Σοκαριστικά στοιχεία φέρνει στο φως της δημοσιότητας η έρευνα που διεξάγεται για λογαριασμό των μετόχων της Aegean Marine Petroleum και η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της εταιρίας γίνεται λόγος για βία, απειλές, αλλά και «πλάτες» κυβερνητικών αξιωματούχων της Ελλάδας προκειμένου να παρεμποδιστεί το έργο των ερευνητών!
Kεφάλαια και άλλα περιουσιακά στοιχεία συνολικού ύψους 263 εκατ. ευρώ (ή 300 εκατ. δολαρίων) φέρεται να έχει απολέσει η εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, εταιρεία Aegean Marine Petroleum Network Inc., η οποία ιδρύθηκε και μέχρι πριν από λίγα χρόνια ελεγχόταν πλειοψηφικά από τον κ. Δημήτρη Μελισσανίδη.
Αυτό προκύπτει από το πόρισμα της επιτροπής ελέγχου της εταιρείας, η οποία ανέθεσε τη διεξαγωγή σχετικής έρευνας στην Ernst & Young (EY). Τα κεφάλαια φέρεται να έχουν διοχετευτεί σταδιακά, κατά το διάστημα από το 2015 μέχρι και το τέλος του 2017, στην εταιρεία Oiltank, μέσω τεσσάρων εταιρικών σχημάτων «κελύφων», δηλαδή χωρίς κάποια δραστηριότητα, χωρίς να προκύπτουν εμπράγματα ανταλλάγματα. Δηλαδή δόθηκαν χρήματα, χωρίς να υπάρχει οικονομικό αντικείμενο, π.χ. παροχή υπηρεσιών ή έργου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Aegean Marine Petroleum, η Oiltank Engineering & Consulting Ltd. ανέλαβε το 2010, για λογαριασμό της εισηγμένης, την επίβλεψη της κατασκευής ενός σταθμού ανεφοδιασμού πλοίων στη Φουτζάιρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η έρευνα της εταιρείας όμως καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το συμβόλαιο αυτό χρησιμοποιήθηκε για τη διοχέτευση χρημάτων προς την Oiltank επί ζημία της Aegean Marine Petroleum, μέσω υπερτιμολογήσεων και χρεώσεων που κρίνονται υπερβολικές.
Παράλληλα, η επιτροπή αναφέρει ότι «έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι η Oiltank ελέγχεται από μια πρώην συνδεδεμένη εταιρεία/μέτοχό μας». Σε δημοσίευμά τους, οι Financial Times αποκαλύπτουν ότι αυτός που ελέγχει την Oiltank είναι ο κ. Μελισσανίδης. Επικαλούμενη πηγές σχετικές με την έρευνα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, η εφημερίδα αναφέρει ότι η Oiltank χορήγησε δάνειο στην ΠΑΕ ΑΕΚ το 2016, ύψους 2,7 εκατ. ευρώ.
Η κίνηση αυτή ουσιαστικά συνδέει τον Ελληνα επιχειρηματία και επενδυτή της ποδοσφαιρικής ομάδας με την Oiltank. Ο ίδιος πάντως διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή του. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μελισσανίδης έχει πωλήσει το μερίδιό του στην Aegean Marine Petroleum το 2016, αντί ποσού 100 εκατ. δολαρίων, αν και διατήρησε ρόλο εντεταλμένου συμβούλου με εκτελεστικές αρμοδιότητες στην εταιρεία. Ωστόσο, παραιτήθηκε πριν από λίγους μήνες, όταν ομάδα ακτιβιστών επενδυτών έθεσε ζητήματα διαφάνειας και ελέγχου, με αποτέλεσμα να τοποθετηθούν νέα πρόσωπα στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.
Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί, γι’ αυτό και δεν έχουν ακόμα απαγγελθεί κατηγορίες. Στην ανακοίνωσή της, η διοίκηση της Aegean Marine Petroleum προχωρεί σε σοβαρές καταγγελίες για απόπειρες παρεμπόδισης της έρευνας. Οπως τονίζεται, ο υπεύθυνος για την κακοδιαχείριση των χρημάτων αυτών «ασκούσε σημαντικό έλεγχο στο προσωπικό και στα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, μέσω διαφόρων μεθόδων, όπως οικονομικές απειλές, αλλά ακόμα και φυσική βία. Συνεχίζει δε να έχει πρόσβαση και έλεγχο στα ηλεκτρονικά και φυσικά αρχεία της εταιρείας».
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η προσπάθεια της διοίκησης να έχει πρόσβαση σε σχετικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλα ψηφιακά στοιχεία, που είναι αποθηκευμένα στον διακομιστή της εταιρείας, εξακολουθεί να παρεμποδίζεται, μέσω προσωπικών απειλών εναντίον στελεχών της διοίκησης, ενώ έχει καταγραφεί και τουλάχιστον μία απόπειρα μόνιμης διαγραφής αρχείων, μέσω της απομακρυσμένης εγκατάστασης σχετικού λογισμικού, από άνθρωπο που είχε δικαιώματα διαχειριστή.