Σε «ξήλωμα» της διοίκησης της ΕΡΤ προχωρά ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Λευτέρης Κρέτσος.
Πριν από λίγο ζήτησε τις παραιτήσεις, τόσο του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ, Βασίλη Κωστόπουλου όσο και του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου Γιώργου Θαλασσινού. Σύμφωνα με πληροφορίες, επικαλείται λόγους αναποτελεσματικής συνεργασίας των δύο στελεχών με την πολιτική ηγεσία.
Σύντομα το υπουργείο θα προκηρύξει τις δύο θέσεις, ώστε να βρει τους αντικαταστάτες τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρωί, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, Νίκος Παππάς είχε πει: «Yπάρχει ένας θόρυβος που είναι αναντίστοιχος της προσπάθειας που γίνεται και πρέπει να ληφθούν τα μέτρα για να υπερβούμε την κατάσταση».
Tο θέμα της ΕΡΤ βρίσκεται την τελευταία περίοδο στις πρώτες σελίδες της επικαιρότητας, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητήθηκε και στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που έλαβε χώρα την Πέμπτη.
Yπενθυμίζεται επίσης πως το ζήτημα της ΕΡΤ αποτέλεσε και εστία εσωκομματικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Νίκο Παππά και τον Νίκο Φίλη.
Η ενέργεια αυτή του κ. Κρέτσου φαίνεται να σχετίζεται και με τις χθεσινές καταγγελίες του Βασίλη Κωστόπουλου ότι η διοίκηση δέχεται ανηλεή πόλεμο και υπονομεύεται εκ των έσω, που ακολούθησαν των καταγγελιών εναντίον του από τον αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο, Γιώργο Θαλασσινό, ενώ την ίδια ώρα ΠΟΕΣΥ και ΕΣΗΕΑ είχαν καταγγείλλει τη διοίκηση της ΕΡΤ για εξοστρακισμούς ικανών, συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και περιθωριοποίηση δημοσιογράφων.
Ο εμφύλιος που έφερε το… ξήλωμα
Το τελευταίο διάστημα, στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής είχε ξεσπάσει ένας εμφύλιος ανάμεσα στον Βασίλη Κωστόπουλο και τον Γιώργο Θαλασσινό. Μάλιστα, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και υπεύθυνος για την ελληνική ραδιοφωνία είχε στείλει στους εργαζόμενους στην ΕΡΤ επιστολή μέσω e-mail, στην οποία αποκάλυπτε όσα είχαν γίνει σε συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 25 Οκτωβρίου και εξαπέλυε πυρά κατά του Βασίλη Κωστόπουλου.
Ανέφερε στην επιστολή αυτή ο Γ. Θαλασσινός:
«Στις 23.10.2018 όλα τα μέλη του ΔΣ της ΕΡΤ, πήραμε πρόσκληση από το γραφείο Διευθύνοντος Συμβούλου για να συμμετάσχουμε σε «διαβούλευση» για την επιλογή προϊσταμένων Διευθύνσεων Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ. Προφανώς δεν επρόκειτο για συνεδρίαση ΔΣ, δεν θα υπήρχαν πρακτικά και δεν θα λαμβανόταν καμία απόφαση. Θα ήταν «ένα πρωινό με τσάι και παξιμαδάκια», στις 25.10.2018 στο γραφείο του διευθύνοντος, για ανταλλαγή απόψεων, αφού δεν είχαμε κάτι καλύτερο να κάνουμε..
Λόγω έλλειψης γραμματείας και πρακτικών, θεώρησα σκόπιμο να καταθέσω γραπτά τις απόψεις μου για το ευχάριστο αυτό διάλειμμα από τις ασχολίες μας.
1. Ο Β. Κωστόπουλος επέλεξε να ορίσει τον εαυτό του ως προσωρινό Γενικό Διευθυντή Ραδιοφωνίας, γιατί όλες οι αποφάσεις για την επιλογή προσώπων – και σ’ αυτή όπως και σε άλλες Γενικές Διευθύνσεις- είναι προειλημμένες, από άλλα κέντρα παραδιοίκησης. Ο ίδιος δεν γνώριζε ούτε καν που βρίσκεται το στούντιο του Τρίτου Προγράμματος, ούτε τι κάνουν οι άνθρωποι εκεί.
Προσοχή! Όσα αναφέρω εδώ, όπως και σε κάθε παρέμβαση μου, συνοδεύονται από στοιχεία και αποδείξεις.
