Συνεχίζεται αμείωτος ο χορός των Ρίχτερ στη Ζάκυνθο, καθώς σήμερα τα ξημερώματα δύο ακόμα ισχυροί μετασεισμοί ταρακούνησαν το νησί.
Συγκεκριμένα, δύο σεισμικές δονήσεις, μεγέθους κατά σειρά 4,4 και 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, κατέγραψαν οι σεισμογράφοι στο Ιόνιο πέλαγος με διαφορά επτά λεπτών (στις 05:04 και στις 05:11 αντίστοιχα), σύμφωνα με ανακοινώσεις που δημοσιοποίησε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Στην πρώτη δόνηση, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 78 χιλιόμετρα νότια της Ζακύνθου, ή 298 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά της Αθήνας, ενώ στη δεύτερη, το επίκεντρο βρισκόταν 59 χλμ. νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και 299 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά της Αθήνας, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Δεν δόθηκε κάποια εκτίμηση για το εστιακό βάθος των δύο σεισμών, ο δεύτερος από τους οποίους χαρακτηρίζεται «ισχυρός».
Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές μέχρι στιγμής.
Η Ζάκυνθος δοκιμάστηκε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή 26η Οκτωβρίου από ισχυρή σεισμική δόνηση 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία πάντως προκάλεσε μόνο υλικές ζημιές. Έκτοτε, η σεισμική δραστηριότητα είναι έντονη στο Ιόνιο.
Τσελέντης: Δεν έχουμε δει μετατόπιση γειτονικού ρήγματος
Αναμενόμενη χαρακτήρισε σε δηλώσεις του τη σεισμική ακολουθία, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.
«Η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται όπως την περιμέναμε. Για αρκετούς μήνες μπορεί να έχουμε τέτοιους σεισμούς», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όπως εξήγησε «η διαφορά της ενέργειας ανάμεσα σε έναν σεισμό 5 Ρίχτερ και έναν 6 Ρίχτερ είναι τεράστια. Θέλουμε 33 σεισμούς της τάξεως των 5R για να έχουμε ένα σεισμό των 6R.
«Αυτό που κοιτάζουμε είναι μήπως έχουμε καμία μετατόπιση σε κάποιο γειτονικό ρήγμα. Αυτό είναι το πιο σημαντικό αλλά δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο γιατί το Ιόνιο είναι απρόβλεπτο, μας έχει εκπλήξει πάρα πολλές φορές», κατέληξε ο κ. Τσελέντης.