σημείωσε ότι «στόχος της πρότασης είναι να θέσει το πλαίσιο διευθέτησης ιστορικών εκκρεμοτήτων».
Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία είναι ότι με τη συμφωνία απελευθερώνονται 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να συμπληρώσει τις θέσεις αυτές μέσα στα επόμενα χρόνια. Όπως εξήγησε θα καλύψει κυρίως ανάγκες του κοινωνικού κράτους, όπως θέσεις γιατρών και εκπαιδευτικών.
Σημείωσε ότι η κυβέρνηση καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις «να υποστηρίξουν αυτή την ιστορική πρωτοβουλία που διευθετεί μια από τις πιο περίπλοκες νομικές και πραγματικές εκκρεμότητες, ίσως την πιο περίπλοκη, στην ιστορία του ελληνικού κράτους».
Υποστήριξε ακόμη ότι τα εργασιακά ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα των κληρικών ή λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας δεν θίγονται σε καμία περίπτωση, ενώ αναφερόμενος στο ταμείο αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, ανέφερε ότι σε αυτό δεν θα ενταχθεί μόνο αμφισβητούμενη περιουσία, αλλά και άλλη περιουσία σε εθελοντική βάση.
Ερωτηθείς για τη θέση του κ. Καμμένου, ο κ. κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι δεν έχουν λόγο οι ΑΝ.ΕΛ. να μην στηρίξουν τη συμφωνία.