2. Ο Β.Κ. δεν χρησιμοποίησε κανένα σύστημα αξιολόγησης, κανένα κριτήριο, κανένα point system και κανένα ερωτηματολόγιο , ώστε να βοηθηθεί να αξιολογήσει τους υποψηφίους. Με ορισμένους από αυτούς, ο περισσότερος χρόνος της συνάντησης αναλώθηκε σε προσωπικές αναμνήσεις και ιστορίες από τα παλιά ή σε γενικού περιεχομένου συζητήσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο προσωρινός Γενικός Διευθυντής κατέφυγε σε μεθόδους ανακριτικές ή σε χρήση «πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων», πχ «εσύ είσαι του Φίλη» ή «μήπως συνεργάζεσαι με τον Κρίμπαλη;». Στις περιπτώσεις αυτές του φάνηκαν χρήσιμα ορισμένα σημειώματα που ανέσυρε και που προφανώς του είχαν προσφέρει κάποιοι από τους «εκλεκτούς» του ή οι μόνιμοι καλοθελητές της παραδιοίκησης. Πχ. «εσείς είστε υπέρ των playlist»! (που το διάβαζε από σημείωμα). Είναι ολοφάνερο ότι ο -προσωρινός- Γενικός Διευθυντής Ραδιοφωνίας αγνοεί και τον όρο και την χρήση του, αλλά κυρίως αγνοεί, το πόσες εκατοντάδες ώρες playlist υπάρχουν σε όλα τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ, λόγω έλλειψης ηχοληπτών. Οι ώρες αυτές μάλιστα, διπλασιάζονται στις περιόδους των αδειών. Τέλος αγνοεί ότι τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ είναι από τα ελάχιστα «ζωντανά» ραδιόφωνα που έχουν απομείνει στη χώρα. Οι «υποβολείς» του όμως δεν του τα είπαν αυτά!
3. Ο Β.Κ. όταν απέσπασε την ψήφο σας για να τον ορίσετε προσωρινό ΓΔ Ραδιοφωνίας, είπε μερικές ανακρίβειες ή ψεματάκια:
- «είναι επείγουσες οι ανάγκες της ραδιοφωνίας» είπε στις 30.8.2018 και σήμερα, δύο μήνες μετά κανείς δεν βιάζεται!
- «πρέπει να σχεδιαστούν Προγράμματα για τη νέα σεζόν». Τα προγράμματα όμως έχουν σχεδιαστεί εγκαίρως και στις αρχές Σεπτέμβρη υλοποιούνται. Άλλωστε γι αυτά είμαι εγώ υπεύθυνος.
- «Το Υπουργείο κάνει προσπάθεια να βρει μια σπουδαία φυσιογνωμία για τη Ραδιοφωνία». Είδατε εσείς κάτι; Μια προκήρυξη; μία ΠΥΣ ; Αα μάλιστα…
- «Μέχρι τότε θα ανατεθεί σε έναν από τους διευθυντές που θα οριστούν, να κάνει χρέη προσωρινού ΓΔ»!Για τον οποίο δεν χρειάζονται, προσθέτω εγώ, τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του Νόμου και του Κανονισμού.
- Τελευταίο ψεματάκι, αλλά καθοριστικό. Αντιγράφω από τα πρακτικά του ΔΣ 30.8.2018. « Η εισήγηση του διευθύνοντος για την πλήρωση των θέσεων των Διευθυντών, θα παρουσιαστεί στο ΔΣ, θα συζητηθεί και στη συνέχεια ο Γενικός Διευθυντής θα προβεί στην τοποθέτηση». Σε μια κανονική συνεδρίαση ΔΣ και όχι σε μία άτυπη ανταλλαγή απόψεων στο γραφείο του διευθύνοντος ή στην καφετέρια του μεγάρου, χωρίς να καταγράφονται οι απόψεις κανενός. Αυτό και μόνο υποδηλώνει πόση σημασία θα δώσει ο Β.Κ στα όσα θα του πούμε σήμερα εδώ.
Θα σας πω τώρα μια σύντομη, αλλά διδακτική ιστορία.
