«Χωρίς να είναι σύμφωνοι οι ιερείς και οι αρχιερείς δεν θα γίνει απολύτως τίποτα», ξεκαθάρισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, με δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, αναφερόμενος στη συμφωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη διευθέτηση του ζητήματος της εκκλησιαστικής περιουσίας, αλλά και της μισθοδοσίας των κληρικών, η οποία έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά των κληρικών.
«Σε ό,τι θα κάνουμε, θα είναι μέσα οι ιερείς», τόνισε χαρακτηριστικά και σχολιάζοντας τα όσα ακούγονται σχετικά με το πλαίσιο συμφωνίας διερωτήθηκε «είμαστε στην Ελλάδα ή είμαστε σε ζούγκλα;».
Διευκρίνισε ακόμη πως «υπάρχει διαφορά: άλλο συμφωνία και άλλο πρόθεση να συμφωνήσουμε», σημειώνοντας πως χθες «Εκκλησία και Πολιτεία δείξαμε διάθεση να λύσουμε προβλήματα που υπάρχουν εδώ και έναν αιώνα. Αυτό θέλουμε να κάνουμε, να υπάρξει μια συμφωνία».
Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε και ειδική αναφορά στο θέμα των κληρικών που έχουν ξεσηκωθεί μετά το κοινό ανακοινωθέν στο οποίο αναφέρεται ότι δεν θα είναι πλέον δημόσιοι υπάλληλοι, λέγοντας: «Επαναλαμβάνω, ό,τι θα κάνουμε, πώς θα γίνει το ταμείο θα είναι μέσα οι ιερείς και χωρίς να συγκατατεθούν μες την έννοια του γενικότερου συμφέροντος όχι μόνο των ιερέων, δεν θα γίνει απολύτως τίποτε. Δεν το κάνουμε για να γίνουμε πλουσιότεροι, αλλά για να μπει τάξη».
Παράλληλα, επανέλαβε τον χαρακτηρισμό «παραμύθι» για τα περί μεγάλου πλούτου χρησιμοποιώντας ξανά την παρομοίωση με το κάρβουνο: «πλούτος σαν κάρβουνο που είναι πεταμένος, ναι. Πλούτος, όμως, που αξιοποιείται δεν υπάρχει. Δεν θα κάνουμε τίποτε αν δεν καταλήξουμε σε σημείο που θα θέλουν οι ιερείς. Ολα θα αποβλέπουν σε ειρηνική πορεία όλων μας και για το συμφέρον του λαού μας».
Ιερά Σύνοδος: Στην συνάντηση Τσίπρα-Ιερώνυμου δεν επιδιώχθηκε ούτε υπογράφηκε συμφωνία!
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο βρίσκεται και η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Μετά τη χθεσινή συνάντηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και το εκδοθέν Ανακοινωθέν, η Ιερά Σύνοδος ανακοινώνει τα εξής:
1) Κατά τη συνάντηση δεν επιδιώχθηκε ούτε υπεγράφη κάποια συμφωνία, αλλά εκφράζεται η αμοιβαία «πρόθεση προκειμένου Εκκλησία και Πολιτεία να καταλήξουν σε μία ιστορική συμφωνία που θα πάρει μορφή νομοθετικής ρύθμισης».
2) Περί του θέματος αυτού και των σχετικών προτάσεων, ως αρμόδιο Σώμα, πρόκειται να συγκληθεί η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις.
3) Σε κάθε περίπτωση, σκοπός της τελικής συμφωνίας είναι το κοινό όφελος του Λαού και της Εκκλησίας, με βασική προϋπόθεση την προστασία και πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών μας.
4) Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που πλέον ομολογείται από τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι:
(α) «αναγνωρίζεται η προσφορά και ο ιστορικός ρόλος της Εκκλησίας στη γέννηση και διαμόρφωση της ταυτότητας του Ελληνικού Κράτους και του Λαού»,
(β) «στόχος είναι να ενισχυθεί η αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του Ελληνικού Κράτους»,
(γ) «αναγνωρίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε την μισθοδοσία του Κλήρου, ως αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε»,
(δ) «η αποκαθήλωση των ιστορικών συμβόλων, του Σταυρού από την Ελληνική σημαία και από τα εθνικά μας σύμβολα αποτελούν αστεία κωμικοτραγικά πράγματα» και
(ε) «η ύπαρξη της πίστης στην Ελλάδα είναι ένα fact (γεγονός) που δεν μπορεί να παραγραφεί».
5) Με την ευκαιρία αυτή, περιμένουμε από όλον τον πολιτικό κόσμο να συμβάλει καλοπροαίρετα στην προσπάθεια αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού στην παράδοσή μας, ώστε όλοι ενωμένοι να εργαστούμε για το καλό του ελληνικού Λαού.
6) Εκφράζουμε την ελπίδα ότι αυτό το πνεύμα θα επικρατήσει και κατά την επικείμενη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.
Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου