Σάλος με «μακεδονική» φέτα που βρίσκεται και σε ράφια ελληνικών σούπερ μάρκετ (video)

Eχει χώρα προέλευσης τη «Μακεδονία», μαζί με σειρά άλλων προϊόντων που έχουν κάλυψη εταιρειών άλλων χωρών, αλλά ο πραγματικός τόπος παραγωγής έχει διεύθυνση τα Σκόπια της «Μακεδονίας»

Το θέμα του μακεδονικού brand name που παραμένει μη κατοχυρωμένο από τις ελληνικές εταιρείες έχει ήδη τις επιπτώσεις του και αυτές ενδέχεται να είναι οδυνηρές.

Μια ψευδεπίγραφη μακεδονική φέτα έχει κάνει ήδη την εμφάνισή της σε σκοπιανά μπακάλικα, αλλά μπορεί να τη βρει κανείς και σε αλυσίδα ελληνικών σούπερ μάρκετ, μαζί με εννέα άλλα προϊόντα από τη γειτονική χώρα που βαφτίζονται «μακεδονικά».

Τα προϊόντα από τη «Μακεδονία» πωλούνται πλέον απροκάλυπτα και στην Ελλάδα και μάλιστα διατίθενται από υποκαταστήματα γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ από ελληνική εισαγωγική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα των τροφίμων στην Ελλάδα από το 1965.

Ο λόγος για 9 διαφορετικά τρόφιμα που έχουν ως βάση τους τη σόγια, το ρύζι, τη βρώμη και το αμύγδαλο. Είναι προϊόντα που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.

Η ταμπέλα τους έχει την «κάλυψη» ιταλικής εταιρείας με έδρα τη Μπολόνια, ωστόσο αν μπει κανείς τον κόπο να διαβάσει τον πραγματικό τόπο παραγωγής των προϊόντων, προκύπτει διεύθυνση των Σκοπίων της «Μακεδονίας».

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί μια διαφήμιση για «μακεδονική» φέτα που ουσιαστικά δείχνει το… μέλλον: Όταν όλα τα προϊόντα της γειτονικής χώρας θα βαφτίζονται «μακεδονικά», με αποτέλεσμα οι εταιρείες που παράγουν τα αντίστοιχα ελληνικά να υφίστανται τεράστιες οικονομικές ζημιές.

Υψηλότατο το κόστος κατοχύρωσης για τον εμπορικό κόσμο στην Ελλάδα της κρίσης

Αυτή τη στιγμή περίπου 4.000 ελληνικές εταιρείες χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία», όμως, δεν έχουν κάνει κατοχύρωση, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με ανυπολόγιστη ζημία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις 24 από αυτές τις εταιρείες που χρησιμοποιούν την ονομασία προέλευσης ή την επωνυμία έχουν προχωρήσει σε κατοχύρωση κι αυτή μόνο στο ευρωπαϊκό μητρώο.

Καμία ελληνική εταιρεία δεν έχει κατοχυρώσει το μακεδονικό brand name στον μεγαλύτερο οργανισμό στον κόσμο στη Γενεύη, όταν αυτό έχει γίνει από 2 Σκοπιανές επιχειρήσεις, ενώ στο ευρωπαϊκό μητρώο στο Αλικάντε έχουν καταχωριστεί μόλις 24 ελληνικές εταιρείες που χρησιμοποιούν την ονομασία προέλευσης ή την επωνυμία «Μακεδονία».

Αυτό συμβαίνει επειδή οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλλουν το ποσό των 2.000 ευρώ για μία τέτοια ενέργεια στο Αλικάντε και τέσσερις φορές περισσότερο, δηλαδή 8.000 ευρώ στη Γενεύη. Γι’ αυτό άλλωστε αρκετές εταιρείες είχαν μέχρι σήμερα ολιγωρήσει ή απλά είχαν περιοριστεί στην κατοχύρωση της ονομασίας τους ή των προϊόντων τους σε μεμονωμένες αγορές όπου δραστηριοποιούνται.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ανέλαβε πρωτοβουλία για δωρεάν νομική και διαδικαστική βοήθεια σε όλες τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις -και όχι μόνο τα μέλη του- προκειμένου να κατοχυρώσουν τις επωνυμίες τους, καθώς η ολιγωρία μπορεί να κοστίσει θέσεις εργασίας και μερίδια αγοράς.

Με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών, στα επόμενα τρία χρόνια από την κύρωσή της θα πρέπει να επιλυθούν προβλήματα με τα εμπορικά σήματα για τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και για τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ).

Η σύσταση της ομάδας των ειδικών, η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους της Ελλάδας και της πΓΔΜ, προβλέπεται από τη συμφωνία των Πρεσπών και θα γίνει εντός του 2019.

Αυτή θα λειτουργήσει το πλαίσιο της ΕΕ, με την κατάλληλη συνεισφορά του ΟΗΕ και του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων (ΔΟΤ).

Τι έλεγε ο Κοτζιάς τον Ιούλιο

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε έγγραφη απάντηση που είχε δώσει ο Νίκος Κοτζιάς, στις 2 Ιουλίου 2018, σε ερώτηση βουλευτών από τη Βόρεια Ελλάδα, είχε βρει υπερβολικούς τους προβληματισμούς, είχε κάνει λόγο για «αρνητική ρητορική» και είχε τονίσει ότι από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η συμφωνία όλα αυτά τα προϊόντα θα πάρουν την ονομασία «προϊόντα Βόρειας Μακεδονίας»:

«Εως τώρα, το σύνολο των οίνων της πΓΔΜ φέρει την ένδειξη «Republic of Macedonia» ως προς τον τόπο προέλευσης. Από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η συμφωνία των Πρεσπών, όσα προϊόντα φέρουν σήμερα την ένδειξη «made in / produced in / product of Macedonia», θα πρέπει, βάσει της συμφωνίας, υποχρεωτικά να μετατραπούν σε «made in / produced in / product of North Macedonia», καθιστώντας έτσι προς όλους απόλυτη τη διάκριση του τόπου προέλευσης των προϊόντων αυτής και της Μακεδονίας μας».

Ελληνικά προϊόντα που έχουν την επωνυμία Μακεδονία

Πλήθος γνωστών και άγνωστων προϊόντων έχουν την επωνυμία Μακεδονία. Ορισμένα από αυτά είναι: Μακεδονική Α.Ε. (μητρική εταιρεία της Αγρόκτημα Χαλβατζής), ΜΕΒΓΑΛ-Μακεδονική Βιομηχανία Γάλακτος Α.Ε., Μακεδονικά Ζαχαρώδη Α.Ε., Μακεδονικά Υφάσματα, Μακεδονική Γη-Αφοί Τσαρούχα Α.Ε., Μακεδονική Χάρτου, Μακεδονική Εταιρεία Τεχνικών Μελετών-MTC, Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου (ΜΕΛ), Εν Οίκω Μακεδονική (έπιπλα), Τέντες Θεσσαλονίκης-Μακεδονική Τεντοποιία, Μακεδονική Φάρμα Στρουθοκαμήλων-Αχλατζής Ι. & ΣΙΑ Ο.Ε., ΠΑΕ Μακεδονικός, Μακεδονικά Ζυμαρικά της Γιαγιάς, Μακεδονικά Αυγά-Αφοί Δίγκαλη Α.Ε., Μακεδονικές Πρωτεΐνες, Μεταφορική Τσιμενίδης-Μακεδονικές Γραμμές Α.Ε., Μακεδονικά Ξενοδοχεία Α.Ε., Μακεδονικές Εκδόσεις, Μακεδονικές Βιομηχανίες Μετάλλου, Μακεδονική Ποτοποιία (Ούζο 14 κ.ά.), ΜΑΚΑΛ (Μακεδονική Αλλαντοποιία), Maksystem-Μακεδονική Πανίδη ΑΒΕΕ (εξαρτήματα για συστήματα αλουμινίου), Μακεδονία Σαλάτες, Κρέατα Μακεδονίας-Αφοί Αστερίου, Μακεδονικά Νερά Α.Ε., κ.ά.

Επίσης προϊόντα, όπως Μακεδονικός Χαλβάς και Μακεδονικό Ταχίνι της Αφοί Χαΐτογλου, Μακεδονικά Κριτσίνια των εταιρειών Παπαδοπούλου, Κατσέλης κ.ά., Tottis Μακεδονικά Ζυμώματα Κρουασανάκια, πολλές εταιρείες που μεταποιούν τις γνωστές μακεδονικές μικρές πιπεριές, δεκάδες οινοποιίες που παράγουν μακεδονικές ποικιλίες οίνου και φέρουν τη σχετική ένδειξη, μακεδονικές πίτες και ζύμες, μακεδονικά τυριά και κασέρια, όσπρια, σφολιάτες, κ.ο.κ., ακόμη και η εφημερίδα «Μακεδονία».

BEST OF SPORTS VIDEOS

ΑΘΛΟΣ HEADLINES

Ο Ολυμπιακός έχει την καλύτερη άμυνα στο Europa League

Μετά από 7 παιχνίδια στη League Phase του Europa, ο Ολυμπιακός διαθέτει την καλύτερη άμυνα ενώ έχει να δεχθεί γκολ στη διοργάνωση από τις 7 Νοεμβρίου

ΠΑΟΚ – Σλάβια Πράγας 2-0: Ασπρόμαυρη κυριαρχία και βήμα πρόκρισης στα νοκ-άουτ του Europa League

Ο Δικέφαλος κυριάρχησε απέναντι στους Τσέχους, έφτασε τις τρεις σερί νίκες στη διοργάνωση και έκανε μεγάλο βήμα πρόκρισης στα νοκ-άουτ του Europa League

Επίσημα στον Παναθηναϊκό ο Σφιντέρσκι

Την απόκτηση του Κάρολ Σφιντέρσκι ανακοίνωσε το βράδυ της...

Μεντιλίμπαρ: Ευγνώμων στους Έλληνες παίκτες μας που είναι από τους ηγέτες του Ολυμπιακού

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έπλεξε το εγκώμιο των ποδοσφαιριστών...

Έγραψε ιστορία ο Ελ Κααμπί: Έγινε πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού στην Ευρώπη

Ο Ολυμπιακός άλωσε το Ντραγκάο με γκολ του Ελ...

Πόρτο – Ολυμπιακός 0-1: Ο Ελ Κααμπί εκπόρθησε το Ντραγκάο, Θρύλος όνειρο βλέπει και οχτάδα!

Οι Κυπελλούχοι Ευρώπης έκαναν μια χαψιά την Πόρτο μέσα στο Ντραγκάο με killer Ελ Κααμπί και έβαλαν τις βάσεις για να διεκδικήσουν ακόμα και απευθείας πρόκριση στην επόμενη φάση του Europa League

Βαθμολογία UEFA: Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ εκτοξεύουν την 11η Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι εδραιωμένη στην 11η θέση της βαθμολογίας...

Ο Ολυμπιακός έχει την καλύτερη άμυνα στο Europa League

Μετά από 7 παιχνίδια στη League Phase του Europa, ο Ολυμπιακός διαθέτει την καλύτερη άμυνα ενώ έχει να δεχθεί γκολ στη διοργάνωση από τις 7 Νοεμβρίου

Βίρτους – Μονακό 80-86: Αντίδραση στην 4η περίοδο και επιστροφή στις νίκες

Κόντρα στην Μπάγερν στο Μόναχο έκανε τεράστια προσπάθεια για...

Τρινκιέρι: Ο Αταμάν ήταν πολύ έξυπνος, δόθηκαν τόσες τεχνικές

Ο Αντρέα Τρινκιέρι έκανε λόγο για λάθη που κόστισαν...