Τον Σεπτέμβριο του 2017, μόλις είχαμε διοριστεί και φτάσει όλοι εδώ στο Ραδιομέγαρο. Το τότε Προεδρείο της ΠΟΣΠΕΡΤ ζήτησε συνάντηση ενημέρωσης και γνωριμίας μαζί μου. Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα. Μετά το τέλος της και ενώ υπήρχαν ακόμη αρκετοί μέσα στο γραφείο μου, όπου έγινε η συνάντηση, ο Π.Καλφαγιάννης, με το γνωστό αχαρακτήριστο ύφος, μου είπε: «Λοιπόν, διώξε αμέσως όλους αυτούς τους …(είπε ονόματα και χαρακτηρισμούς) και βάλε διευθυντή Ραδιοφωνίας τον…»! Φυσικά του έδειξα την πόρτα εξόδου την οποία και δεν άνοιξε ξανά. Ένα χρόνο μετά, ήρθε η ώρα να διορίσει ο Π.Καλφαγιάννης τον εκλεκτό της καρδιάς του στην Ραδιοφωνία της ΕΡΤ, μέσω ενός αδύναμου και χειραγωγούμενου διευθύνοντος και σωρείας παράτυπων ή και παράνομων διαδικασιών. Ο εκλεκτός αυτός δεν έχει ούτε τα μισά τυπικά ή ουσιαστικά προσόντα έναντι άλλων ανθρώπων της Δημόσιας Ραδιοφωνίας, έχει όμως το βασικό προσόν να είναι πιστός στο «αφεντικό».
Αυτή είναι η άποψη τους περί αξιολόγησης, περί ενίσχυσης της Ραδιοφωνίας και γενικότερα περί ενίσχυσης της ΕΡΤ. Όλα τα άλλα είναι παχιά λόγια, για να τροφοδοτούνται οι διάφορες παρακμιακές, αργυρώνητες και ψευδεπίγραφες ιστοσελίδες που τους στηρίζουν.
Τέλος να διευκρινίσω ότι δεν έχω τίποτε εναντίον οποιουδήποτε ανθρώπου των Ραδιοφώνων της ΕΡΤ, ούτε κατά εκείνων που θα προταθούν από τον… προσωρινό γενικό διευθυντή. Ίσως μάλιστα να τους αδικεί η επιλογή μέσω μίας τόσο ντροπιαστικής διαδικασίας, την οποία εννοείται ότι δεν θα νομιμοποιήσω, υποβάλλοντας προτάσεις κλπ. Επίσης, καλώ τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ, πλην διευθύνοντος, να σκεφτούν τις ευθύνες και την υστεροφημία τους. Δεν θα παραμείνουμε για πολύ καιρό ακόμη στην ΕΡΤ και σωστά, κατά τη γνώμη μου».
Σήμερα, ακολούθησε η β’ «διαβούλευση», από την οποία απουσίαζαν ο Χ.Λεοντής και η Κ. Τσατσαρώνη,όπου ολοκληρώθηκε το δράμα.
Για να σας βοηθήσω να σχηματίσετε όλη την εικόνα να προσθέσω μερικές διευκρινίσεις:
1. Το ονοματάκι του εκλεκτού του Π. Καλφαγιάννη από την μικρή διδακτική ιστορία που διηγήθηκα στα μέλη του ΔΣ είναι «Πάνος Χρυσοστόμου»
2. Κατά την α’ «διαβούλευση» ο Β. Κωστόπουλος ομολόγησε ότι ο άνθρωπος που του έδωσε διάφορα σημειώματα, τα οποία υπονόμευαν -τάχα -τις υποψηφιότητες των συναδέλφων του, ήταν ο…… Π. Χρυσοστόμου.
3. Κατά τη διάρκεια του ΔΣ εκλογής του ΒΚ στην θέση του προσωρινού Γενικού Διευθυντή Ραδιοφωνίας (30.8.2018), ο Πρόεδρος της ΕΡΤ εξέφρασε μερικές εξόχως κολακευτικές απόψεις για τη δημόσια ραδιοφωνία: «Τα Ραδιόφωνα της ΕΡΤ δεν ακούγονται, δεν έχουν πρόσωπο, ο καθένας παίζει ό,τι θέλει και (κυρίως) δεν παίζονται οι δικές μου μουσικές»!
Τόσο ξέρουν οι άνθρωποι τα Ραδιόφωνα της ΕΡΤ, τόσο τα εκτιμούν, τόσο σωστά προετοιμάζουν το μέλλον τους!
Υπενθυμίζω την δημόσια τοποθέτηση μου (Σεπτέμβριος 2018), που επιβεβαιώνεται τόσο σύντομα:
«Ο εκλεκτός του (Β.Κωστόπουλου) δεν διέθετε τα τυπικά προσόντα, οπότε θα διοριστεί διά της πλαγίας».
«Με έωλες -στα όρια της παρατυπίας- διαδικασίες, με αποκλεισμούς και εξοστρακισμούς ικανών στελεχών…η ΕΡΤ παραδίδεται σταδιακά στην απαξίωση, με ευθύνη των «διοικούντων».
