Την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και να εφαρμοστούν τα ψηφισμένα μέτρα -άρα και η μείωση των συντάξεων το 2019 και του αφορολόγητου το 2020- επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη Δήλωση Συμπερασμάτων του, που εκφράζει επίσης αβεβαιότητα για τη μακροπρόθεσμη προοπτική του χρέους.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα θα βλάψουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα και τονίζει ότι το 1,5% θα ήταν ο κατάλληλος στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα για την περίοδο μετά το 2022 και μέχρι το 2060, αντί για το 2,2% που συμφώνησε η Ελλάδα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Βλέπει την «μεσοπρόθεσμη» ανάπτυξη στο 1% και δηλώνει ότι οι περισσότερο μακροπρόθεσμες προοπτικές, όσον αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους -ουσιαστικά οι προοπτικές μετά το 2032- παραμένουν «αβέβαιες».
Πάντως, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι αγορές θα είναι ανοικτές για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας, όπως υποστήριξε πριν από λίγο, ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πίτερ Ντόλμαν.
Η αποστολή του ΔΝΤ στην Αθήνα για τις ανάγκες του άρθρου 4 του καταστατικού του ΔΝΤ ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής. Η Δήλωση Συμπερασμάτων αναφέρει για το χρέος ότι: Η ελάφρυνση του χρέους η οποία συμφωνήθηκε πρόσφατα με τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας έχει βελτιώσει σε σημαντικό βαθμό τη βιωσιμότητα του χρέους μεσοπρόθεσμα, αλλά οι περισσότερο μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν αβέβαιες».
Οπως ξεκαθάρισε ο κ. Ντόλμαν, η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους θα ανακοινωθεί στις πρώτες ημέρες του Αυγούστου. Ωστόσο, η «γραμμή» του Ταμείου γίνεται αντιληπτή από την ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από λίγο αλλά και από τα όσα είπε ο κ. Ντόλμαν: «Θα ήταν δύσκολο να διατηρηθεί πρόσβαση στις αγορές περισσότερο μακροπρόθεσμα χωρίς περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους».
Διαβάστε τη Δήλωση Συμπερασμάτων της αποστολής του ΔΝΤ του άρθρου 4 για το 2018.