Μπορεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν να εμφανίζεται αποστασιοποιημένος από τα μέτρα της ρωσικής κυβέρνησης, ωστόσο οι Ρώσοι μελλοντικοί συνταξιούχοι δεν πείστηκαν ότι είναι αμέτοχος από την απόφαση της αύξησης των συνταξιοδοτικών ορίων που ανακοινώθηκαν.
Αυτή η προοπτική επηρέασε άμεσα τη δημοτικότητα του Ρώσου προέδρου μέσα στη χώρα του, σύμφωνα με τα στοιχεία εβδομαδιαίας δημοσκόπησης που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Κέντρο Μελέτης της Κοινής Γνώμης (VICIOM).
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 18-24 Ιουνίου σε δείγμα 1.000 ατόμων, σε 80 και πλέον περιοχές της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά η δημοτικότητα του Ρώσου προέδρου έπεσε σχεδόν εννέα ποσοστιαίες μονάδες (9%) μέσα σε μια εβδομάδα: από το 72,1% που ήταν στις 17 Ιουνίου στο 63,4% στις 24 Ιουνίου. Από την αρχή του μήνα η δημοτικότητα του προέδρου Πούτιν έπεσε κατά 15%.
Τον Ιούνιο σχεδόν ταυτόχρονα μερικά ερευνητικά κέντρα κατέγραψαν μια παρόμοια πτώση. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις του Ιδρύματος «Κοινή Γνώμη» (FOM), η δημοτικότητα του προέδρου Πούτιν έπεσε μέσα σε μια εβδομάδα, από τις 10 έως τις 17 Ιουνίου, από το 62% στο 54%. Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο από το 2013.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις του ερευνητικού κέντρου Levada-Centr το οποίο έχει καταχωρηθεί σύμφωνα με την ρωσική νομοθεσία στην κατηγορία των «πρακτόρων ξένης δύναμης», η δημοτικότητα του προέδρου Πούτιν παρουσιάζει επίσης πτώση.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ιουνίου το 24% των ερωτηθέντων εμφανίσθηκε να εγκρίνει το έργο του προέδρου Πούτιν σε σχέση με το 33% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό τον Απρίλιο, το 41% μάλλον το εγκρίνει (εν σχέση με το 46% που ήταν τον Απρίλιο), το 21% μάλλον δεν το εγκρίνει (τον Απρίλιο ήταν 13%) και το 10% δεν το εγκρίνει καθόλου (τον Απρίλιο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 5%)
Ο πολιτικός αναλυτής και σύμβουλος του VICIOM Μιχαήλ Μαμόνοφ αποδίδει την πτώση της δημοτικότητας του Ρώσου προέδρου στη δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει στον κόσμο η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να αυξήσει τα συνταξιοδοτικά όρια. «Η πτώση της δημοτικότητας συνεχίσθηκε για μερικές μέρες και μετά άρχισε να σταθεροποιείται, σε νέα πιο χαμηλά επίπεδα. Ο κόσμος αρχίζει να προσαρμόζεται σε μια νέα κατάσταση, υπολογίζει τα προσωπικά οφέλη και τις απώλειες που θα έχει από τις επικείμενες αλλαγές», δηλώνει ο Μαμόνοφ στην ιστοσελίδα του VICIOM.