Καταγγελίες Κωστόπουλου για την προηγούμενη διοίκηση
Από την πλευρά του ο Βασίλης Κωστόπουλος κατήγγειλε τους καταγγέλλοντες. Αίσθηση προκάλεσαν τα όσα είπε στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου εμφανίστηκε λάβρος, απαντώντας στη προηγούμενη διοίκηση της Δημόσιας Τηλεόρασης, ενώ προχώρησε και σε δικές του καταγγελίες.
«Δεχόμαστε ανηλεή πόλεμο, αν δείτε τις αποφάσεις μας θα αναρωτηθείτε πώς άντεξε αυτή η διοίκηση», είπε και πρόσθεσε: «Πέρασαν αυτές οι αποφάσεις με την διπλή ψήφο του προέδρου και όλα αυτά όταν οι καταγγέλλοντες δεν είχαν κανένα ενδοιασμό να παρουσιάζονται ως μάρτυρες στα δικαστήρια κατά της ΕΡΤ».
Ο κ. Κωστόπουλος κατήγγειλε πως την ημέρα που πήγε στην ΕΡΤ προσπάθησε μάταια να μπει στο γραφείο του, καθώς ήταν κλειδωμένο και τα κλειδιά χαμένα. Μάλιστα, όπως είπε, την επομένη, βρήκε στο γραφείο του τον κ. Τσακνή να μιλά με ομάδα εργαζομένων, για τα δικαιώματα των αγώνων Μουντιάλ.
«Κατάλαβα, όμως, ότι σκοπός της σύσκεψης, δεν ήταν η απόκτηση των δικαιωμάτων, αλλά κάποιων αγώνων από ιδιωτικό κανάλι», δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ σημείωσε με νόημα και την αποχώρηση της ΕΡΤ από την διεκδίκηση των δικαιωμάτων της Euroleague.
«Παραιτήθηκε ο κ. Τσακνής και ανέλαβε μια ομάδα ανθρώπων που σκοπό είχε την συνέχιση των απόψεών του και εξέχουσα θέση είχαν αυτοί που συνέβαλαν για να συνταχθεί η σχετική επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας. Είναι αόριστα όσα αναφέρει ο κ. Κρίμπαλης στην επιστολή του. Ποια είναι αυτά τα κέντρα παραδιοίκησης και πως λειτουργούν; Εγώ ζήτησα να καταγγελθεί η σύμβασή του γιατί έκανε ανυπολόγιστη ζημιά στην εταιρεία», είπε με νόημα.
Η σκληρή ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ
Της πρωτοβουλίας Κρέτσου είχε προηγηθεί το πρωί της Παρασκευής μία σκληρή ανακοίνωση από τα συνδικαλιστικά σωματεία των δημοσιογράφων που επιτίθενται κατά του Βασίλη Κωστόπουλου, σημειώνοντας ότι τοποθέτησε στη θέση «των προϊσταμένων των περιφερειακών σταθμών της Κρατικής Τηλεόρασης, πρόσωπα που ουδεμία σχέση έχουν με το επάγγελμα του δημοσιογράφου».
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ και τα Δ.Σ. των Ενώσεων Συντακτών καταγγέλλουν, μετά και τις χθεσινές εξελίξεις στην ΕΡΤ Α.Ε., την αλλοίωση της δημοσιογραφικής φυσιογνωμίας της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης με την τοποθέτηση από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Βασίλη Κωστόπουλο στη θέση των προϊσταμένων των περιφερειακών σταθμών ΕΡΤ, προσώπων που ουδεμία σχέση έχουν με το επάγγελμα του δημοσιογράφου. Η κίνηση αυτή του Δ/νοντος Συμβούλου, που πρόσφατα ανέλαβε και τα καθήκοντα γενικού Συντονιστή του τομέα Ειδήσεων της γενικής Δ/νσης Ενημέρωσης της ΕΡΤ, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την προσωπική δέσμευση στην οποία είχε προβεί σε συνάντηση με εκπροσώπους των Δημοσιογραφικών Ενώσεων με αφορμή τα προβλήματα λειτουργίας των Περιφερειακών Σταθμών.
