19.9 C
Athens

Ανάλυση: Τι είναι το «σανό» και πώς να το κόψετε

Ο Άλκης Φιτσόπουλος, με βάση το πέναλτι του Βαρέλα στον Μακέντα, συμβουλεύει τους οπαδούς των ομάδων για απεξάρτηση

Σήμερα θ’ αναλύσουμε τι είναι η μοδάτη λέξη «σανό». Το σανό ή ο σανός είναι ξεραμένα χόρτα, κυρίως από τριφύλλι ή βρόμη, που θερίζονται στην ωρίμανσή τους και αποθηκεύονται για ζωοτροφή. Στην αλληγορική του σημασία, κάποιος που «τρώει σανό», είναι ανόητος, δεν αντιλαμβάνεται.

Στην Ελλάδα οι μισοί σερβίρουν σανό και οι άλλοι μισοί το καταναλώνουν. Οι «καταναλωτές» σανού, αφού έχουν πείσει τους εαυτούς τους ότι δεν μασάνε σανό, κατηγορούν τους άλλους ότι τρώνε σανό ή τα διάφορα ΜΜΕ ότι σερβίρουν σανό προς… κατανάλωση.

Η μεγαλύτερη αυταπάτη των Ελλήνων είναι πως νομίζουν ότι σανό σερβίρεται και καταναλώνεται από τους άλλους και ποτέ από τους ίδιους! Αυτό είναι μία πραγματικότητα.
Η άλλη πραγματικότητα είναι πως ό,τι δεν συμβαδίζει με το σανοστερεότυπό του, είναι… σανό. Προκαλείται έτσι μία μπαχαλώδης κατάσταση, όπου το σανό, φυτεμένο στη συνείδηση των Ελλήνων οπαδών, έχει εξελιχθεί σε εθνικό φαγητό.

Όταν ένα Μέσο, όπως το FWS.GR, ξεφύγει από τα εξαρτημένα αντανακλαστικά των «σανοφάγων» να τρέφονται μόνο με σανό και τίποτα άλλο, σαν τους σκύλους του Παβλόφ, τότε προκαλείται αμηχανία στην ποδοσφαιρική γειτονιά.

Οι εθισμένοι στο σανό δεν αντέχουν καλύτερη «τροφή σκέψης». Ζουν την μακαριότητά τους στον σανό και απλά καταπίνουν δίχως να σκέφτονται. Όταν τους σερβίρεται πνευματική τροφή, αηδιάζουν. Είναι μαθημένοι σε κάθε ώρα και στιγμή, να μηρυκάσουν το σανό τους και να κλωτσήσουν ότι άλλο τους σερβίρεται.

Το FWS.GR δεν είναι ένα …σανοπωλείο που εκμαυλίζει τις συνειδήσεις των αναγνωστών του και γι αυτό, οι «εξαρτημένοι» από το σανό, άρα συνειδησιακά παρηκμασμένοι, καλό είναι να στρέφονται προς άλλα «μαγαζιά».

Το FWS.GR έγραψε ότι ο διαιτητής Μάε έπρεπε να καταλογίσει πέναλτι και ν’ αποβάλει τον Βαρέλα στη φάση του 6’ του αγώνα της Τούμπας. Οι «σανοκαταναλωτές» έσπευσαν στα social media να χαρακτηρίσουν «σανό» την εκτίμησή μας.

Στην εξίσωση Μέσου και χρηστών, στα social media, ο καθένας μπορεί να γράψει ό,τι θέλει. Όμως έχει την γενναιότητα ο χρήστης να κάνει μία νοητική ομφαλοσκόπηση, πριν επιτεθεί; Έχει το κουράγιο να παραδεχτεί ότι είναι εξαρτημένος από την σανοτροφή που έχει καταβάλει τη συνείδησή του;

Ξέρετε, το «σανό» προκαλεί έναν ιδιότυπο εγωισμό και εγωκεντρισμό. Οι «καταναλωτές» του, προκειμένου να πείσουν τους εαυτούς τους ότι δεν είναι εξαρτημένοι, μεταβάλλονται σε οξείς υπερασπιστές της ασθένειάς τους!

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς