Για τους μετασεισμούς στη Ζάκυνθο μίλησε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6» και αποκάλυψε επίσης ότι αυτή την εποχή γίνονται σεισμικές ερευνητικές εργασίες στην περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου.
«Ένας μετασεισμός 5 Ρίχτερ δεν μας ικανοποιεί γιατί μεταξύ 5 και 6, ένας σεισμός της τάξεως 6 Ρίχτερ είναι 33 φορές πιο μεγάλος», σημείωσε ο επιστήμονας με αφορμή τους πρωινούς μετασεισμούς 4,4 και 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκαν τα ξημερώματα στο νησί του Ιονίου.
Η είδηση όμως βρισκόταν αλλού! Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών αποκάλυψε ότι γίνονται σεισμικές ερευνητικές εργασίες στην περιοχή του Κορινθιακού.
Ο κ. Τσελέντης επισήμανε ότι ερευνούν την περιοχή του Κορινθιακού, καθώς «σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, σίγουρα υπάρχουν περιοχές που έχουν μαζέψει σεισμικό δυναμικό. Κοιτάμε πάρα πολύ την περιοχή του ανατολικού Κορινθιακού, επειδή έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από το σεισμό της Αθήνας», είπε χαρακτηριστικά.
Επανερχόμενος στον «χορό» των Ρίχτερ στη Ζάκυνθο είπε: «Η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται όπως την περιμέναμε. Έχουμε πει ότι για αρκετούς μήνες μπορεί να έχουμε φαινόμενα ισχυρών μετασεισμών. Ένας μετασεισμός της τάξεως 5 Ρίχτερ δεν μας ικανοποιεί γιατί μεταξύ 5 και 6, ένας σεισμός της τάξεως 6 Ρίχτερ είναι 33 φορές πιο μεγάλος. Ο πρωινός σεισμός εντάσσεται στα όρια της μετασεισμικής ακολουθίας», δήλωσε.
Και συνέχισε, λέγοντας: «Εκείνο που με προβληματίζει είναι μήπως έχουμε μετατόπιση σε ένα κοντινό μεγάλο ρήγμα. Το Ιόνιο είναι απρόβλεπτο, μας έχει εκπλήξει πάρα πολλές φορές. Δεν μπορούμε να πούμε ότι ο κύριος μετασεισμός έχει γίνει. Ένας μετασεισμός 5,5 Ρίχτερ των προηγούμενων ημερών δεν με ικανοποιεί. Η ακολουθία θα κρατήσει πάρα πολύ καιρό και είναι πιθανό το διάστημα αυτό να έχουμε και μεγάλους μετασεισμούς που μπορεί να φτάσουν το 5.8- 5.9», πρόσθεσε.
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ των επιστημόνων
Στο μεταξύ, οι διαφορετικές απόψεις, αλλά και οι μέθοδοι που ακολουθούνται σχετικά με έναν σεισμό συνεχίζουν να προκαλούν αντιπαράθεση μεταξύ των επιστημόνων, ύστερα και από τον ισχυρό σεισμό των 6,6 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο.
Σε ερώτηση αν είχε προβλεφθεί αυτός ο σεισμός, ο κ. Τσελέντης απάντησε, αναφερόμενος στην κόντρα που έχει ξεσπάσει με τον διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμο Παπαδόπουλο: «Αν είχαμε 2 ή 3 ή 5 νεκρούς, θα έβγαινε να μας πει ότι τον είχαμε προβλέψει;».
Παράλληλα, τόνισε ότι «υπάρχουν κάποια δημοσιεύματα στα οποία πρωτοστατεί και ο κύριος αυτός με τις προγνώσεις, ότι δεν δουλεύει τίποτα, ότι το γεωδυναμικό δεν έχει όργανα, ότι οι σταθμοί δεν δουλεύουν. Αυτά δεν ισχύουν. Το Γεωδυναμικό είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Μολονότι εγώ ποτέ δεν ήμουν κυβερνητικός υπόλογος ούτε χαϊδεύω την κυβέρνηση, το τελευταίο καιρό έχουν πέσει μεγάλα ποσά χρηματοδότησης, τα οποία μας βοηθάνε όχι μόνο να αντικαταστήσουμε όργανα τα οποία έχουν υποστεί βλάβες αλλά να αγοράσουμε και καινούρια όργανα. Δεν καταλαβαίνω πώς αυτός ο κύριος κάθεται και λέει αυτά τα πράγματα και μάλιστα σε μία περίοδο που όλα πάνε πάρα πολύ καλά».
Η ιστορία πάντως επαναλαμβάνεται… Οι παλαιότεροι, που έχουν ενδεχομένως ζήσει τον σεισμό στις Αλκυονίδες Νήσους τον Φεβρουάριο του 1981, θα θυμούνται την τότε διαμάχη του μακαρίτη πλέον διευθυντή τότε του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γιάννη Δρακόπουλου με τον επικεφαλής της ομάδας ΒΑΝ, Παναγιώτη Βαρώτσο, για το αν οι σεισμοί μπορούν να προβλεφθούν.
Σήμερα η διαμάχη επαναλαμβάνεται με τον Άκη Τσελέντη από τη μια πλευρά και τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο από την άλλη…
Αντί όλοι να ενώσουν δυνάμεις, στέκονται απέναντι…