Συγκεκριμένα, η διοίκηση της ΕΡΤ είχε δεσμευτεί για το αυτονόητο, ότι δηλαδή επικεφαλής των ενημερωτικών τομέων θα είναι δημοσιογράφοι. Αντί αυτού με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ο Δ/νων Σύμβουλος της ΕΡΤ ανέλαβε και τον τομέα της Ενημέρωσης μετά την παραίτηση του εντεταλμένου Συμβούλου Ενημέρωσης κ. Βασίλη Ταλαμάγκα ενώ και στον ορισμό των διευθυντών των περιφερειακών σταθμών η δέσμευση του Δ/ντος συμβούλου ενώπιον των Δημοσιογραφικών Ενώσεων και πάλι δεν τηρήθηκε. Στους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ και στην Φωνή της Ελλάδας επελέγησαν διευθυντές μη δημοσιογράφοι. Στη συνέχεια ανακοινώθηκαν και οι συντονιστές των περιφερειακών σταθμών όπου επιβεβαιώνεται ότι στην ΕΡΤ οι δημοσιογράφοι περιθωριοποιούνται από την παραγωγή του δημοσιογραφικού έργου. Σε σύνολο 19 περιφερειακών σταθμών μόνο σε 5 ορίστηκαν επικεφαλής δημοσιογράφοι. Οι υπόλοιποι 14 προέρχονται από άλλες ειδικότητες εργαζομένων.
Συγκεκριμένα, πέντε διοικητικοί υπάλληλοι, τέσσερις μουσικοί παραγωγοί, τρεις τεχνικοί και ένας είναι χειριστής ηλεκτρονικών υπολογιστών. Θεωρώντας τις ενέργειες αυτές ως παράτυπες, αντιδεοντολογικές και ασυμβίβαστες με τις δημοσιογραφικές αρχές, τα Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων υπογραμμίζουν: Σε μια περίοδο που ο κλάδος της Ενημέρωσης εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως πεδίο βολής, τόσο κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων όσο και κατά της ίδιας της ελευθερίας και ανεξαρτησίας του Τύπου με παρεμβάσεις στο δημοσιογραφικό έργο, λογοκρισία και μεθόδευση για την αλλοίωση του αγαθού της Ενημέρωσης, ενέργειες τέτοιου τύπου, ιδιαίτερα μάλιστα όταν λαμβάνουν χώρα στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, προσκρούουν όχι μόνο στην κοινή λογική αλλά και στις αρχές της αξιοκρατίας. Καταστρατηγούν τον απαιτούμενο σεβασμό στη δεοντολογία και στους κατανεμημένους όρους και ρόλους της διοικητικής ενημερωτικής ιεραρχίας και ξεκάθαρα αφήνουν υποψίες για φαινόμενα «παραδιοίκησης», προσπάθειας υπερσυγκέντρωσης εξουσίας, μεθόδευσης, διαπλοκής αρμοδιοτήτων, αποκλεισμού ικανών στελεχών και τέλος έλλειψης λογοδοσίας και αδιαφάνειας στην πλήρωση στρατηγικών για τη δημόσια ενημέρωση θέσεων.
Τα Διοικητικά Συμβούλια διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση ότι:
- Η διοίκηση της ΕΡΤ ΑΕ είναι πολλαπλώς εκτεθειμένη με αυτές τις επιλογές που δεν διασφαλίζουν την ανεξαρτησία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και την απόκρουση φαινομένων αδιαφάνειας. Αντίθετα, κατάφωρα απειλούν και υπονομεύουν τη δημοσιογραφική, προγραμματική και οικονομική ανεξαρτησία της, βλάπτοντας την αξιοπιστία της και κατά συνέπεια την ποιότητα της ενημέρωσης των πολιτών.
- Με έωλες και σκιώδεις διαδικασίες, με «συμφωνίες κάτω από το τραπέζι», αποκλεισμούς και εξοστρακισμούς ικανών στελεχών και -κυρίως- έλλειψη στρατηγικού οράματος για την ΕΡΤ, η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση θα παραδοθεί σταδιακά στην απίσχνανση και τελικά απαξίωση του ρόλου της, με την τεράστια ευθύνη που αυτό συνεπάγεται για τους διοικούντες οι οποίοι ας μην ξεχνούν πως είναι υπόλογοι απέναντι στο αναφαίρετο δικαίωμα κάθε Έλληνα πολίτη για Δημόσια Ενημέρωση που «υπακούει» μόνο στις αρχές της δημοκρατίας, της ελευθεροτυπίας, της αξιοκρατίας και του πλουραλισμού.
- Τέλος, τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι το δημοσιογραφικό λειτούργημα, όπως προστατεύεται από το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν μπορεί να υπαχθεί και να «υποταχθεί» σε κανενός είδους εργοδοτική αυθαιρεσία, πολλώ δε μάλλον, όταν αυτή ασκείται στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.